Yaş ilerledikçe ortaya çıkabilen sağlık problemleri genetik sebeplere bağlı olarak da gelişebilir. Bazı hastalıkların belirtileri kendisini açıkça gösterirken kimi hastalıkların daha gizli bir şekilde ilerlediği söylenebilir. Özellikle 35 yaş ve sonrasında belirli aralıklarla yapılan check up, hastalıkların erken teşhisi ve etkili tedavisi için hayati bir önem taşır. Check Up ile hem sağlık bağlamında hem de maddi açıdan avantaj sağlanır.
Check Up Taramalarını Oluşturan İşlemler
Check Up yalnızca tahlil ve tetkik gibi temel aşamalardan değil; bütüncül bir işlemler serisinden oluşur. Süreç hasta ve doktor iletişiminden başlar, birtakım tetkikler neticesinde check up aşamalandırmaları yapılır. Check up sürecini üç ana kategoriye ayırmak mümkündür. Bu kategoriler ise radyolojik incelemeler, kardiyolojik incelemeler ve laboratuvar incelemeleri olarak adlandırılır. Radyolojik incelemeler çeşitli ultrason, ölçüm, görüntüleme ve filmleri kapsarken kardiyolojik incelemeler EKG, efor testi ve ekokardiyografiden, laboratuvar incelemeleri ise tahlil ve testlerden meydana gelir. Tamamlanan süreç sonucunda sağlığa ilişkin genel, etkin ve belirleyici bir değerlendirme yapmak mümkün hale gelir. Check up sonucu birçok hastalık için fikir sahibi olunabilir. Kanser, şeker hastalığı, kalp problemleri ve AIDS gibi problemlerin yanı sıra karaciğer hastalıkları, göğüs hastalıkları ve doğumsal hastalıklar, romatizmal hastalıklar ve daha pek çok rahatsızlık, check up ile kontrol edilebilir. Böylece erkenden fark edilen hastalıklar için tedavi süreci de daha kolay ve etkili olur. Risk faktörlerinin belirlenmesi, hastalıkların yayılmasının engellenmesi gibi avantajlar da check up uygulamasını öne çıkaran faktörler arasında yer alır.
Check Up Taramalarını Kimler Yaptırmalı?
Öncelikle check up uygulamalarının herkes için önemli olduğunun belirtilmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda check up, daha bir hayati hale gelebilir. Ailesinde kalıtsal bir rahatsızlığı olanlar, risk taşıyanlar, sağlıklarını ihmal ettiklerini düşünenler, yoğun bir iş temposuna sahip olanlar ve kadınlar için jinekolojik testleri düzenli bir şekilde yaptırmayanlar için check up uygulamalarının önem derecesinin daha yüksek olduğu söylenebilir.
Check Up Tarama Türleri
Her tedavi türünde görüldüğü gibi check up uygulamalarının da kişiye özel bir seyir izlemesi gerekir. Yaş ve cinsiyet faktörü, hayat koşulları, genetik riskler gibi faktörlere bağlı olarak herkes için ayrı bir süreç oluşturulur. Check up uygulamalarının büyük bir bölümü benzerlik taşısa da bazı spesifik farklılıklar söz konusu olabilir. Uygulama öncesi doktor ile yapılacak görüşme, check up sürecinin planlanması ve programlanması için gereklidir. Görüşme amacı ile gerçekleştirilecek ilk randevuya giderken önceki test ve tahlil sonuçları, aile bireylerinin sağlık durumlarını gösterir belgeler ve varsa özel tetkikler hakkındaki bilgileri yanınızda götürmeniz tavsiye edilir. Muayene sürecini bir hayli etkileyecek olan bu faktörler, doktorunuzun işini de büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
Seyahat Sağlık Sigortası Fiyatını Hesapla!
Check Up ve Seyahat
İş türünüze bağlı olarak yapacağınız uzun süreli seyahatlerin yanı sıra kişisel bir tatil amaçlı yapılacak yolculuklar, çıkılacak tatiller gibi yurtdışını konu alan durumlar için de önemli olan check up, seyahat üzerinde epey etki gösterebilir. Uzun süreli bir seyahat öncesi yaptıracağınız check up uygulaması ile genel sağlık durumunuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Yurt dışına çıkışlarda istenecek vizeler, seyahat sağlık sigortasını zorunlu kılar. Ülkenizden uzaktayken meydana gelebilecek sağlık problemlerinin ödemeleri, bu sigorta ile güvence altına alınır. Yurtdışı sağlık harcamalarını kapsayan seyahat sağlık sigortası ile ayakta tedaviden yatarak tedaviye kadar birçok alanda teminat sağlanır.