Seyahat esnasında ya da aracınız durağan halde ise kasko sigortası maddi olarak zararınızı karşılar ve aracınızı güvence altına alır. Hırsızlık, doğal afet, çarpma ve çarpılma gibi durumları kasko sigortası ile kapsama alanına alan sigorta şirketlerinin farklı fiyat politikaları vardır. Her ne kadar kasko sigortası kaza, hasar gibi durumları karşılasa da kazanın nasıl olduğu ve şartlar da çok önemlidir. Eğer araç sahibi art niyet gözeterek aracına zarar verdiyse sigorta şirketi bu durumu araştırarak kasko sigortası kapsamı dışına alabilir. Peki kaskonun bozulması ne demek, kaskoyu bozan durumlar nelerdir? Yazımızda bu soruların yanıtlarına detaylı bir şekilde bakacağız.
Kaskonun Bozulması Nedir?
Kasko sigortası, poliçe kapsamında aracın trafik kazası, doğal afet, hırsızlık gibi durumlara karşı maddi güvence altına alınmasını sağlar. Ancak bazı durumlarda kaskonun bozulması söz konusu olabilir. Kaskonun geçersiz olduğu durumlar olarak da tanımlanabilecek kasko bozulması, bir kasko poliçesi kapsamında belirli şartların ihlal edilmesi veya hasar durumlarında poliçenin öngörülen avantajlarının ortadan kalkması anlamına gelir. Kasko bozulması, kasko poliçesinin sağladığı teminatların, indirimlerin veya hakların etkilenmesine yol açabilir. Örneğin hasarsızlık indirimi ortadan kalkabilir veya poliçe teminatlarının kapsamı daraltılabilir.
Kaskonun Karşılamadığı Durumlar Nelerdir?
Kasko genel şartları teminat dışı halleri net bir şekilde belirler. Kaskonun karşılamadığı haller poliçenin kapsamına ve sigorta firmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genel olarak kasko kapsamı dışında kalan haller şu şekilde sıralanabilir:
- Savaş, nükleer tehlikeler ve devlet tarafından alınan önlemler neticesinde oluşan zararlar.
- Askeri hareketlenme sebebiyle meydana gelen hasarlar.
- Devlet tarafından zorunlu yaptırımlar.
- Ehliyetsiz araç kullanımı.
- Keyif verici madde altındayken meydana gelen kazalar.
- Araç sahibinin ya da araç sahibinin sorumluluğunda olan kişilerin bilinçli olarak araca zarar vermesi durumları.
- Zorunlu olan bakım işlemlerinin yapılmaması.
- Araç taşınabilen toplu taşıma araçlarında iniş ve biniş sırasında oluşan hasarların dışında nakil sırasında oluşan hasarlar.
- Yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma veya bakımsızlık nedeni ile meydana gelen zararlar.
- Sigorta kapsamında olmayan bir olaydan dolayı aracın donanımında meydana gelen arızalar.
- Araçta kapasitesinden çok daha fazla yolcu ve yük taşınmasından kaynaklı zararlar.
Kaskonun Ödeme Yapmadığı Durumlarda Poliçe Sahibi Ne Yapabilir?
Uyuşmazlık yaşanan sigorta şirketi, Sigorta Tahkim Komisyonu’na üye ise ve sigorta şirketi ödeme yapmıyor, ödeme talebini geri çeviriyor ya da itiraz talebine 15 iş günü içinde yazılı olarak geri dönüş yapmıyor ise Sigorta Tahkim Komisyonu’na yazılı olarak başvuru yapılabilir.
Kasko Teklifi Alın!
Siz de hızlıca kasko sorgulaması yaparak, hemen araç sigortası fiyatınızı öğrenin. Generali farkı ile kasko poliçenizi yaptırmak için, hemen kasko hesaplamanızı yaptırıp, size özel kasko sigortası teklifinizi alın. Kasko değer listesi sayfamızda bulunan Kasko Değeri Hesaplama Aracı’nı da kullanabilirsiniz.
Kasko Bozulmadan Neler Yapılır?
Kaporta düzeltme, cam tamiri gibi mini onarım hizmetlerinin kullanılması çoğunlukla pek çok sigorta firmasında kasko hasarsızlığını bozmaz. Dolayısıyla limitler ve kapsam dahilinde mini onarım hizmetlerinden yararlanmanın kasko hasarsızlık indirimine olumsuz bir etkisi yoktur. Yani kasko bozulmadan mini onarım hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bu hizmetlerden bazıları boyasız araç kaportası göçüğü düzeltme, cam tamiri, tampon sıyrıkları, anahtar çizikleri ve kapı vurukları gibi boya tamirleri, araç içindeki döşemelerin tamirleri, leke çıkarma gibi hizmetlerdir. Kaskoda yaş sınırı ile ilgili içeriğimiz de ilginizi çekebilir!