Trafik Kazalarında Kusur Oranları Nedir? Nasıl Belirlenir?

İlk Yayınlanma: 07.12.2021 Generali Sigorta Son Düzenleme : 26.09.2024

Trafikte bir anlık dikkatsizlik sonucu çeşitli kazalar meydana gelebilir. Yaşanan kazaların maddi götürüsü olabileceği gibi bir kısım kazalar da yaralanma ve ölüm ile sonuçlanabilir. Kazaya kimin sebep olduğu ile ilgili tespitler ise kaza kusur oranları belirlenerek yapılır. Bu oranın belirlenmesi için çeşitli çalışmalar gereklidir. Trafik kazasında kusur oranları, en basit tanımı ile kazada kimin hatalı olduğunu tanımlamak için kullanılan sayısal değerlerdir. Kısaca kazaya sebebiyet veren kişi ya da nedenin ne denli sorumlu olduğunun göstergesidir. Kazadaki suç ya da hata oranının belirlenmesi için kaza yerinde bilirkişi tarafından bir kısım incelemeler yapılarak gerekli evrakların düzenlenmesine ihtiyaç vardır.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?

Herhangi bir trafik kazasına karışıldığında yapılması gereken en önemli faaliyet, kaza tespit tutanağının tutulmasıdır. Kusur oranı sorgulama işlemi yapılırken de bu tutanakta yazan esaslar baz alınır. Tarafların karşılıklı olarak anlaşması durumunda kaza tespit tutanağı iki taraf arasında tutulur. Tarafların anlaşamaması ya da bir kısım özel durumlarda adli birimlere haber verilerek kaza tutanağı tutturulur. Kaza tespit tutanağının doldurulması esnasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

  • Kaza yapan araçlar hareket ettirilmeden fotoğraflar çekilmelidir.
  • Kazaya karışan tarafların ehliyet ve ruhsat fotoğraflarının da çekilmesi gerekir.
  • Tutanakta tarafların ıslak imzalarının bulunması şarttır.
  • Tutanaktaki tüm bilgiler eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
  • Özellikle belgede yer alan poliçe numaraları ve sigorta şirketi ile ilgili bilgilerde hata olmamalıdır.
  • Kaza kusur oranlarının doğru belirlenmesi için kazanın nasıl meydana geldiği ayrıntılı şekilde belirtilmeli ve düzgün bir kroki çizilmelidir.

Aşağıdaki durumlarda, kaza tespit tutanağı tutulmaz ya da tutulsa bile geçerli görülmez.

  • Kaza sonucunda yaralanma ya da ölüm meydana geldi ise,
  • Kazaya karışan tarafların ehliyeti yoksa,
  • Sürünün alkollü olduğu yönünde bir şüphe varsa,
  • Araçların bir ya da ikisinde de zorunlu trafik sigortası bulunmuyorsa,
  • Kaza sonucunda bir kamu malına zarar verildiyse, kaza tespit tutanağı tutulmaz.

Kaza sonrasında sigorta şirketinden yapılacak tazminat ödemeleri ile ilgili herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına mevzuat işlemlerinin kusursuz şekilde yapılması gerekir. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra kusur oranı baz alınarak sigorta şirketince tazminat ödemesi yapılır. Trafik sigortası poliçenize ek olarak kasko sigortası yaptırmak bu gibi durumlarda büyük avantaj sağlar.

Kazalarda Kusur Oranları Nasıl Belirlenir?

Herhangi bir trafik kazasına karışılması durumunda yapılması gereken ilk iş, ayrıntılı bir şekilde kaza tespit tutanağının tutulmasıdır. Tutulan tutanağa aynı zamanda kaza yerinin ve araçlardaki hasarın belli olduğu fotoğrafların da eklenmesi gerekir. Fakat yapılacak bu faaliyetler trafik kazası kusur oranı hesaplama işlemi için yeterli değildir. Kusur oranının belirlenmesi için yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır:

  • Olay yerinde tutulan tutanaklar ve kaza fotoğrafları sürücüler tarafından ilgili sigorta şirketine gönderilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kaza fotoğraflarının araçlar kaza yerinden hareket etmeden önce çekilmiş olması gerektiğidir.
  • Sigorta şirketi tarafından kaza dosyası açılarak Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'ne bildirim yapılır. Bu işlem için sigorta şirketinin 1 günlük işlem süresi vardır.
  • Tramere gerekli bildirimin yapılmasını müteakip trafik kazası kusur oranı sorgulama aşamasına geçilir. Trafik kazalarında kusur tespiti ve bilirkişilik faaliyetleri 3 iş günü içinde tamamlanarak kusur oranları sigorta şirketine bildirilir.
  • Belirlenen kusur oranlarına sürücü ve sigorta şirketi tarafından bir itiraz yapılmazsa poliçede belirtilen esaslar dâhilinde tazminat ödemesi yapılır.

Kazaya karışan sürücüler tarafından, kusur oranlarına itiraz edilebilir. Bu işlem için yasal süre 5 iş günüdür. 5 gün içinde sigorta şirketi ile Tramer, kusur oranlarının belirlenmesinde aynı görüşe sahip olamazsa Tutanak Değerlendirme Komisyonu'na gerekli başvuruların yapılması gerekir. Komisyonun vereceği karar bağlayıcıdır ve kararın verilmesinden sonraki 8 iş günü içinde tazminatın ödemesi yapılır.

Kasko Teklifi Al!

Trafik Kazalarında Kusur Oranları Nelerdir?

Meydana gelen trafik kazalarında sigortalıya yapılacak olan ödeme, kazadaki kusur oranı dikkate alınarak yapılır. Bunun için de belirlenen standart yüzdelik kusur oranları vardır. Söz konusu oranlar % 0, % 50 ve % 100 olarak ifade edilir. % 0 Kusur Oranı: Hazırlanan raporlarda sürücünün % 0 kusurlu olduğu yönünde tespit yapıldı ise sürücünün tamamen hatasız olduğu kabul edilir. Bu kusur oranı ile sigortalı, poliçede belirtilen hasar tazminatını tam olarak sigorta şirketinden alabilir. % 50 Kusur Oranı: Trafik kazası yüzde 50 kusur oranı, kazaya karışan sürücülerin kusur oranlarının eşit olduğunu ifade eder. % 100 Kusur Oranı: Trafik kazasında yüzde 100 kusurlu olmak, kazada tamamen tek bir tarafın hatalı olduğunu belirtir. Diğer taraf ise tamamen hatasızdır. Arkadan çarpma kusur oranları genel olarak % 100 kabul edilir.

Asli Kusur ve Tali Kusur Oranları Nelerdir?

Kusur oranları belirlenirken asli ve tali kusur oranları dikkate alınır. Asli kusur, kazaya sebep olan taraf iken tali kusurlu taraf kaza esnasında gerekli dikkati ve özeni göstermeyen taraftır. Bu kapsamda belirlenen asli ve tali kusur oranlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Tramer heyetine göre belirlenen kusur oranları:

  • Asli kusur: % 100
  • Tali kusur: % 0

Sigorta şirketine göre belirlenen kusur oranları:

  • Asli kusur: % 75
  • Tali kusur: % 25

Adli ve Sigorta Tahkim Heyeti tarafından belirlenen kusur oranları:

  • Asli kusur: % 70
  • Tali kusur: % 30

Aracınıza ait motorlu taşıtlar vergisini kolayca öğrenmek için MTV hesaplama sayfamızı ziyaret edin, güncel vergi tutarınızı hızlıca hesaplayın!