Her araçta bulunması zorunlu olan şasi numarası, 17 haneli rakam ve harflerden oluşan araç kimliğidir. Şasi uluslararası adlandırmada VIN (Vehicle Information Number) olarak geçer. Araçların üretimine başlandığı andan itibaren tüm detayları içerir. Şasi numarası ile araç özellikleri özel sayı ve rakam kombinasyonlarından oluşur. Aynı numaralar bir başka araçta kesinlikle olamaz. İnsanların kimlik kartındaki vatandaşlık numarası nasıl aynı olmazsa araçlar içinde şasi numarası aynı olamaz. Şasi numarası 1954 yılında kullanıma başlamış olsa da ilk yıllarında herhangi bir standarda sahip değildi. Şasi numarası 1981 yılına kadar her üretici tarafından kendi kendine belirlenmiştir. 1981 yılında ise Amerikan Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresinin getirdiği standartlar doğrultusunda 17 karakterli bir görünüm almıştır. Şasi numarası, araçların trafiğe çıkabilmesi için zorunludur. Aracın hangi yıl hangi ülkede üretildiğini gösteren numaraların yanı sıra; üretim yılı, araç kasa ve motor tipi, aracın üretildiği fabrika ve o fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğu bilgilerini öğrenmenizi sağlar. Numara olarak ifade edilse de 17 hane içinde bazı harfler de yer alır. Bu haneler içinde "o, i ve q” harflerine yer verilmez. Bunun sebebi ise bu harflerin, "0” (sıfır) ve "1” (bir) rakamlarıyla karışmasına engel olmaktır. Şasi numarası ile araç özellikleri sorgulanabilir. Ayrıca zorunlu trafik sigortası, araç hasar bilgisi, kasko sigortası, yedek parça gibi pek çok işlem için şasi numarası sorgulama yapılır. Özellikle kaza, hırsızlık gibi durumlarda araç sahibini koruyan kasko sigortası mutlaka yapılmalıdır. Generali Kasko Sigortası ile yeni nesil sigortacılıkla tanışmanın tam zamanı! Generali ile hemen online teklif alabilir, 7/24 web üzerinden kaskonuzu yaptırabilirsiniz.
Aracın Şasi Numarası Nerede Yazar?
Araç şasi numarası araçların farklı noktalarında yer alabilir. Bunun için öncelikle kaputun alt kısmı ya da motorun üst kısmına bakabilirsiniz. Şasi numarası genellikle kaputun altına yerleştirilen küçük bir metal plakanın üzerine ekleniyor. Motor üzerinde ise kabartma şeklinde görebilirsiniz. Birçok araçta bu iki yerin yanında sürücü tarafındaki kapının iç kısmında da yer alabilir. Sahibi olduğunuz aracın modeline göre şasi numarasını farklı noktalarda görebilirsiniz. 17 karaktere sahip şasi kodu, bazı araçlarda plakalığa, bagajın alt kısmına, stepne haznesinin yanına ya da tekerlek boşluklarına işlenebilir. Şasi numarasının nerede yazdığını öğrenebilmeniz için yalnızca motorlu taşıtın ya da römorkun çeşitli yerlerine bakmanız dışında kullanma kılavuzunda, yetkili servisten alınan bakım evraklarında ve trafik cezası makbuzlarının üzerinde de şasi numarası yazar.
Şasi Numarası Parça Sorgulama Nasıl Yapılır?
Şasi numarası ile yedek parça arama yapılabilir. Aracınıza ait parçaları sorgulamak için şasi numarası ile parça sorgulama yapabilirsiniz. Şasi numarası ile yedek parça sorgulama yaptığınızda karşınıza çıkan oto yedek parça ürünleri aracınıza %100 uyumludur. Parçalar içinden orijinal ürünleri ya da yan sanayi olarak da bilinen diğer yedek parça ürünlerini tercih edebilirsiniz. Araç şasi numarası sorgulama sayesinde aradığınız tüm araç bilgilerine ulaşabilirsiniz. Motor şasi numarası sorgulama, kilometre sorgulama, hasar sorgulama, trafik cezası sorgulama, şaseden parça sorgulama, araba fabrika çıkış özelliklerini sorgulama, tramer sorgulama bu bilgilere örnek olarak verilebilir. Yedek parça satıcılar için şasi numarası sorgulama işlemi, araç için en doğru parçaları müşterilerine sunma kolaylığı sağlar. Yukarıda sıraladığımız şasi numarası ile araç sorgulama ve daha birçok hizmeti ücretsiz olarak sunan internet siteleri olduğu gibi bu hizmetleri ücretli olarak sunan web siteleri de bulunmaktadır. Bu kadar hizmeti sunmak büyük bir emek ve zaman ayırmak anlamına gelir.
Şasi Numarasının Kaçıncı Karakteri Ne Anlama Geliyor?
17 haneli rakam ve harflerden meydana gelen şasi numarasının ilk iki hanesi, aracın üretim yerine dair bilgileri kapsıyor. Aracın üretildiği kıta ve ülkeyi şasi numarasının ilk iki hanesine bakarak öğrenmek mümkünüdür. Üçüncü hane ise aracın hangi klasmana ait olduğunu gösteriyor. Şasi numarasının sonraki beş hanesi, aracın model ve motor özelliklerini belirtiyor. Üreticiler için oldukça büyük öneme sahip olan rakam ve harfler, şasi numarasının dokuzuncu hanesinde yer alıyor. Araç üreticilerinin üretilen araçlara ait teknik özellikleri ekledikleri ve takip ettikleri hane ise şasi numarasının dokuzuncu hanesidir. Dokuzuncu hanedeki bilgiler, daha çok sahtekârlıkların önüne geçmek için planlanmıştır. Onuncu hane rakam ya da harf olarak aracın üretim yılı bilgisini içeriyor. Şasi numarası onuncu haneye kadar dünya standartlarına göre düzenleniyor. Onuncu haneden sonra gelen yedi hane, araç üreticileri tarafından özgün olacak şekilde yapılandırılıyor. Araca ait tüm özelliklerin yer aldığı son yedi hane, aracın muhtelif yerlerine damga ve yazı olarak yerleştiriliyor. Karakterler ve ülke kodları genel olarak aşağıdaki gibidir:
- A, B, C, D, E, F, G, H: Afrika üretimi
- J, K, L, M, N, P: Asya üretimi
- S, T, U, V, W, X, Y, Z: Avrupa’da yapılan üretim
- 1, 2, 3, 4, 5: Kuzey Amerika üretimi
- 6,7: Okyanusya ülkelerinde üretim
- 8,9: Güney Amerika'da yapılan üretim