Büyük şehirlerdeki yoğun trafik nedeniyle günlük hayatta ne yazık ki bazı küçük hasarlar meydana gelebilmektedir. Bazı durumlarda sürücülerin bazen park halindeyken karşılaştıkları bazen de dikkatsizlik nedeniyle meydana gelen çarpışmalar, kasko poliçesi kapsamında değerlendirilir. Ancak gerekli prosedürlerin tamamlanması için aracın onarıma götürüldüğü yetkili servis, ilgili kasko işlemlerini başlatmadan önce kasko beyan formu ister. Çünkü kasko sigortası, olası bir kazadan sonra meydana gelen hasarları karşılarken, sigorta şirketleri kasko beyaz yazısı ister.
Kasko Beyanı Nedir?
Sadece bir kaza meydana geldikten sonra değil muhtemel hasar durumlarından sonra da yazılması gereken yazılı forma kasko beyanı denir. Başka bir deyişle, kasko beyanının sadece kaza oluştuktan sonra değil diğer tüm hasarlardan sonra da yazılması gerekir. Sigorta şirketi, doldurularak kendisine ibraz edilen kasko beyan formunu temel alarak oluşan hasarları karşılar. Eğer beyan hazırlanmazsa ve sigorta şirketine teslim edilmezse, meydana gelen hasarların kasko tarafından karşılanması olanaklı değildir. Bu sebeple ister kaza sonrası ister üçüncü şahısların kötü davranışları sonucunda, poliçe tarafından karşılanması istenen hasarlar için kasko beyan formu yazılmalıdır.
Kasko Beyanı Nasıl Yazılır?
Kasko beyanı yazma konusu her sigortalı için önemli bir konudur. Çünkü beyan hazırlanmazsa sigorta şirketi meydana gelen hasarı karşılamaz. Bu nedenle tüm hasar olaylarında beyan formunun doldurulması gereklidir. Sigortalı birey, önceden sigorta şirketinin hazırladığı kasko beyanı örneği üzerinde bulunan maddelerden hiçbirini atlamadan doldurmalıdır. Kasko beyan formu yazılırken üzerinde durulması gereken önemli hususlar haricinde diğer yapılması gerekenler son derece basittir. Kasko beyan formları genel olarak her sigorta şirketi bünyesinde aynı şekilde kullanılır. Bu nedenle doldurma aşamasında istenilen bilgiler de neredeyse aynıdır. Bu noktada önemli olan yazılan bilgilerin eksiksiz ve doğru olmasıdır. Kasko beyan formu genel olarak değerlendirildiğinde şu bilgiler verilerek beyan formu doldurulabilir:
- Sigortalı kişinin veya sürücüsünün adı, soyadı, ikamet adresi, iş adresi ile mesleği gibi bilgiler formda bulunmalıdır. Eğer kazaya karışan kişi aracın sahibi olmasa bile aracın sahibi olan kişinin bilgileri forma yazılmalıdır.
- Oluşan kaza veya hasar, kasko sahibi sigortalı haricindeki bir kişi tarafından yapılmış ise kasko beyan formu üzerinde araç sahibi ile olan ilişkisi ya da yakınlık derecesi de belirtilmelidir.
- Kasko sigortası başlatıldığında kişilere atanan poliçe numarası da mutlaka form üzerinde yer almalıdır.
- Kasko sigortası altında olan otomobilin markası, modeli, plaka numarası, motor numarası ile kaza anındaki kilometresi gibi ayrıntılı bilgiler de eksiksiz ve doğru şekilde yazılmalıdır.
- Kazadan hemen sonra aracın kazaya karıştığı lokasyon, tarih ile saat bilgileri de net şekilde formda yer almalı ve hasar açık şekilde anlatılmalıdır. Ayrıntılı açıklama yapılması, hasarın karşılanması için oldukça önemlidir. Verilen ayrıntılar dahilinde sigorta şirketi tarafından görevlendirilen uzman eksper, hasar tespit işlemlerini daha kolay tamamlar.
- Kasko beyan formu üzerinde kazanın oluşma şeklinin de detaylı olarak yazılması gerekir. Ayrıca kişilerin kusur oranlarının saptanması için bilinmesi gereken diğer bilgilerin de doğru ve eksiksiz şekilde doldurulması gerekir. Bu konuda önemli olan süreç kesinlikle yanlış bilgilerin verilmemesidir.
Kasko beyanı yazarken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da formun, kazayı ya da hasarı takip eden 5 gün içinde ilgili sigorta şirketine ulaştırılması gerektiğidir. Bu süre geçirilirse, yapılan başvurular geçersiz sayılır. Kasko beyan formunun doldurularak sigorta şirketine ulaştırılmasının ardından sigorta şirketi bir eksper görevlendirir ve eksper tarafından oluşan hasar tutarı tespit edilir. Daha sonra gerekli onarım işlemleri ile masrafların karşılanması aşamasına geçilir. Herhangi bir araç için trafiğe çıkarken yapılması zorunlu trafik sigortası, kapsamı oldukça dar bir sigortadır ve sadece kaza durumlarında 3. şahısların hasarını karşılar. Bu nedenle geniş kapsamlı bir güvence sağlamaz. Ancak kasko sigortası, aracın karşılaşabileceği risk hallerinden yol yardımı, servis ya da diğer masraflara kadar pek çok masrafı karşılar. Kısacası kasko sigortası sadece aracınızı değil, hem sizi hem de sevdiklerinizi muhtemel durumlara karşı korur.