Brüksel şehriyle Avrupa Birliği'nin merkezi olarak bilinen Belçika görkemli mimarisi, damak çatlatan lezzetleri ve eşsiz doğasıyla kesinlikle görülmesi gereken ülkelerden. Manş Denizi kıyısında bulunan bu ülke her yıl milyonlarca turisti ağırlar. Eğer siz de Belçika'nın zengin kültürünü deneyimlemek istiyorsanız şimdiden vize işlemlerine hazırlanmaya başlayın! Belçika vize süreci için birtakım prosedürlere karşı hazırlık olmanız önemli. Aksi takdirde vize başvuru süreçlerinde gecikme gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Schengen bölgesinde yer alan ülkenin vizesini almak için nasıl ilerlemek gerekir öğrenmek istiyorsanız hemen yazımızı incelemeye başlayın!
Belçika Vize Türleri
Belçika'da konaklayabilmeniz için farklı vize türleri bulunmaktadır. Bu vize türlerinden herhangi birine başvurmadan önce konaklama sürenizi ve amacınızı belirlemeniz oldukça önemlidir. Çünkü Belçika vizeleri bu faktörlere göre çeşitlenmekte. Örneğin, Belçika'da uzun süreli konaklamak isteyen kişilerin D tipi vize türüne başvurması gerekir. Öğrencilik, çalışma veya aile birleşimi gibi amaçlarla başvurulan bu vize türü 90 günden fazla konaklama hakkı verir. C tipi vize türü ise 90 gün ile sınırlı konaklamak isteyenler içindir. Turistik vize olarak da bilinen bu vize türü iş gezisi, kültürel geziler ve arkadaş daveti gibi durumlarda alınabilir.
Belçika Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Belçika vizesi almak için gereken evraklar vize türüne göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak şu evrakların daima hazırda olması gerekir:
- Geçerli pasaport
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
- Kimlik fotokobisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt belgesi
- Vize ücreti
- Parmak izi
- Banka hesap dökümleri
- Konaklama ve seyahat bilgilerine dair belgeler (Otel rezervasyonu, uçak biletleri, vs.)
- Seyahat sağlık sigortası
- Sigorta dökümü
- Vize başvuru formu ve başvuru dilekçesi
- Seyahat planı
Tüm bunlara ek olarak vize türüne göre farklı belgeler talep edilebilmektedir. Örneğin iş ile alakalı bir vize talebinde bulunulacaksa çalışma bilgileri ve maaş bodrosu gibi belgeler hazırlamanız gerekebilir. Öğrenciler içinse öğrenci belgesi, izin yazısı ve muvafakatname gibi belgeleri eklemeniz talep edilebilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için Türkiye'deki Belçika temsilciliklerine ve T.C Dışişleri Bakanlığı'na başvurabilirsiniz.
Belçika Vizesine Nasıl Başvurulur?
Eğer gerekli evrakları hazırladıysanız Belçika vize başvuru süreçlerini başlatmaya hazırsınız demektir. Başarılı bir vize başvuru süreci için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Schengen Başvurusu İlk olarak konumunuza uygun olan başvuru noktalarından randevu almalısınız. Bu süreci seyahat tarihinden önce başlatmanız oldukça önemli. Aksi takdirde başvuru sürecinde aksamalar yaşayabilirsiniz. Vizenizin seyahat planınıza yetişmesi için birkaç ay öncesinden süreci başlatın.
- Başvuru Belgesi: Başvuru sürecini başlatmak için konsolosluk tarafından sunulan başvuru belgesini doldurmanız gerekir. Bu belgenin hazırlanması başvuru noktalarının prosedürlerine göre farklılık gösrerebilir. Bazı konsolosluklar bu süreci online yürütürken bazıları posta yoluyla yönetmektedir. Hazırladığınız formu ilettikten sonra vize görüşmesinde sunmak için bir nüshasını saklamayı da ihmal etmeyin.
- Başvuru Ücreti: Belçika vizesi başvuru sürecinde resmi vize harcını da ödemeniz gerekir. Başvuru belgenizi teslim ederken bu ücreti ödemeyi de ihmal etmeyin.
Tüm bunlara ek olarak her Belçika konsolosluğunun yetkili olduğu şehirlerin farklı olduğunun da altını çizelim. Örneğin Eskişehir'de ikamet ediyorsanız Belçika Ankara Büyükelçiliği'ne başvurmanız gerekir. Bursa'da yaşıyorsanız ise başvuru noktanız Belçika İstanbul Konsolosluğu'dur. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için Belçika Konsolosluğu'yla iletişime geçebilirsiniz.
Vize başvuru sürecinde seyahat sağlık sigortanızın bulunması gerektiğinden daha önce de bahsetmiştik. Bu hizmet zorunluluk olarak görülse de yurt dışındaki sağlık ihtiyaçlarınızda birçok avantaj sunar. Eğer seyahat sağlık sigortası poliçeleriyle henüz tanışmadıysanız sizi hemen Seyahat Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? adlı yazımıza alalım!