Bebekler İçin Yapılan Sağlık Sigortaları
"İnsanlar, 18 yaş altı sigorta olur mu?" gibi sorularla sigorta hizmetlerini kısıtlama eğilimi gösterebiliyor. Oysaki tamamlayıcı sağlık sigortaları, 18 yaş altını da sigorta sistemine dahil edebiliyor. Bireysel sağlık sigortanız ya da hayat sigortanızın kapsamına çocuklarınızı da alabiliyorsunuz. Öte yandan sağlık sigortanıza ‘tamamlayıcı sağlık sigortası’ poliçesini de ekleyerek bebeğiniz için sağlık sigortası teminatlarının kapısını aralayabiliyorsunuz. Bebek sağlık sigortası, bebeğin doğum sonrası yaşayabileceği sağlıksal sorunlara karşı tedavi ve muayene masraflarını karşılıyor. Bu açıdan bakılırsa özel sağlık sigortaları nedir ve ne işe yarar gibi sorulara verilen yanıtlar, bebekler için de geçerli oluyor. Doğum sonrası herhangi bir sağlık riskinde bebeğinizi kaliteli sağlık ve tedavi koşullarına teslim etmek için bebek sağlık sigortaları teminat sunmaktadır. Yalnız bebek sağlık sigortaları doğumdan iki hafta sonra işleme sokuluyor. Bu, sigorta şirketlerinin tümünün kabul ettiği genel bir kuraldır. Bunun nedeni ise bebeğin doğuştan gelen rahatsızlıklarının izlenmesi ve tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi kapsamına sağlıklı bir birey olarak katılmasını sağlamaktır. Çocuk sağlık sigortası, bireysel sigortaya ilave edilen tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamına alınabiliyor. Bebek sağlık sigortaları ise farklı bir amaç ve işleve sahiptir. Bebek sağlık sigortası tamamen bebeğin sağlığına dönük maddeler ve teminatlar içermektedir. Burada, bebek sağlık sigortalarının SGK’nın aşı takviminde bulunan aşılar için bir katkı sunmadığını söylemeliyiz. Bu aşılar devlet tarafından ücretsiz olarak yapılırken, doktor tavsiyesiyle bebeğe uygulanan aşılar için ödeme yapılması gerekiyor. Öte yandan SGK’nın aşı takvimindeki aşıları özel hastanelerde yaptırma hakkınız mevcut bulunuyor.
Özel Sağlık Sigortalarının Tanımı ve Kapsamı
"Özel sağlık sigortası nedir, ne işe yarar?" diye sorarken, bu sigortanın kapsamından da söz etmek gerekiyor. Özel sağlık sigortası, öngörülemez bir kaza veya hastalık durumunda görebileceğiniz zararlardan oluşan maddi giderlerinizi, ayrıca ihtiyaç halinde ortaya çıkan her türlü tanı ve tedavi masraflarını, modern sağlık kuruluşlarında kaliteli bir sistemle elde etmenizi hedefleyen sigorta sistemi olarak ifade ediliyor. Her türlü durumda oluşan sağlık giderleriniz özel sağlık sigortası ile belirli şartlar dahilinde, imzalanan poliçedeki limitler tutarında karşılanıyor. Özel sağlık sigortalarının kapsamına ailenizin bireylerini de katabiliyorsunuz. Yalnız bu durumlarda bazı alternatif durumlar söz konusu olabiliyor. Aileniz ile ilgili bir karar aldığınızda sigorta şirketinize başvurarak önünüzü açabilirsiniz. Sağlık sigortasını bir yatırım aracı olarak değerlendirmek yanlış olur. Sağlık sigortasını bir gereklilik olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır.
Bebeklere Sağlık Sigortası Yapılabiliyor mu?
"Bebeklere sağlık sigortası nasıl yapılır?" sorusunu, günümüz şartlarında, ilk doğum anından itibaren bebeğinizi sigorta kapsamına dahil edebileceğinizi belirterek yanıtlayalım. Tabii burada poliçeyi imzalayan kişi anne olacağı için anne adaylarının, yeni doğan teminatı altında bebeklerinin sigorta kapsamına girmelerini sağladıklarını söyleyebiliriz. Bu açıdan bebek sağlık sigortaları, tamamlayıcı sağlık sigortasına yapısal anlamda benzerlik gösteriyor. Anne adayları, bebek sağlık sigortasını ihtiyaç olarak kabul ediyorlar. Anne adayları hamilelik dönemi veya doğum zamanı için sigorta araştırması yaparken günümüzde doğumun hemen ardından bebekleri içim muayene ve tahlilleri karşılayacak bir sigortayı yaptırmayı zorunlu bir öncelik olarak kabul ediyorlar. Bebek sağlık sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında değer görür ve bu halde de özel sağlık sigortaları ile aralarında farklar bulunuyor. Mesela özel sağlık sigortaları sadece 18 yaşını dolduranlara yapılıyor. Ailenin 18 yaşından küçük bireyleri ise özel sağlık sigortalarına dahil edilebiliyor. Örneğin doğum sigortası, anne adaylarının doğum süreçlerinde maddi teminatı ve kaliteli bir sağlık hizmetini kapsıyor. Bazı sigorta şirketleri bebek sağlık sigortaları için doğum sigortası şartını koşsa da, sigortalının veya anne adayının isteği doğrultusunda doğum sigortasına ek olarak yeni doğan teminatı eklenerek, bebeğin sağlığını güvence altına alabiliyorlar.
Bebeklere Yapılan Sağlık Sigortasının Kapsamı
Bebek sigortalarının kapsamı poliçe üzerinde belirlenebilmekte fakat sigorta şirketleri arasında da çeşitli farklılıklar göstermektedir. Yine de sigorta geneli ayakta veya yataklı tedavi, hastane sonrası tedavi, evde bakım ve yoğun bakım masraflarını kapsamı altında tutuyor. Bebek sağlık sigortası, belirlenen limitlere uygun olarak işlevini sürdürür ve bu limitler dolduktan sonra yeni bir sigorta veya "Tamamlayıcı Sağlık Sigortası" yaptırmak gerekiyor. Bebek sağlık sigortası kapsamında; doktor, hemşire, aşı, ultrason cihazı, işitme testi, laboratuvar testleri ve kuvöz masrafları teminat altına alınıyor. Bu sigortanın çerçevesini, önceden uzlaşılmış olan limitler belirliyor. Dolayısıyla bebeğin ihtiyaç duyacağı tedavilerin masrafları bu limitler kapsamında karşılanıyor. Bebek sağlık sigortası teminatları sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterse de, doğum sonra kısa bir müddet sonra annenin sağlık sigortası poliçesine eklenebiliyor. Bebek sağlık sigortası, kapsamı itibariyle günümüzde sigortalılar tarafından büyük ilgi görüyor.
Bebeklerin Sağlık Sigortasının Fiyat Hesaplaması
Bebek sağlık sigortası fiyatları, birçok değişkene göre farklılık gösteriyor. Bu değişkenlere bebeğin cinsiyeti, sağlık durumu ve hatta yaşadığı şehir de etki edebiliyor. Aile bütçesi özel sağlık sigortasını karşılamaya yetmeyen sigorta müşterileri, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında bebeklerinin sağlıklarını teminat altına alabilirler. Bebeklerin sağlık sigortası limitlerini, sigorta poliçesi sahibi belirler ve imza altına alır. bebek sağlık sigortası, doğumun ardından görülebilecek sağlık sıkıntılarına karşı acil ve maddi çözümler sunması nedeniyle ebeveynlerin hayatının önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bebekler için kaliteli sağlık hizmetlerine kavuşmanın yolunu açan bebek sağlık sigortası, doğum sonrası ebeveynlerin rahat bir nefes almalarına vesile oluyor.