Uzmanlar Türkiye’de deprem riskinin her daim mevcut olduğunu belirtiyor. Zira daha önce yaşanan ve çok sayıda can kaybı ile sonuçlanan depremler de bu gerçeği gözler önüne seriyor. 1999 yılında meydana gelen depremin ardından DASK sigortası zorunlu hale geldi. 18 Ağustos’ta Afet Sigortaları Yasası yürürlüğe girdi ve bu yasa ile birlikte DASK sigortası, devlet tarafından zorunlu olarak yaptırılması gereken bir sigorta halini aldı. DASK sigortası deprem ve depremden kaynaklanan yangın, yer kayması, tsunami, heyelan gibi nedenlerle binalarda meydana gelen hasarın bazı teminatlar kapsamında karşılanması amacıyla yapılıyor. Yıllık olarak yapılan bu sigortanın her yıl yenilenmesi gerekiyor. Sigorta primleri ise konutun hangi bölgede yer aldığına göre değişkenlik gösterebiliyor.
DASK Sigortası İçin İstenen Belgeler
DASK sigortası yaptırmak içim bazı bilgi ve belgelere gereksinim duyuluyor. Sigorta poliçesinin hazırlanması için gerekli olan bilgi ve evrakları şunlardır:
- Sigorta yaptıracak kişinin adı ve soyadı
- Sigorta yaptıracak kişinin TC kimlik numarası
- Sigorta yaptıracak kişinin adres ve telefon numarası
- Sigortası yapılacak binanın adresi ve tapu bilgileri
- Binanın inşa edildiği yıl ve yapısal özellikleri
- Binadaki toplam kat sayısı
- Binadaki mevcut hasar durumu
- Meskenin brüt olarak yüzölçümü
- Binanım kullanım şekli
DASK sigortası deprem sonrasında düzenli bir yaşama geçme sürecinin daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini amaçlar. Devlet tarafından bu amaca yönelik olarak zorunlu tutulur.
DASK Sigortası Yaptırmayanlar Hangi İşlemleri Gerçekleştiremez?
Bazı işlemlerin gerçekleştirilmesi için DASK sigortasının yaptırılmış ve aynı zamanda priminin de ödenmiş olması şartı aranır. Örneğin bir binanın tapu sicil işlemlerinin yaptırılması, su ve doğalgaz abonelik işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi durumlarda bu sigortanın yaptırılmış olması şartı aranır. DASK sigortası yaptırılmamış olan binalar için alım – satım işlemleri de gerçekleştirilemez. Meskenin ya da binanın kiralanması için de DASK sigortasının yaptırılmış ve priminin ödenmiş olması gerekir. Söz konusu sigortanın yaptırılmış olması ancak süresinin dolmasına karşın yenilenmemesi halinde de tüm bu işlemler yaptırılamaz. Sigortanın zamanı geldiğinde yenilenmiş olması şartı da aranır. DASK sigortası yapılmamış binaların elektrik abonelik işlemleri de yapılmıyor. Bu sigorta aynı zamanda bankalardan kredi kullanımında da aranıyor. Sigorta poliçesinin, banka kredisi taleplerinde kişilerden istenen belgeler arasında yer aldığı bilinmelidir. Yasalar kapsamında ruhsatı olmayan bir binanın DASK sigortası kapsamına alınması mümkün olmaz. Ruhsatsız evlere DASK sigortası yaptırılamıyor. Aynı zamanda hazine arazisi olan bir araziye kaçak olarak yaptırılan binalar için de DASK sigortası yaptırılamıyor. Bu konuda uzmanlar vatandaşları, ruhsatı olmayan evlerin satın alınmaması hususunda sıklıkla uyarıyor.
DASK Sigortasının Yararları Neler?
Deprem sonrasında devlet tarafından yapılan yardımlardan faydalanmak için de DASK sigortasının yaptırılmış olması gerekir. Depremden doğacak tüm maddi kayıpların kişinin kendi bütçesinden karşılanmaması için mutlaka deprem sigortasının yaptırılmış olması gerekir. Tüm bunlarla beraber binanın elektrik, su ve doğalgaz gibi çeşitli abonelikler alınabilmesi için de sigortanın yaptırılmış ve priminin ödenmiş olması gerekiyor. Konutların hırsızlık, yangın, su baskını, deprem gibi beklenmeyen durumlara karşı teminat altına almanızı sağlayan konut sigortasını yaptırabilmeniz için de DASK sigortasını yaptırmış ve sigorta primini ödemiş olmanız şartı aranıyor. Deprem sigortası yaptırmayanlar, konut sigortası ile konutu koruma altına alamıyor. Bilindiği gibi DASK sigortası eşyaları kapsamıyor. Sadece binada meydana gelen hasarlar için yaptırılan bir sigortadır. İstenmeyen durumlarda meskendeki eşyaların da teminat altına alınabilmesi için konut sigortasının yaptırılması ve bu sigorta için de önce DASK sigortasının yaptırılması gerekiyor.