Yeşil Pasaport İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Vardır?

İlk Yayınlanma: 30.10.2024 Generali Sigorta Son Düzenleme : 30.10.2024

Türk vatandaşlarına belirli şartlar altında tanınan yeşil pasaport, birçok ülkeye vizesiz seyahat imkanı sağlar. Hususi damgalı pasaport olarak da bilinen bu pasaport çeşidi diğer pasaport çeşitlerinden sağladığı bu imkan ile ayrılır. Gerek vizesiz seyahat imkanı tanınması gerekse herkese verilmemesi açısından ayrı bir yeri vardır. Kamu çalışanları ve belirli statüdeki kişilere verilen yeşil pasaport sağladığı pek çok avantaj ile kamu çalışanlarının almaya hak kazanmayı sabırsızlıkla beklediği imkanlar arasında yer alır. Yeşil pasaport çıkartabilmek için öncelikle buna hak kazanılması gerekir. Eğer hak kazanılmış ise gerekli başvuru belgelerini toplayarak müracaat edilmelidir. Peki yeşil pasaport için gerekli evraklar hangileridir? Sizin için bu yazıda yeşil pasaport çıkartmak için gerekli evrakların ne olduğuna ve detaylara değindik.

Yeşil Pasaport Nedir?

İlk olarak yeşil pasaport nedir sorusunu detaylandıralım. Aslında hususi pasaport olarak da bilinen bu pasaport çeşidi yeşil renkli kapağa sahip olmasından dolayı halk arasında yeşil pasaport olarak bilinir. Belli bir mevkiye sahip kişiler, devlet memurları ve kamu çalışanlara tanınan bir haktır. Fakat yeşil pasaport sahibi olabilmek için belirli koşulların karşılanması gerekir. Bu koşullar hizmet süresi gibi detayları barındırarak kişinin yeşil pasaport kullanmaya hak kazanmasını sağlar. Koşulların karşılanması durumunda yeşil pasaporttan yararlanılabilir. Peki yeşil pasaport ne işe yarar? Bu pasaporta sahip olan kişiler diğer pasaport sahiplerine göre bazı kolaylıkları vardır. Yeşil pasaport sahiplerine vizesiz seyahat etme imkanı tanır. Belirli gün ile sınırlı olan vizesiz seyahatte kişiler 90 güne kadar gittikleri ülkede konaklayabilmektedir.

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Merak edilenlerden bir diğeri de yeşil pasaport kime verilir, sorusudur. Yeşil pasaport, 1, 2 ve 3. derece kadroda ve halen çalışmakta olan veya bu kadrolardan emekli olmuş devlet memurlarına verilmekle birlikte bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarına verilen hususi damgalı pasaport hakkı tanınır. Fakat öğrenimine devam eden çocuklar 25 yaşına kadar bu haktan faydalanabilmektedir. Bunun yanında yeşil pasaportun verildiği kişiler şu şekildedir:

  • Son yapılan düzenleme ile belli bir ihracat seviyesini aşan ihracatçılar
  • TBMM eski ve yeni üyeleri, bankaları
  • Görevde oldukları müddetçe il, ilçe ve birinci kademe belediye başkanları,
  • Baro levhasına kayıtlı olarak 15 yıl ve üstü kıdem sahibi olan avukatlar yeşil pasaporttan yararlanabilir.

Bu verilenlerin yanında avukatlar için mevzuattaki şartları taşımaları şartı ile onların eş ve çocuklarının da yeşil pasaport alabilmeleri mümkündür. 15 yıllık kıdem süresinin hesabında kesintilerle de olsa avukatların baro levhasına kayıtlı oldukları süre dikkate alınır. Eğer aradaki kesintiler kamu kurumları ile kamu iktisadi teşekküllerinde asli ve sürekli avukatlık pozisyonunda geçirilmiş ise onlar da bu süreye dâhil edilir. Aksi halde 15 yıllık süre hesabında dikkate alınmaz.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeşil pasaport başvurusunda bulunabilmek için öncelikle İç İşleri Bakanlığına hitaben yazılmış bir talep yazısı gerekir. Bu yazı yeşil pasaport çıkarabilmenize yönelik bir yazı olup işlemleri başlatabilmenize olanak sağlar. Yazı geldikten sonra Nüfus Müdürlüğünden randevu alarak başvuru için ihtiyacınız olan evrakları tamamlamaya başlayabilirsiniz. Yeşil pasaport gerekli belgeler arasında ise şunlar bulunmaktadır.

  • Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi,
  • Son altı ayda çekildiği kolaylıkla anlaşılan 1 adet biyometrik fotoğraf,
  • Halen çalışmakta olan kamu görevlileri, koşulları taşıyan ihracatçılar ve avukatlar için hususi damgalı pasaport talep formu,
  • Emekliler veya görevden çekilenler için kadro durumunu gösterir elektronik veya ıslak imzalı resmi yazı,
  • Birinci dereceden emekliye ayrılmış belediye başkanları için Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığından alınmış durumlarını gösterir resmi yazı,
  • Anne babalarından dolayı yeşil pasaport alacak çocuklar için öğrenci belgesi,
  • Anne babalarından dolayı yeşil pasaport alacak olan engelli yetişkin çocuklar için sağlık kurulu raporu,
  • Varsa eski pasaport,
  • Ayrıca başvuru öncesinde defter bedeli ödenmiş olmalıdır. Yeşil pasaportlar pasaport harcından muaftır.

Tüm bunların yanında yurtdışı seyahatine çıkmadan önce kendinizi gerek sağlık gerekse beklenmedik durumlar karşısında güvence altına alabilmek için seyahat sağlık sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin. Dilerseniz Generali Sigortanın Seyahat Sağlık Sigortası poliçelerini inceleyebilirsiniz.

Yeşil Pasaport Avantajları Nelerdir?

Yeşil pasaport avantajlarının neler olduğuna baktığımızda ise ilk olarak diğer pasaport türlerine sahip vatandaşlardan vize istenirken yeşil pasaport sahipleri bundan muaf tutulduğu karşımıza çıkıyor. Yeşil pasaport ile Schengen Bölgesi ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkündür. Avrupa'da yer alan Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika, İspanya, İtalya, İsveç, İsviçre, Macaristan, Norveç gibi ülkeler buna örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca Brezilya’dan Bahamalar’a, Küba’dan Arjantin’e, Seyşeller’den Maldivler’e kadar dünyadaki pek çok ülkeye vize almadan yeşil pasaport ile gidilebilir. Bu şekilde hem vize harçlarından tasarruf etmek hem de yolculukları daha net bir şekilde planlamak mümkündür. İkinci en büyük avantaj ise harç bedelinin olmamasıdır. Yeşil pasaport öğrenciler için harç muafiyeti ve serbest dolaşım gibi ciddi avantajlar yakalayarak konforlu bir seyahat deneyimi geçirmenize olanak tanır.

Yeşil pasaport dışında diğer pasaportlar hakkında da bilgi sahibi olmak istiyorsanız Gri Pasaportu Kimler Alabilir? blog yazımıza da göz atabilirsiniz.