Yeni bir eve taşınmak, şehir değiştirmek ya da farklı nedenlerden dolayı adres değişikliği yapılmaktadır. Bu gibi nedenlerden dolayı ikametgah değişikliği yapılması gerekir. Taşınma süreçlerinin en önemli adımlarından olan ikametgah değişikliği kişilerin nerede yaşadıklarını bildirmek için yapılan önemli işlemler arasındadır. Peki ikametgah değişikliği nasıl yapılır? Bu yazımızda ikametgah değişikliği nedir ve nasıl yapılır konularına ve merak edilen detaylara değindik.
İkametgah Nedir, İkametgah Değişikliği Bildirimi Neden Önemlidir?
İkametgah değişikliği diğer bir ismiyle adres değişikliği, kişi veya kişilerin ikamet ettiği adresin değiştirilmesi süreci olarak bilinir. Kişiler sürekli yaşadıkları yeri resmi kurumlara bildirmek zorunlu olmasından dolayı herhangi bir nedenden dolayı gerçekleşen adres değişimi bildirilmelidir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden gerçekleştirilen bu işlem ile yasal ve resmi adresinizi belirtmiş olursunuz. Devlet kurumları başta olmak üzere çeşitli hizmet sağlayıcılar için de adres bilgisi kullanılarak önemli bir işlemdir. İkametgah bilgisinin güncel ve doğru olması, seçimlerde oy kullanma, sağlık hizmetlerine erişimde kolaylık, okul kayıtları gibi pek çok alanda kullanılır. Adresin değişmesi ama değişiklik bildiriminin yapılmaması durumunda cezai işlem yapılır. Dolayısıyla hem ceza uygulamasına takılmamak hem de ikametgah değişikliği sonucu olumsuzluklar yaşamamak için bildirilmesi önemlidir.
İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?
İkametgah değişikliğinin ne olduğundan ve öneminden bahsettik. Sıra geldi adres değişikliği nasıl yapılır, sorusunun yanıtına. Bilindiği gibi ikametgah değişikliğini bildirmek zorunlu bir işlemdir. Geçmişte bu değişiklikler mahalle muhtarlıklarına yapılırken günümüzde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne yapılmaktadır. Birden farklı yöntemler ile yapılabilen ikametgah değişikliği için ister fiziksel olarak Nüfus Müdürlüğüne gidilerek yapılabildiği gibi isterseniz de internet ve e-Devlet üzerinden bu değişikliği gerçekleştirebilirsiniz.
Nüfus Müdürlüğü'nden İkametgah Nasıl Gerçekleştirilir?
İkametgah değişikliği yapmak için Nüfus Müdürlüklerine fiziksel olarak başvuru da bulunabilirsiniz. Bunun içi bağlı olduğunuz il ve ilçede bulunan Nüfus Müdürlüğünden İkametgah değişikliği için randevu almalısınız. Bu noktada randevuya giderken gerekli belgeleri tamamlamalısınız. İkametgah değişikliği için gerekli belgeler arasında kimlik belgeniz, kira kontratı veya ev adresini gösteren tapu? adınıza kayıtlı elektrik, su veya doğal faturasını yanınızda götürmeniz gerekiyor. Randevu günü ve saatinde Nüfus Müdürlüğüne giderek yeni ikamet adresinizi bildirebilirsiniz. İşleminiz aynı gün hallolmuş olacaktır.
E-Devlet Üzerinden İkametgâh Değişikliği Nasıl Yapılır?
Son zamanların resmi işlemlerinde en çok kullanılan uygulama olan e-devlet, adres değişikliği yapmada da vatandaşlara büyük bir kolaylık sağlar. Peki e-Devlet'ten ikametgah değişikliği nasıl yapılır? Hızlı ve kolay yöntemlerden biri olan e-Devlet sistemi üzerinden yapılan değişiklik için aşağıdaki adımlar takip edebilirsiniz:
- E-devlet üzerinden ikametgah değişikliği yaparken ilk olarak sisteme internet veya mobil uygulaması üzerinden giriş yapmalısınız.
- Sistem giriş yaptıktan anasayfa üzerinden ya da arama bölümüne yazarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hizmetleri sayfasına girmelisiniz. Bu sayfa üzerinden "Adres Değişikliği Bildirimi" sekmesine tıklayın.
- Akabinde açılan hizmet sayfası üzerinden yeni ikametgah adresinizi yazmalısınız. Burada bilgilerinizi sisteme girerken yapacağınız işlem tarihi ve taşınma tarihi arasında maksimum 20 günü aşmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Sistem bu süreyi kontrol edecek ve onay işlemi sonrasında gerçekleşecektir.
- İkametgah adresinizin taşınma tarihi ve bildirme tarihi arasında 20 günü aşmamış olması belirlendikten sonra sistem üzerinde kayıtlı telefon numaranıza bilgilendirme mesajı gelecektir.
İkametgah Değişikliği Bildirim Süresi Ne Kadardır?
İkametgah değişikliğinde dikkat etmeniz gerekenler arasında adres değişikliği bildirim süresini geçmemek yer alır. İkametgah değişikliği süresi, adrese taşındığınız günden itibaren 20 gün olup bu süre zarfı içinde yeni adresin resmi kurumlara bildirilmesi gerekir. Bildirilmesi gereken süreden daha fazla süre geçmiş ise cezai işlem uygulanır. Bu ceza tutarı 560 TL olup her yıl güncellenmektedir.
Dilerseniz Ev Kiralarken Dikkat Edilmedi Gerekenler Nelerdir? yazımıza da göz atabilirsiniz.