Kentsel Dönüşüm Nedir?

İlk Yayınlanma: 21.02.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 05.11.2024

Deprem bölgesi olan ve deprem kuşağı olarak adlandırılan ülkemiz, plansız kentleşme ile birlikte daha da riskli bir bölge olarak ortaya çıkıyor. Son yıllarda uzmanların uyarıları ile Türkiye’nin deprem bölgesi olduğu gerçeği de giderek yaygınlaşıyor. Türkiye’deki büyük depremlerin büyük bir çoğunluğunda can kayıplarının yaşanmasının sebebi ise depreme uygun olmayan konutlardan dolayı kaynaklanıyor. Can ve mal kayıplarının artmaması için yeni çıkarılan 6306 sayılı “Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanun” ise bu noktada devreye giriyor. Kanunlar çerçevesinde yapılan çalışmalara kentsel dönüşüm ismi veriliyor.

Kentsel Dönüşümün Hedefi Nedir?

İmarsız ya da imarlı olan araziler üzerindeki kaçak konutlar, denetim göremediği için su ve elektrik hizmetlerinden de yararlanabiliyordu. Bu tür kaçak tüketimlerin engellenmesi ve konutların daha güvenli hale getirilebilmesi için devlet riskli yapıların daha modern ve sağlam yapılara sahip olabilmesi için çalışmalarını başlattı. Bu çalışmalar neticesinde riskli bölgelerdeki yapılar yenilenirken aynı zamanda kaçak konutlar da engellenmiş oldu. Hızlı bir şekilde yürürlüğe alınan yeni kanunlar çerçevesinde hala devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları modern şehirlerin inşa edilmesine de yardımcı olmaktadır. Modern ve dayanıklı konutlar insanların, evlerinde ya da iş yerlerinde daha güvenilir ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmelerini de sağlıyor.

Kentsel Dönüşüm Nasıl Yapılıyor?

Depreme ve doğal afetlere karşı dayanıklı yapıların ön plana çıkmasını hedefleyen kentsel dönüşüm projeleri, yaşam alanlarının daha güvenli hale gelmesine de katkı sağlamaktadır. Kentsel dönüşümden yararlanabilmek için ise bazı adımları takip etmeniz gerekiyor. Kentsel dönüşüme girecek olan bir konut için ilk etapta deprem analiz raporu elde etmelisiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inceleme altına alınacak olan konutunuz, ömrünü tamamlamış veya riskli görülüyor ise deprem analiz raporu ile projeye dahil olabilirsiniz. Binanızı vereceğiniz müteahhit ile birlikte anlaşmalı bankalar arasından seçiminizi yaparak kredi de çekebilme imkanına sahip olabiliyorsunuz.

Kentsel Dönüşümde Sigorta Zorunlu mu?

Kredi alarak dahil olacağınız kentsel dönüşüm projesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sigorta zorunluluğu uygulanmaktadır. Zorunlu deprem sigortası ve konut sigortasının zorunlu tutulduğu kentsel dönüşüm projelerinde aynı zamanda konut sahiplerinin hayat sigortası yaptırması da gerekiyor. Sigortaları yaptırmadığınız takdirde bankalardan kredi kullanamaz ve kentsel dönüşüm projelerine dahil olamazsınız.

Konut Sigortası Fiyatını Öğren!

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?

Proje kapsamına dahil edilmiş bir konut sahibiyseniz bankalar aracılığı ile kredi desteğinden yararlanmaya başlayabilirsiniz. Kentsel dönüşüm kredisini kamu bankalarından ya da özel banka kurumlarından alabiliyorsunuz. Bakanlık tarafından kentsel dönüşüm kredisi için belirlenmiş bir limit de söz konusudur. Konut başına 100 bin liraya kadar sahip olabileceğiniz bu krediler blokeli şekilde sizlere sunulmaktadır.

Bina Ortak Karar Protokolü Nedir?

Sigortalarınızı tamamlayarak kredinizi de aldıysanız; bir sonraki süreç bina ortak karar protokolü oluyor. Binanın yıkılması ve yeniden inşa edilecek olması sebebiyle arsa üzerinde yapı sahipleri protokol imzalıyor. Bakanlık da bu sürece dahil oluyor ve onay için gerekli çalışmaları yapıyor. Bütün onay işlemleri tamamlandıktan sonra konut sahiplerine bilgilendirme yapılıyor ve yıkım işlemleri kentsel dönüşüm kapsamında başlatılıyor.

Kentsel Dönüşümden Kimler Yararlanabilir?

Kentsel dönüşümden yararlanabilmeniz için konutunuzun depreme dayanıksız olması ya da ekonomik ömrünü tamamlamış olması gerekmektedir. Bu şartlara uyum sağlayan konutların sahiplerine kentsel dönüşümden yararlanabilme hakkı tanınıyor. İskanlı ya da kat irtifaklı yapılar için değil, arsa tapusuna sahip olan kaçak yapılarda kentsel dönüşümden yararlanabiliyorlar. Konut sahiplerinin devlet destekli kredilerden yararlanabilmesi ise kentsel dönüşümün en büyük avantajları arasında yer alıyor. Kat irtifaklı ne demek detaylı bilgi almak isterseniz hemen tıklayarak Kat İrtifakı Nedir? Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir? inceleyebilirsiniz.