Ekspertiz raporu; gayrimenkul, otomotiv ve sigortacılık gibi birçok sektörde kullanılan; varlıkların değer tespiti ve analizini yansıtan bir rapordur. Yanlış bir kullanım olsa da “eksper raporu” ya da “exper raporu” olarak da bilinen ekspertiz raporu, alım ve satım işlemlerinden önceki aşamada hasar tespitini ve mallara biçilen değeri, alanında uzman kişiler tarafından yapılan incelemeler sonucunda ortaya koyan bir belgedir. Ekspertiz raporu, ekspertiz firmaları tarafından hazırlanır.
Oto Ekspertiz Raporu Nedir?
İkinci el bir otomobil alırken, alacağınız aracın özellikle motorunun durumu, değişen parçası olup olmadığı, kaza yapıp yapmadığı, kaportasında ve tamponunda bir sorun olup olmadığı ve boya durumu gibi özellikler hakkında ilk bakışta bir yorum yapabilmek, her zaman mümkün olmayabilir. Ekspertiz raporu bu aşamada araç hakkında detaylı bilgiye sahip olmanızı sağlayacak güvenilir bir belgedir. Aracın özellikle gözle görünmeyen hasarlarını ortaya çıkardığı için daha güvenli bir şekilde araç alımı yapmanızı sağlayan bir aşamadır.
2. El Araba Alırken Neden Ekspertiz Yaptırmalıyım?
2019 yılından itibaren 2. el otomobil alım-satımı öncesinde ekspertiz raporu zorunlu hale getirilmiştir. 8 yaş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu alınması zorunludur. Araç ekspertiz raporu, güvenilir bir şekilde araç ticaretini sağlamak açısından önemli bir işlemdir. Oto ekspertizleri, aracın hasar durumunu kapsamlı bir inceleme sonucunda belirlediği için, araç alım satımında tarafların mağduriyetinin önüne geçer. Ekspertiz sürecinde bu incelemeyi talep eden kişiler için uzmanlar tarafından bir rapor hazırlanır. Araçların tüm mekanik ve elektronik aksamları incelenerek hazırlanan ekspertiz raporu sonucunda tüm hasarlar detaylı şekilde ortaya çıkar. Satın alım sonrasında ise kasko yaptırarak aracınızı güvence altına alabilirsiniz.
Gayrimenkul Ekspertiz Raporu Nedir?
Bir konut alırken, konut ekspertizi tarafından evin değerinin belirlenmesi önemlidir. Konut değerleme işlemlerinde, konutun değerinin yanı sıra teknik incelemeler de yapılır. Ekspertiz raporu, konut değerleme uzmanları ya da gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından oluşturulur. Bankalar artık eksper çalıştırmadığı için ekspertiz raporu gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından yapılmaktadır.
Ev Alırken Ekspertiz Yaptırmak Gerekli midir?
Gayrimenkul ekspertiz raporu, satın alınacak konutun bütün özelliklerini ve detaylarını içeren bir rapordur. Ekspertiz raporu sonucunda tapu kayıtlarıyla ilgili bilgileri (ipotek, haciz, vb.), iskan durumunu, bina yaşını, metrekaresini, konumunu ve evin piyasa değerini öğrenmek mümkündür. Özellikle bankalara yapılan konut kredisi başvurularında ekspertiz raporu gerekmektedir. Bankaların kendi ekspertiz bölümleri ya da departmanları uygun firmalardan biriyle anlaşıp ekspertiz incelemesi işlemini başlatabilmektedir. Bu aşamada, gayrimenkul eksperleri belediyeye giderek, konut hakkında detaylı inceleme yapıp expertiz raporunu oluşturur. Oluşturulan rapora göre de alıcı bilgilendirilir.
Konut Sigortası Fiyatını Öğren!
Sigortacılık Sektöründe Ekspertiz Raporu Nedir?
Sigorta edilen mallardaki hasarın tespiti sonucu ortaya çıkan kaybın incelenip geri ödenebilmesi için ekspertiz raporu oluşturulur. Oluşan hasar miktarına göre bir geri ödeme yapılabilmesi için ekspertiz sonucu büyük önem taşır. Sigorta eksperleri, hasarın nedenini tespit etmenin yanı sıra belirli incelemeler sonucu hasarın oluşumu konusunda olumlu ya da olumsuz bir karara varırlar.
Sigorta Ekspertiz Raporuna Hangi Durumlarda Başvurulmalıdır?
Özellikle finansal sigorta ürünlerinde belirli risklerin oluşması halinde sigorta şirketleri tarafından ekspertiz raporu oluşturulur. Sigorta sürecinin daha kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleşebilmesi için ekspertiz raporu büyük önem taşır ve yaptırılması gerekmektedir. Sigorta ekspertiz raporu, örneğin trafik kazalarında oluşan hasar ve zararın belirlenmesi ve hasarın karşılanması için kullanılır. Sigorta ile teminat altına alınmış malların zararını belirlemek için gönderilen eksperler detaylı inceleme sonucu hasar tespiti yapar. Yapılan analizler sonucu ortaya konan belgede de zararın maddi sonuçları ortaya çıkarılır.