Hayatta her şeyin başı sağlık… Her bilinçli sürücü farkındadır ki araç kullanmanın en önemli noktalarından birisi de görüş konusunda uygun özelliklere sahip olmaktır. Bazı rahatsızlıklar, kişilerin en baştan sürücü belgesi almasına engel olur iken bazıları da sonradan ortaya çıkarak araç kullanımını etkiler. İşte, araba kullanmayı zorlaştıran ya da imkansız kılan, tehlike yaratabilecek; sürüşü zorlaştıracak göz rahatsızlıkları nelerdir konusunda bilgiler.
Araba Kullanımında Göz Rahatsızlığı
Sürücüde gece körlüğü varsa gün doğumundan bir saat önce ile gün batımından bir saat sonraki zaman dilimi içerisinde araç kullanabilir. Her iki gözünde de santral skotom olanlar, hiçbir sınıf sürücü belgesi alamaz. Tek gözde santral skotom olanlar ve diğer gözün görüşü uygun şartlarda ise monoküler sürücü belgesi alabilir. (20 üzerinde 10’un altında görme engelli tek göz moleküler sürücü belgesi alır diğer gözün görüşü de 10 üzerinden 8 olmalıdır.) Gözün saydam tabakasının yani korneanın ilerleyici miyop ve astigmat ile birlikte incelmesi ve sivrileşmesiyle oluşan bir hastalık olan Keratokonus genellikle ergenlik döneminde başlar; 20–40 yaş arasında ilerleme gösterir. Keratokonusta korneanın şekli değişir ve görme bozulur. Keratokonus rahatsızlığı otomobil kullanmayı güçsüzleştiren bir hastalıktır. Glokom, optik sinire zarar veren bir grup göz hastalığı için kullanılan isimdir. Gözden beyne bilgi taşıyan optik sinir, gözün arkasındadır. Sinir zarar gördüğünde, görüşünüzü kaybedebilirsiniz. İlk başta glokomlu insanlar yandan görüşü kaybederler. Ama eğer hastalık tedavi edilmezse, görüş kaybı kötüleşebilir. Bu da zamanla tümüyle körlüğe yol açabilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatını Öğren!
Kolobom, gözdeki ya da göz çevresindeki normal göz dokusunda doğuştan bir eksiklik olmasıdır. Optik fissürün yanlış biçimde kapanmasından kaynaklanan anormal göz gelişimi olarak da tanımlanabilir ve görme kaybına neden olabilir. Kolobom gözün arka kısımlarına kadar ilerliyorsa, özellikle de retinayı da kapsıyor ise görme problemleri daha fazla olabilir. Eğer bu gerçekleşirse merkezi görüş de etkilenebilir ki merkezi görüş araba kullanmak gibi gibi ayrıntılı işlerin yapılmasını sağlar. Dolayısıyla Kolobom hastalarının merkezi görüşünün etkilenmesi halinde gerekli prosedürü uygulamaları şarttır. Yaygın bir göz hastalığı olan Katarakt’ta zaman içerisinde gelişen bir bulanıklık ve azalma ile ışığa karşı hassasiyet, araba farlarından rahatsızlık gibi şikayetler ortaya çıkar. Görüntüler netliğini yitirir ve tedavi süreci öncesinde araç kullanmayı engelleyen bir hâl alır. Parlak ışıkla bağlantılı ağrı da dahil, göz ağrısı; bulanık görme ve gözde kızarıklık gibi belirtileri olan İritis, alerji ile ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardan konjonktivit gibi hastalıklar ortaya çıktığında da görüşünüz etkilenecektir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir uzman doktora görünmeli hem sağlığınızı güvenceye almalı hem de trafikte tehlike yaratacak bir sürücü olmaktan kaçınmalısınız. Yolda karşılaşabileceğiniz sorunlarla ilgili kendinizi ferdi kaza sigortası, aracınızı ise en uygun kasko sigortası ile güvenceye almayı ihmal etmeyin…
Aracınıza ait motorlu taşıtlar vergisini kolayca öğrenmek için MTV hesaplama sayfamızı ziyaret edin, güncel vergi tutarınızı hızlıca hesaplayın!