Özellikle ikinci el araç satın alırken araç hakkındaki detayların ayrıntılı şekilde incelenmesi gerekiyor. İlgili araç hakkında güvenilir bilgilere erişmek için kullanılan tramer sorgulama sistemi, araç alacaklara büyük ölçüde yardımcı oluyor. Peki geçmişe yönelik kaza kayıtları, hasar bedelleri ve sigorta poliçeleri gibi önemli verilere ulaşmak amacıyla kullanılan tramer kaydı nedir, nasıl sorgulanır?
Tramer Nedir?
Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi ya da daha çok bilinen adıyla Tramer, bir veri deposu olarak tüm sigorta bilgilerini toplayan bir sistemdir. Tramer sistemi üzerinden bir aracın tüm sigorta işlemlerinin ve hasar bilgisinin takibi veya kontrolü gerçekleştirilebilir. Özellikle ikinci el araç alacak insanlar için son derece kullanışlı olan tramer sistemi, gelişmiş teknolojik altyapısı ve sunmuş olduğu online hizmetler ile işleri büyük ölçüde kolaylaştırır. Ayrıca veri doğruluğunun güvenilir şekilde kontrol edilmesini sağlar ve araç alım satımlarındaki risklerin elenmesine yardımcı olur. Bu nedenle tramer kaydı sorgulama, ikinci el araç almak isteyenler için oldukça pratik ve avantajlı bir uygulamadır.Tramer Kaydı Sorgulama Nedir?
Özellikle ikinci el araç ticaretinde öne çıkan bir uygulama olan araç tramer sorgulama sistemi, ihtiyacınız olan bilgilere tek seferde ve kolaylıkla erişmenizi sağlar. Hızlı şekilde yapacağınız bu sorgulama sayesinde aracın kaza yapıp yapmadığını, yaptıysa kaza hakkındaki resmi tutanakları, hasar tutarını ve diğer ayrıntıları öğrenebilirsiniz. Farklı şekillerde tramer sorgulaması yaparak araca ait kasko bilgileri ve poliçe bitiş tarihleri gibi diğer detaylar hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Genel olarak araç alım satımını güvenli hale getiren tramer uygulaması, geçmişe yönelik tutanakların sorgulatıldığı bir sistemdir ve bugüne kadar kayıt altına alınan hasarlar ile özellikler hakkında bilgi edinmenizi sağlar. Tramer kayıt sorgulaması ile satın alacağınız araç hakkında bilinmesi gerekenleri hızlıca öğrenebilir ve güvenilir alışveriş imkanı edinirsiniz. Bu nedenle araç almadan önce tramer kayıt sorgulama sistemini nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz faydalı olur.Plakadan Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tramer kaydı sorgulama işlemi plaka numarası üzerinden yapılır. Dolayısıyla herhangi bir araca ait hasar, kaza, poliçe, tutanak, değişen parça, mağdur veya araç detay sorgulamaları yapmak istiyorsanız öncelikle plaka numarasına ihtiyacınız olur. Sorgulama ücreti bütün vergiler dahil 46 TL’dir ve SMS ile sorgulama yaparken bu tutar faturanıza eklenir veya bakiyenizden düşülür.SMS İle Tramer Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tramer kaydı sorgulamasını SMS ile gerçekleştirecekseniz plaka numarasını kullanmanız gerekir. Bunun için sorgulama yapacağınız araca ait plaka numarasını bilmeniz ve 5664 numarasına göndermeniz lazımdır. Mesaj yazarken dikkat etmeniz gereken konulardan en önemlisi plaka numarasını arada boşluk olmayacak şekilde eklemektir, aksi halde tramer kaydını düzgün şekilde sorgulatamazsınız. Ayrıca tramer kaydı sorgulama ücretli bir hizmettir ve bu işlemi gerçekleştirmek için 46 TL ödemeniz gerekir. Düşük bir ücret ödeyerek araç hakkında bilmeniz gereken bütün ayrıntıları mesaj olarak görüntüleyebilirsiniz. Aracın plakasının değişmesi halinde aynı sorgulamayı şasi numarası üzerinden de yapabilirsiniz. Bunun için de yine SMS yöntemini kullanabilirsiniz. Mesaj bölümüne “HASAR” yazıp boşluk bıraktıktan sonra “S” yazarak bir boşluk daha bırakmanız ve araca ait şasi numarasını girmeniz gerekir. Aynı numaraya göndereceğiniz mesaj ile araç hakkındaki tüm bilgileri öğrenebilirsiniz. Belirtilen şekilde SMS gönderdikten sonra hattınıza sistem tarafından otomatik bildirim sağlanır ve bu sayede ilgili plakaya sahip araç hakkındaki geçmişe yönelik hasar ve sigorta kayıtlarına tek seferde ulaşmış olursunuz. Plaka bilgisi üzerinden araçtaki değişen parça durumunu da öğrenme şansınız olduğundan araç alımlarında daha sağlıklı kararlar verebilirsiniz.e-Devlet Üzerinden Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tramer kaydında kullanılan bir diğer yöntem de e-devlet üzerinden sorgulama yapmaktır. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir:- Öncelikle e-Devlet resmi sitesine giderek T.C. kimlik numarası ve şifrenizi kullanarak hesabınıza giriş yapın. (Eğer e-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine başvuruda bulunarak şifrenizi kolayca alabilirsiniz.)
- Açılan ekranda arama kısmına “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” yazın.
- Karşınıza çıkan plaka bölümüne araca ait plaka numarasını girin. (Bu adımda SMS sorgulamasında olduğu gibi arada boşluk bırakmamanız gerekir.)
- Aşağıda yer alan “Sorgula” butonuna basın.
Hasar Kaydı İle Tramer Kaydı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tramer kaydı ve hasar kaydı arasında bazı temel farklılıklar bulunur. Bu farklılıkları şu şekilde sıralayabiliriz:- Hasar kaydı, aracın karıştığı kazalar sonucu meydana gelen hasar bilgileridir.
- Tramer kaydı, aracın kusur durumunu ve sigorta bilgilerini kapsamlı belgelerle gösterir.
- Araç hakkındaki pek çok farklı detay tramer kaydında çıkar ve bunlardan biri hasar kayıtlarıdır. Ancak karşınıza çıkan ekranda çok daha detaylı bilgiler bulunur.
- Seyir halinde cep telefonu kullanmak: 951 TL
- Emniyet kemeri takmamak: 436 TL
- Yayaya yol vermemek: 1.917 TL
- Hız sınırını %10-30 aşmak: 951 TL
- Hız sınırını %30-50 aşmak: 1.979 TL
- Hız sınırını %50’den fazla aşmak: 4.064 TL
- Kırmızı ışıkta geçmek: 951 TL