Trafikte insanların can ve mal güvenliğini sağlayan bazı kurallar bulunur. Bu trafik kurallarının ihlali karşılığında ise idari para cezaları kesilir ya da araba bağlama, ehliyete el koyma gibi cezalar uygulanır. Trafik cezaları her yıl güncellenir. 2025 trafik cezaları da geçtiğimiz günlerde açıklandı. İşte trafik cezaları 2025 bedelleri!
Trafik Cezaları 2025
Trafik cezası olarak ödenen bedeller her yıl olduğu gibi bu yıl da sürücülerin trafik kurallarına daha fazla dikkat etmesini sağlamak ve trafik güvenliğini artırmak amacıyla güncellendi. Yeni düzenlemelerle birlikte hız limitini aşma, emniyet kemeri takmama, alkollü araç kullanma ve kırmızı ışık ihlali gibi kural ihlalleri için daha caydırıcı para cezaları uygulanmaktadır. Ayrıca tekrar eden ihlallerde ehliyete el koyma ve arabanın bağlanması gibi ek yaptırımlar da mevcut.
Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkma Cezası
Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan sürücüler, 993 TL cezaya tabi tutulur ve aynı zamanda araç trafikten men edilir. Zorunlu trafik sigortasının kapsamadığı teminatları sunabilen kasko seçeneği tamamen sürücülerin isteğine bağlı olarak yaptırılır.
Emniyet Kemeri Takmama Cezası
Trafikte oldukça önemli güvenlik önlemleri arasında bulunan emniyet kemeri, sürücü ve yolcuların canını korur. Emniyet kemerinin takılmaması halinde para cezası kesilir. Türkiye'de en çok ihlal edilen trafik kuralları arasında sayılan bu kural, eğer uygulanmazsa can kayıplarına sebebiyet verebilir. 2025 yılında emniyet kemeri takmama cezası 993 TL olarak belirlenmiştir.
Park Etme ve Duraklamanın Yasak Olduğu Yerlerde Park ve Duraklama Cezası
Trafik esnasında bazı noktalarda duraklamak ve park etmek yasaklanır. Trafiği olumsuz etkileyen bu durumun gerçekleşmesi halinde para cezası kesilir. Örneğin tünel, kavşak gibi kritik bölgelerde duraklamak yasaktır. Ayrıca yaya geçidi gibi alanlara da araba park etmek yasaktır. Yasak bölgelerde duraklama ve park cezası 993 TL'dir.
Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmanın Cezası
Sürücünün yolculuk esnasında cep telefonu ile ilgilenmemesi önemli trafik kuralları arasındadır. Seyir halinde telefon ile konuşmak, sürücünün dikkatini kaybetmesine neden olabilir. Dikkat dağınıklığına mahal vermemek ve oluşabilecek herhangi bir olumsuz durumdan korunmak için cep telefonunun kullanılmaması gerekir. Araçta telefonla konuşma cezası 2024 yılında 1.507 TL iken 2025 yılında 2.168 TL olarak belirlenmiştir.
Araç İçerisinde Yüksek Sesle Müzik Dinleme Cezası
Trafikteyken arabada çok yüksek sesle müzik dinlemek diğer insanların rahatını bozabilir. Aynı zamanda ses kirliliği de yaratan bu durumun ihlal edilmesi para cezasını getirir. Araçta yüksek sesle müzik dinleme cezası 993 TL’dir.
Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası
Kırmızı ışıkta geçme, sıkça görülen trafik kuralı ihlalleri arasında yer alır ve kırmızı ışıkta geçmenin cezası vardır. Kırmızı ışık ihlalinin bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yapılması para cezası ile karşılık görür. Kırmızı ışık kuralını ihlal edenler 2.168 TL kırmızı ışıkta geçme cezası ödemekle yükümlüdür. Üstelik kırmızı ışıkta geçmek yalnızca para cezası yaptırımı ile sınırlı değildir. Birçok kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücü ceza puanı alır. Her bir kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20'dir. Bir diğer kırmızı ışık ihlalinde ceza puanları eklenmeye devam eder. Sadece ceza puanları ve para cezası kapsamında değil, bireylerin kendinin ve diğer insanların can güvenliğini korumak için bu kurala uyması gerekir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?
Ehliyeti olmayan bir insanın araç kullanması hem kendisinin hem de diğer bireylerin canını riske atan bir davranıştır. Böyle bir durumda sürücü belgesiz trafikte olan kişiye ve aracın asıl sahibine ayrı ayrı ceza kesilir. Ehliyetsiz araç kullanma cezası 18.678 TL olarak belirlenmiştir. Eğer bu ceza birden fazla kez alınmışsa para cezası her seferinde katlanmaya devam eder ve sonucunda hapis cezası da eklenebilir. Araba sahibi ve ehliyetsiz sürücü farklıysa bile her ikisi de cezalarını katlanarak ödemek durumunda kalır. Ehliyetsiz araç kullanma cezası ile ilgili daha fazla detay ilgili yazımızda sizleri bekliyor.
Hız Limiti Aşımı, Radar Cezası
Trafikte uyulması beklenen hız sınırı, araç türlerine göre değişiklik gösterir. Hız limitinin aşılma oranı da kişiye yansıyacak olan para cezasının artması demektir. Hız sınırı %10 ile %30 oranında aşıldıysa ödenecek hız cezası 2.168 TL'dir. Hız limiti aşma oranı %30 ile %50 arasındaysa ödenmesi gereken tutar 4.512 TL'dir. Hız sınırının %50 oranından fazla aşılmasının bedeli ise 9.268 TL olarak belirlenmiştir. Trafikte hız cezası ile radar cezası aynı anlama geldiği için radar cezasıyla ilgili merak edilen soruların yanıtı da aynıdır.
Muayenesiz Araç Kullanma Cezası
Muayenesiz araç kullanılması araçta olan bir sorunun tespit edilmesinin ve soruna müdahale edilmesinin önüne geçer. Problemi bulunan bir araç ile trafiğe çıkmak, trafikteki tüm bireylerin hayatını riske eden bir durumdur. Muayenesiz araç kullanmanın cezası 2.168 TL'dir. Ayrıca birden fazla kez muayenesiz araçla trafiğe karıştığı belirlenen araçlar trafikten men edilir. Araç muayene ücreti hesaplamak için tıklayın!
Yayaya Yol Vermemenin Cezası
Yayaya yol vermeme cezası, trafikte yaya güvenliğini artırmak ve sürücüleri daha dikkatli olmaya teşvik etmek amacıyla belirlenmiştir. Türkiye'de sık karşılaşılan kural ihlallerin arasında yayaların geçmesine izin vermemek bulunur. Trafikte yaya geçidi ihlal cezası 2025 yılında 993 TL olarak belirlenmiştir.
2025 Trafik Cezası Listesi
- Trafik sigortası yaptırılmadan trafiğe çıkma:993 TL
- Emniyet kemeri takmama: 993 TL
- Belirlenen takip mesafesine uymama: 993 TL
- Araçta yüksek sesle müzik dinleme: 993 TL
- Şerit değiştirme-izleme kurallarının ihlali: 2.168 TL
- Engelliler için ayrılmış olan park alanlarını işgal etme: 1.986 TL
- Kırmızı ışık ihlali: 2.168 TL
- Seyir halinde telefon kullanma: 2.168 TL
- Muayenesiz araç ile trafiğe katılma: 2.168 TL
- İzin verilmeyen yerde sollama yapma: 2.168 TL
- Sahte plaka kullanma: 46.302 TL
- Plakanın okunamayacak halde bulunması: 3.810 TL
- Aracı plakası olmadan kullanma: 15.713 TL
- Yayalara yol vermeme: 993 TL
- Hız sınırını %30 ile %50 oranları arasında aşma: 4.512 TL
- Hız limitinin %50 oranından daha fazla aşılması: 9.268 TL
- İlk kez alkollü halde araç kullanırken yakalanma: 9.268 TL
- İkinci defa alkollü halde araç kullanırken yakalanma: 18.678 TL
- Emniyet şeridini ihlal etme: 9.268 TL
- Yetkinin dışında siren kullanma: 9.268 TL
- Sürücü belgesi olmadan araç kullanma: 18.678 TL
- Alkol testini kabul etmeme: 26.558 TL
- Drift atma: 46.393 TL
- Uyuşturucu etkisindeyken araç kullanma: 47.842 TL
Aracınıza ait motorlu taşıtlar vergisini kolayca öğrenmek için MTV hesaplama sayfamızı ziyaret edin, güncel vergi tutarınızı hızlıca hesaplayın!