Trafiğe Çıkmadan Önce Mutlaka Bilinmesi Gereken Trafik Kuralları

İlk Yayınlanma: 18.02.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Trafiğe çıkmadan önce mal ve can kayıplarını önlemek için dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar mevcuttur. Kendiniz, sevdikleriniz ve diğer insanların güvenliği için dikkat etmeniz gereken trafik kurallarına özen gösterirseniz; daha güvenilir bir sürüş keyfi elde edebilirsiniz. Ayrıca meydana gelebilecek kazalara karşı kasko sigortası ürünlerinden de yararlanırsanız; olası hasarların sigortanız tarafından karşılanmasını sağlayarak ek güvence sahibi olabilirsiniz.

Kasko Fiyatını Öğren!

Aracı Tanımak

Trafiğe çıkmadan önce ilk etapta aracınızı iyi bir şekilde tanımanız gerekmektedir. Aracınız seyir halindeyken ihtiyaç duyabileceğiniz farklı özelliklerin nerede olduğunu iyi bir şekilde bilmeniz bazı özel durumlarda hayat kurtarıcı olacaktır. Can sıkıcı durumlar ile karşılaşmak istemiyorsanız, kullanabileceğiniz fonksiyonel özellikleri mutlaka sürüş öncesinde keşfetmelisiniz.

Takip Mesafesi

Takip mesafesini korumak trafiğe çıkmadan önce mutlaka bilmeniz gereken trafik kuralları arasındadır. Bütün kurallara uysanız dahi takip mesafesi kuralına uymadığınız taktirde; bütün kurallar geçerliliğini yitirebilir. Akmaya devam eden bir trafik içerisinde sabit bir hızla gitseniz bile takip mesafesini korumanız gerekebilir. Siz hiç farkında olmadan önünüzdeki bir araç ani bir fren yaptığı zaman büyük bir kazaya yol açabilirsiniz.

Hız Limiti

Trafik kazalarının büyük bir çoğunluğu genellikle aşırı hızdan kaynaklanmaktadır. Boş yolda dahi çok fazla hız yapan araç sahipleri, riskli durumlar ile karşılaştıkları zaman direksiyon üzerindeki hakimiyetini kaybedebiliyor. Bu sebeple, aracınızı yüksek hızlarda kullanmamanız gerekiyor. Ayrıca aracınızı aşırı düşük hızlarda kullanmanız da bazı durumlarda tehlike yaratabilir. Yavaş hız ile araç sürdüğünüz zaman trafik düzenini bozabilirsiniz. Her yol için belirlenmiş hız limitlerini takip ederek trafik düzenini bozmadan güvenliğinizi de sağlayabilirsiniz.

Tabelalar ve Uyarılar

Acil bir şekilde bir yere yetişmeniz gerekiyor ve o bölge hakkında herhangi bir fikriniz yok ise tabelaları ve uyarıları dikkate almalısınız. Bölgedeki riskli ve acil bir durum var ise tabelaları okuduğunuz zaman tüm bu detaylar ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Yakın bölgede okul olması, inşaat alanı bulunması ve hayvanlar ile karşılaşabileceğiniz bölgelerin belirtilmesi;  genellikle tabelalar ve uyarılar ile size sağlanır. Bu sebeple, araç kullandığınız zaman tabela okuma alışkanlığınızı da asla kaybetmemelisiniz.

Kötü Hava Şartları ve Hazırlık

Aktif olarak araç kullanıyorsanız, en hafif şekilde yağan yağmurda bile dikkatinizin dağılacağını iyi biliyorsunuz demektir. Camların hızlı bir şekilde buğulanması gibi durumlar en ufak yağışlı havada karşılaşabileceğiniz sorunlar arasında yer almaktadır. Bu tür durumlarda sıkıntı yaşamak istemiyorsanız aracınızın havalandırma sistemini açık tutmalısınız. Defrost ayarında çalıştırabileceğiniz havalandırma sistemleri sayesinde ön camlarınızdaki buğulanma sorununu kısa süre içerisinde ortadan kaldırabilirsiniz. Yağmurlu havalarda farlarınızı da yara pozisyona getirmiş olmanız gerekmektedir. Karşı taraftan gelen aracın buğusunu gidermemiş olan sürücüler olabilir. Bu durum ciddi kazalara yol açabilir. Farınız yanmadığı zaman görüş alanı kısıtlı olan sürücüler sizi fark etmeyebilir. Trafiğe çıkmadan önce soğuk havaların da tehlikeli olabileceğini unutmamalısınız. Soğuk havalarda ağaç ve köprü gibi bölgelerde aşırı buzlanma ortaya çıkabilir. Buzlu yerlerden geçeceğiniz zaman hızınızı en iyi şekilde ayarlamanız gerekmektedir.

Sollama Yaparken Dikkat

Şerit değiştirmenin gerektiği durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Fakat şerit değiştireceğiniz zaman dikkat etmeniz gereken kurallar da mevcuttur. Sollama yapmadan önce yan aynalarınızı kesinlikle kontrol etmeniz gerekiyor. Geçmek istediğiniz şerit sollama yapmanıza uygun ise sinyal vererek hızınızı artırmaya başlayabilirsiniz. Unutulmaması gereken nokta karşıdan ya da geriden gelen aracın bulunduğu durumlarda geçiş mesafesinin en az iki katı kadar uzaklıkta olmanız gerektiğidir. Aksi takdirde hatalı sollamaya bağlı kazalara yol açabilirsiniz.