Araçlar günlük yaşamın daha konforlu olmasını sağlayan detaylardan birisidir. Kişisel araçlar sayesinde uzun süre bekleyişler ve kalabalık yolculuklar geride kalır. Bu doğrultuda kişisel araçların sunduğu konforun yaşam kalitesini dahi artırabileceğini söyleyebiliriz. İşte tam da bunun için ikinci bir araç sahibi olmak çoğu kişinin hayali. Ancak bu noktada kişiler için ikinci bir araçtaki sigorta süreçleri merak konusudur. Eğer 2 araç sigortası yüksek çıkar mı gibi sorular sizin de kafanızı kurcalıyorsa doğru adrestesiniz. Bu yazımızda ikinci araç sigortasına dair tüm merak edilenleri cevaplayacağız.
2. Aracın Sigorta Süreçlerinde Prim Durumu
Birden fazla araca sahip olmanın sigorta maliyetlerini artırması kaçınılmazdır. Temel olarak bir araç için hazırlanan sigorta priminin belirlenmesinde birçok faktör vardır. Araç sahibinin mesleği, yaşı, sağlık durumu ve sürücü geçmişi gibi bilgiler neredeyse her araç sigortasında dikkate alınır. Bununla birlikte sigorta yaptırılacak aracın donanımları, kilometresi, motor özellikler ve plakasının kayıtlı bulunduğu il gibi unsurlar da göz önünde bulundurulur. Bu bilgiler 2. araç sigortasında da değerlendirilmektedir. Yani kısaca özetlemek gerekirse ilk araç ile ikinci aracın sigorta süreçleri tamamen bağımsız ilerlerler. İlerleyen süreçte hasarsızlık indirimi gibi faydalardan yararlanabilmek ise tamamen sürücünün söz konusu aracı kullanımına bağlıdır.
2. Araç Sahipliğinde Hasarsızlık İndirimi
Kişilerinde ilk araç sahipliklerindeki sigorta süreçlerinde elde ettikleri bazı fırsatlar bulunabilir. Mesela trafik sigortası basamakları ve kasko indirimi gibi durumlar kişilerin sigortalı olduğu süreçte elde edebileceği ayrıcalıklardır. Bunun için uzun süre sigortalı olan kişiler ikinci araçlarında bu haklarından yararlanıp yararlanamayacaklarını sorgulayabilirler. Bu tür soruların cevaplarını verirken her aracın sigorta süreçlerinin bağımsız ilerlediğini hatırlatalım. Yani 2. araca kasko indirimi uygulanabilir mi gibi sorular için hayır cevabını verebiliriz. 2. araç için sunulan kasko sigortası poliçesi 1. araca göre değil sıfırdan hazırlanır. Kişi 2. aracıyla geçirdiği 1,2 veya 3 yıllık süreçte herhangi bir kaza gibi olay yaşamadığı takdirde kasko indiriminden yararlanabilir. Eğer bu konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz kasko hizmetimizi inceleyebilirsiniz. Bu durum trafik sigortası basamakları için de aynıdır. Trafik sigortası basamak sistemi, sürücülerin sigorta dönemindeki kaza geçmişine göre işler. Sürücü kaza yapmadığı takdirde gelecek dönem poliçe yenileme sürecinde indirim hakkı kazanır. Kaza yaptığı durumda ise gelecek poliçeye sürprim uygulanır. Kısacası her aracın trafik sigortası ve kasko sigortası karnesi ayrı olarak işlemektedir.
2. Araç İçin Trafik Sigortası Gerekli mi?
İkinci araç sahibi olan kişilerin en çok merak ettiği bir diğer konu da trafik sigortasıdır. Trafik sigortası Karayolları ve Trafik Kanunu çerçevesinde her araç sahibi için zorunlu olan bir sigorta türüdür. Bu sigorta poliçeleri olası kaza ve hasar durumunda karşı tarafın kayıplarını güvence altına alır. Her araçta mutlaka bulunması gereken bu sigorta türü, ikinci araçlar için de zorunludur. Yani ikinci araca sahip olduğunuzda sıfırdan bir trafik sigortası hizmeti almanız gerekir. Bunlara ek olarak bir alım satım sürecinde olsanız dahi trafik sigortası poliçesine sahip olmanız gerektiğinin de altını çizelim. Ne durumda olursa olsun satın aldığınız bir araca 15 gün içerisinde trafik sigortası yaptırmazsanız birçok yaptırımla karşılaşabilirsiniz. Trafik sigortası hakkında daha fazla bilgi almak için "Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?"" adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Aracınıza ait motorlu taşıtlar vergisini kolayca öğrenmek için MTV hesaplama sayfamızı ziyaret edin, güncel vergi tutarınızı hızlıca hesaplayın!