Trafik Cezaları Nelerdir? Hangi Durumlarda Trafik Cezası Uygulanır?

İlk Yayınlanma: 21.02.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Hayatınızın büyük bir bölümünü trafikte geçirdiğiniz için çoğu zaman trafik içerisinde bazı riskleri de beraberinde almış oluyorsunuz. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için trafik sorunları büyük problemlere dönüşebiliyor. Araç kullanırken en ufak bir dikkat dağınıklığı, başka bir şeyler ile ilgilenilmesi ciddi sorunların ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Bu tür durumların önüne geçilebilmesi için konsantrasyonunuzu tamamen trafiğe verebilmeniz için Karayolları Trafik Kanunu tarafından ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Sürücüler için caydırıcı olması sebebi ile trafik cezalarında herhangi bir şekilde esneklik söz konusu olmuyor. Trafik cezalarını öğrenmeden trafiğe çıkmamanız can ve mal kayıplarının önlenmesi için son derece önemlidir. Ayrıca trafik sigortası yaptırılması da trafiğe çıkabilmeniz için zorunludur.

Kasko Fiyatını Öğren!

Alkollü Araç Kullanımı

Alkollüyken araç kullandığınız zaman hem kendi canınızı hem de diğer insanların canını ciddi şekilde tehlikeye atabilirsiniz. Bir anlık dalgınlığın sonucunda direksiyon hakimiyetini kaybederek kazaya yol açabilirsiniz. Bu sebeple, trafik cezaları içerisinde en yüksek ceza oranları alkollü araç kullanımına uygulanmaktadır. Cezalar promil limitlerinin aşıldığı durumlarda kamu davalarına kadar gidebilmektedir.

Muayenesiz Trafiğe Çıkılması

Tıpkı insanlar gibi araçların da belirli aralıklar ile muayenelere ve bakımlara ihtiyacı söz konusudur. Yaşı büyük olan eski araçların trafikte arızalanması ve yaptığı arızadan dolayı can kaybı ile sonuçlanabilecek kazalara yol açabilmesi mümkündür. Bu tür olayların engellenebilmesi için araçlara muayene yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir. 2 yılda bir yaptırılması gereken muayenelerden sonra araçların daha güvenli bir sürüş elde edebilmesi için gerekli olan şartlar sağlanır. Muayenesiz trafiğe çıktığınız zaman trafik cezaları ile karşılaşırsınız. Ceza kesildikten sonra ise 1 hafta süre içerisinde muayenenizi yaptırmanız zorunludur. Aksi takdirde aracınız bağlanır.

Kırmızı Işık İhlali

Trafiğin güvenli ve düzenli bir şekilde ilerleyebilmesi için trafik ışıkları kullanılır. Trafik ışıkları yayalar ve sürücüler için hayati önem taşımaktadır. Hız sınırlarının da trafik ışıklarına göre ayarlanması gerekmektedir. Kırmızı ışıkta geçmekte trafik cezası ile karşı karşı kalmanıza yol açar. Üst üste üç ya da daha fazla olabilecek şekilde kırmızı ışıkta geçtiğiniz zaman ehliyetinizin alınma riski de ortaya çıkabilmektedir.

Hız Sınırı Aşımı

Türkiye’de yaşanan trafik kazalarının büyük bir çoğunluğu hız sınırının aşılmasından kaynaklanmaktadır. Ağır can kayıplarına sebep olabilen hız sınırı ihlaline trafik içerisinde dikkat edilmesi gerekmektedir. Hızı artmış bir aracın hakimiyetinin zorlaşması anlık bir dikkat kaybı ile ciddi kazaların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Hız sınırı aşımının önüne geçilmesi için ise trafik cezaları uygulanmaktadır.

Diğer Cezalar Nelerdir?

Trafik cezaları arasında yer alan büyük cezaları pek çok kişi bilmektedir. Fakat bazı gözden kaçan cezalar da bulunmaktadır. Bu cezalar arasında telefon kullanımı yer almaktadır. Sürücülerin trafikte telefon kullanmaları yasaktır. Ayrıca yayalar ile ilgili de dikkat edilmesi gereken trafik kuralları bulunmaktadır. Geçiş üstünlüğünün yayalarda olduğu yerlerde sürücüler bu kuralı ihlal ederlerse trafik cezası alırlar. Trafik cezalarını bilmeniz sizi sadece maddi olarak değil, manevi olarak da güvence alır. Can sağlığınızı güven altına alabilmenizi sağlayacak olan bu cezalar sayesinde sevdiklerinizin hayatını da güven altına almış olursunuz. Trafik kurallarına uymanız hem kendiniz hem de seyir halindeki diğer araç sahipleri için son derece önemlidir. Trafik kurallarına uyarak trafiğe çıktığınız zaman güvenilir bir sürüş keyfi elde etmeye başlayabilirsiniz. Trafiğe çıkmadan önce ceza almamak ve güvenliğinizi sağlayabilmek için aracınızın zorunlu trafik sigortasının yapıldığından da emin olmalısınız. Zorunlu trafik sigortası yapılmayan araçların trafiğe çıkması kanunlar tarafından yasaklanmıştır.