Tatil ya da iş, her ne olursa olsun arabanızla şehir içinde yaptıklarınızdan daha uzun bir yolculuğa çıkacaksanız hazırlıklı olmalısınız. Dikkat etmeniz gereken birkaç madde ile sorunsuz bir yolculuğu garantilemeniz mümkün.
- 1- Bakım gerektiren parçalara göz atın. Rutin kontrollerinizi zaten atlamıyorsanız ve aracınızda belirli bir sorun yoksa, kendi kontrolünüz yeterli olacaktır. Bunun için farlar, sinyal araçları, silecekler, araç motorunun sorun çıkarabilecek parçaları, havalandırma ekipmanları ve aynalar gibi hayati önem taşıyan bölümleri kontrol etmeniz gerekmekte. Eğer üşengeç bir sürücüyseniz ve araç kontrollerini atlıyorsanız mutlaka uzun yola çıkmadan bir araç bakımı yaptırmalısınız. Gözden kaçabilecek ufak bir sorun yol boyunca moralinizin bozulmasına ve daha da önemlisi kazalara sebep olabilir.
- 2- Araç sıvılarını kontrol edin. Mutlaka kontrol edilmesi gereken unsurlardan biri de araç sıvıları. Yağ durumu, soğutucu, şanzıman ve cam sıvıları arabanın sorunsuz çalışması için önemlidir.
- 3- Tekerler en önemli unsurlardan. Tekerlekler uzun bir yolculukta sorun çıkarabilecen en temel ögelerdendir. Tekerlek basıncını ölçerken yedek tekerinizi sağlama almayı da unutmayın. Ayrıca aracınızda tekerlek değiştirmek için gereken ekipmanların bulunduğuna da emin olmalısınız.
- 4- Frenleri dinleyin. Frenlerin hayati önem taşıdığı yadsınamaz. Bu yüzden onları kontrol ederken bize söylediklerini iyi dinlemek gerekiyor. Aşırı derecede sürtünme sesi ve gıcırdama duyarsanız mutlaka bir servise baktırın deriz. Ayrıca kontrol etmeniz gereken sıvılara bir diğer ek de fren sıvısı olarak sayılabilir.
- 5- Akünüz ne durumda? Akünüz aracınızın çalışması için gereken sistemin olmazsa olmazlarından. Ona da gereken özeni gösterdiğinizden emin olun.
- 6- Arabanızı temizleyin. Nasıl olsa uzun bir yolculuk yapacağım ve tekrar kirlenecek diye düşünmeyin, arabanızı yıkayın ya da yıkatın. Ön camlarınızın ya da aynalarınızın yüzeyini kaplayan tozlar, görüşünüzü engelleyerek ve güneş ışınlarının gözünüze ani olarak çarpmasına sebep olarak kazalara neden olabilir.
- 7- Ne olur ne olmaz: İlk yardım ve acil durum kiti. Her zaman aracınızda bulunması gereken acil durum işaretlerini ve ilk yardım malzemelerini de kontrol ederek, yerine yenisi konulması gerekenleri sağlamanızı öneririz.
- 8- Gerekli belgeleri kontrol edin. Yolculuğunuz boyunca sorun yaşamamak ve herhangi bir polis çevirmesinde zorluk çekmemek için ehliyetinizi, ruhsatınızı, sigortanızı ve araçla ilgili diğer önemli belgeleri yanınıza almayı unutmayın.
- 9- Harita mı yoksa GPS mi? Belki gelenekselci bir yapınız var ve harita kullanmayı seviyorsunuz, belki de teknolojinin bütün nimetlerinden yararlanmak isteyerek GPS ve navigasyon sistemlerine kendinizi emanet ediyorsunuz. Hangisi olursa olsun yolları size hatırlatacak bir yardımcıyı mutlaka yanınızda bulundurun deriz.
- 10- Keyifli bir yolculuk müziksiz olmaz. Son olarak da sizi zinde tutacak ve keyfinizi yerine getirecek müzikler seçmeyi unutmayın. İşte şimdi yolculuğa tam olarak hazırsınız demektir. İyi yolculuklar dileriz!
- Bonus: Kasko Sigortanızı yaptırmayı unutmayın. Uzun yola çıkarken Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası'nı yaptırın, yola güvenle çıkın.