Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Türkiye'de belirli mal ve hizmetler üzerinden alınan bir dolaylı vergidir. Lüks tüketim olarak değerlendirilen ürünlerden alınan bu vergi kalemi her alanda karşınıza çıkabilir. Bunun için kişilerin kafasında ÖTV hakkında birçok soru işareti bulunabilir. Biz de sizin için ÖTV muafiyeti gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını derledik. İçeriğimizi detaylı olarak inceleyerek ÖTV hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri öğrenebilirsiniz. Şimdi hazırsanız ilk olarak ÖTV'yi tanımakla başlayalım!
ÖTV Nedir?
Daha önce de belirttiğimizi gibi ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi sadece belirli mal ve ürünler için talep edilen bir vergi türüdür. Bu vergi ülkemizde ilk olarak 2002 yılında Avrupa Birliği uyum sürecinde devreye alınmıştır. 4760 sayılı kanunla yürürlüğe giren ÖTV diğer vergi kalemlerinden farklı olarak gelir elde etmek değil yarar sağlamak amacıyla talep edilir. Bu sebepler çevreye ve sağlığa zararlı olan ürünlerden ÖTV talep edilir.
ÖTV Hangi Ürünlerde Uygulanır?
ÖTV, Türkiye'de belirli ürün grupları için uygulanır. Genellikle çevreye ve sağlığa zararlı olduğu düşünülen MTV katılımlı ürünleri 4 ayrı kategoride sıralayabiliriz:
- Akaryakıt ve Petrol Ürünleri: Akaryakıt ve petrol ürünleri hem çevreye zararlı etkileri hem de stratejik önemi nedeniyle ÖTV'ye tabidir.
- Motorlu Araçlar: Motorlu taşıtlar ÖTV'nin en çok uygulandığı ürün gruplarından birisidir. Her araç modelinde görülen ÖTV uygulamasının oranları araçların motor hacmine, yakıt tipine ve araç fiyatına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
- Tütün Ürünleri ve Alkollü İçecekler: Alkollü içecekler ve tütün ürünleri, halk sağlığı açısından zararlı olduğu kabul edilen ürünlerdir. Buna ek olarak doğal olmayan meyve suyu ve mineralli su gibi içecek çeşitlerinden de ÖTV alınır.
- Diğer Lüks Tüketim Ürünleri: Mücevherat, kürk, özel yapım mobilyalar gibi lüks tüketim ürünleri de ÖTV kapsamındadır.
Araç satın alırken ÖTV gibi zorunlu sorumluluklarınızın yanı sıra güvenliğinizin de önemli olduğunu unutmayın. İşte kasko hizmetleri bunun için var! Aracınızı maddi güvence altında ve maksimum konforla kullanabilmek için Generali Sigorta'nın kasko sigortası hizmetinden yararlanabilirsiniz.
ÖTV Hesaplama Nasıl Yapılır?
ÖTV hesaplama işlemi ürünün türüne göre farklılık gösterir. Çünkü ürünlerden alınan ÖTV oranı ürünün türüne ve niteliğine göre değişkenlik gösterir. Örneğin motor silindir hacmi 1600 cm³’e kadar olan vergisiz satış tutarı 184.000 TL’yi aşmayan otomobiller için ÖTV oranı %45'dir. Motor silindir hacmi 250 cm³ altında olan motosikletler içinse belirlenen ÖTV oranı %8'dir. Bu oranlar yıllara göre değişkenlik gösterir. Güncel ÖTV oranlarını detaylı olarak öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesine göz atabilirsiniz. ÖTV hesaplamasında belirlenen ÖTV oranının yanı sıra ürünün vergisiz satış tutarı da değerlendirilir. Yani ÖTV hesaplama formülü özetle şu şekildedir:
- ÖTV Oranı x Ürünün Vergisiz Değeri = Ödenmesi Gereken ÖTV Vergisi Tutarı
Araçlarınızda ödemeniz gereken ÖTV oranını öğrenmek istiyorsanız Generali Sigorta ile zaman kaybetmeyin! Araç ÖTV ve KDV Hesaplama Aracı ile kolaylıkla ödemeniz gereken tutarı öğrenebilirsiniz. ÖTV tutarı araç satın alma işlemlerinde oldukça önemli konudur. Çünkü bütçe planlaması yaparken bu tutar da araç fiyatlarına eklenecektir. Sıfır araç alırken göz önünde bulundurmanız gereken diğer durumları öğrenmek için Sıfır Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.