LPG yakıtlı araçları tercih eden kişilerin sayısı, Türkiye’de her geçen gün daha da artıyor. Araç sahiplerinin büyük bir çoğunluğu LPG’li araçların risklerini ve dezavantajlarını göze alarak yakıt sistemini LPG olarak değiştirebiliyor. Lüks sınıf araçlar arasında yer alan araçlarda bile LPG tercih edildiği görülebiliyor. Sektör içerisinde yer alan uzmanlar ise ülkede 3 milyonu aşkın LPG’li araç olduğunu söylüyor. Bu rakamlar ise her yıl %40 oranında artıyor. Benzin fiyatlarının yüksek olması sebebiyle LPG’li araçları tercih eden kişilerin sayısının ise önümüzdeki günlerde de artacağına kesin gözüyle bakılıyor.
LPG Sistemi Kullanan Araçlar Tazminat Ödemelerini Alabilir mi?
LPG’li araçların bu kadar popüler olması ile birlikte pek çok kişinin merak ettiği konular arasında LPG’li araçlardaki kasko sigortası konusu yer alıyor. Bu tür araç sahibi olan kişiler, LPG’li araçlarına kasko yapılıp yapılmadığı ve hasar durumları söz konusu olduğu zaman LPG’li araçlar için tazminat ödemelerinin ne şekilde yapıldığını merak ediyorlar. LPG yakıtlı bir araç sahibiyseniz; diğer yakıt seçeneklerini tercih eden kişiler gibi kasko poliçesi satın alarak meydana gelebilecek kazalara karşı maddi hasarları güvence altına alabilirsiniz. Sigorta şirketleri arasında farklılık gösteren bu poliçeler ve araçlardaki LPG sistemleri, aracın ilave bir aksesuarı söz konusu olduğu zamanlarda bile değişikliğe uğrayabilir. Aksesuar ve ekstra araç ve gereçler poliçeye isteğinize bağlı olarak dahil edilebiliyor. Dahil edilen araç ve gereçler ise anlaşmalı olduğunuz sigorta şirketinin poliçe şartlarına göre belirli bir oranda sigorta primlerine yansıyor.
Sigorta Şirketine Hangi Durumlarda Bildirim Yapılır?
Araç sahipleri bir poliçe satın alacağı zaman, araçlarının LPG özelliklerini sigorta şirketlerine bildirmelidir. Bildirimler, sigortalı kişilerin sorumlulukları arasında yer almaktadır. Bir sigorta şirketinden hizmet alacağınız zaman almış olduğunuz hizmetten yararlanabilmek için mevcut durumunuzu sigorta şirketlerine mutlaka belirtmeniz gerekiyor. Sigorta poliçesini satın almadan önce LPG tankının ruhsata işlenmiş olması da hasar ödemelerinin anında sorunsuz bir şekilde alınabilmesi için son derece önemlidir. Aracınıza daha önceden kasko sigortası yaptırdıysanız fakat poliçenizin geçerlilik süresi içerisinde aracınızın yakıt sistemini LPG ile değiştirdiyseniz; bu değişikliği hasar anında sorun yaşamamak için yine sigorta şirketine beyan etmeniz ve gereken ilave prim ödemesini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Hasarın LPG’den kaynaklandığı ya da kaynaklanmadığı durumlarda sigorta şirketleri sizlere hasar ödemesi yapmadan önce TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği)’dan alınacak sızdırmazlık raporunu talep edebilirler. Bu tür bir talep ile karşılaştığınız zaman kanunlar çerçevesinde hak talebinde bulunabilirsiniz. Yeni uygulamalar LPG yakıt sistemleri araçların denetim koşullarının artırılmasını da planlamaktadır.
LPG’li Araçlar Risk Altında mı?
LPG sistemine geçmek istiyorsanız bu sistemin avantaj ve dezavantajları olduğunu asla unutmamalısınız. LPG sistemi aracınızda büyük bir yer kaplayacağı için ilk etapta aracınızda yeriniz olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız. Araçların bagaj bölümüne entegre edilen LPG sistemleri, bagajınızın büyük bir bölümünü kullanmaya başlar. Bu sebeple bagaj kısmı ya da bagaj altı kısımlarını tekrar değerlendirmeniz gerekebilir. Bagaja entegre edilen LPG sistemi, bu bölgede yer alan aksesuarlarının ya da eşyalarınızın farklı bir bölgeye taşınmasını gerektirebilir. Trafikteyken ya da park halindeyken pek çok farklı risk ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Her ne kadar güvenilir gözüküyor olursa olsun LPG sisteminin de diğer yakıt türlerine göre belirli riskleri mevcuttur. Bu risklerden etkilenmemek istiyorsanız aracınızı istenmeyen olaylara karşı güvence altına alabilmek için sizler de kasko sigortası ve trafik sigortası yaptırmayı deneyebilirsiniz.