Araba sürmek var, bir de kışın araba sürmek var. Bu iki ayrımı en iyi, düzenli bir şekilde aracını kullananlar bilir. Sabah aracı çalıştırmak için saatlerce uğraşmak, buz pistine dönüşmüş yollarla boğuşmak, bunların meydana getirdiği trafik çilesi derken kendinizi pek de hoş olmayan bir durumda bulmamanız işten bile değil. Peki kış aylarında yaşanan tüm olumsuzluklar nasıl minimuma indirilir? Hiç merak ettiniz mi?
1- Aracınızın Bakımının Düzenli Bir Şekilde Yapıldığından Emin Olun
Bu noktada koruyucu bakımların sürekli olması çok önemli bir unsur olarak karşımızda duruyor. Aracın aküsünden soğutma sistemine, cam sileceklerinden aracın su seviyesine kadar kışın sizi yolda bırakabilecek bir çok durum var. Aracınızın ön bakımının araç bozulduktan sonra tamir için harcayacağınız miktardan daha az olacağını aklınızdan çıkarmayarak bu bakımları ihmal etmeyin!
2- Kış Lastikleri Taktırın
Şüphesiz ki kışın başa gelecek olumsuzluklardan korunmanın en temel yollarından birisi kış lastiklerini kullanmak. Bu lastikleri kullandığınız takdirde yol tutuşunuz güçlenmiş olacak ve dolayısıyla olası kazalara karşı riskinizi en aza indirmiş olacaksınız.
3- Kışın Araba Sürme Pratiği Yapın
Nasıl ki araba kullanmayı öğrenirken öncelikle boş yollarda uzun süre pratik yapıyorsanız kışın da ilk defa araba sürecekseniz bunu önce boş yollarda yapmayı denemelisiniz. Bu sayede kalabalık trafiklerde hava şartlarının size neler getireceğini daha rahat gözlemlemiş olursunuz.
4- Aracınızı Yavaş ve Dikkatlice Sürün
Ne kadar hazırlıklı olursanız olun kış koşulları her zaman sürprizlerle doludur. Kötü yol koşullarının sürüşünüze vereceği tepkiler kolay kolay tahmin edilemez. Bu yüzden yavaş ve dikkatli bir sürüş aracınızın ani bir şekilde kontrolünüzden çıkmasına engel olacak.
5- Aracınızı Durdururken Bir Planınız Olsun
Kışın, kötü yol şartlarında otomobillerin kontrolden çıkmasının en büyük faktörlerinden birisi de tutulan frenler. İster ani ister yavaş bir şekilde fren tutun, aracınızın her zaman kayma tehlikesi olacak. Örneğin; aracınızda ABS var ise frene yavaşça basılı tutmak duruşunuzu ve bu süreçte yönlendirmenizi kolaylaştıracak. Eğer ABS olmayan bir araç kullanıyorsanız yavaş ve tekrar eden frene basmalar uygun bir duruş için size yardımcı olacaktır.
6- Dönüş Yaparken Ani Değişikliklerden Kaçının
Bu ani değişikliklerden çoğu zaman anlık gaza basmayın anlamı çıkarılabilir ama aslında 3 farklı ani değişim kontrolünüzü kaybedip aracınızın savrulmasına neden olabilir. Bu değişimleri ise şöyle sıralayabiliriz: Hızlanma, yön değiştirme ve yavaşlama.
7- Trafik Sigortanızı Yaptırmayı Unutmayın
Tüm bu maddelerin haricinde yaza göre kaza yapma riski daha fazla olan kış aylarında trafik sigortasının önemi oldukça artıyor. Hali hazırda kanunlarla zorunlu hale getirilen trafik sigortasını yaptırmamanız durumunda ise yasal sorumluluklar ve bir kazaya karışma durumunda faiziyle birlikte hasar tazminatıyla karşı karşıya kalacağınızı unutmayın.