LPG Nedir?

İlk Yayınlanma: 26.03.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 18.11.2021

“Tüpgaz” olarak da adlandırılan LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ısıtma, pişirme ve aydınlatmalarda ön plana çıkan bir enerji kaynağıdır. Renksiz ve kokusuz olan gaz türü LPG’lerde meydana gelebilecek sızıntıların hızlı bir şekilde anlaşılabilmesi için rafinerilerde özel olarak kokulandırılmıştır. Ham petrolün rafinerilerde işlem görerek arıtılmasıyla ve doğal gazdan elde edilen LPG, çelik tüplere doldurulur ve tüketicilere ulaştırılır. LPG, bütan ve propan gazlarına ve bu gazların belirli oranlardaki karışımlarına verilen genel isimdir. Türkiye’de yer alan ev tipi tüplerdeki LPG’lerin %70’i bütan, %30’luk kısmı ise propandan oluşur. Yüksek yoğunluk seviyesine sahip olan LPG, hidrokarbon esaslı yanıcı bir gazdır. LPG regülatör nedir sorusuna açıklık getirilecek olursa LPG beynine verilen isim regülatördür denilebilir. Regülatörler yalnızca LPG’lerde değil, aynı zamanda farklı amaçlar ve ürünler içerisinde de yer alabilmektedir. LPG regülatörleri, LPG tankından gelen sıvı LPG’yi araçların motorundan gelen sıcak su ile regülatör içerisindeki ısınma haznesinde tutar. Böylelikle ısıtılarak buhar haline getirilen sıcak su ve LPG tankındaki sıvı karbüratöre ya da aracın motorun yapısına göre LPG enjektörlerine hava halinde yollanır.

LPG Özellikleri Nelerdir?

LPG tüpler içerisinde sıvı ve gaz halinde yer alır. Tüpün bağlandığı cihaz kullanıldığı zaman, üst kısımdaki gaz halindeki LPG eksilmeye başlar. Alt kısımdaki sıvı LPG ise dışarıdan gelen ısı enerjisi sayesinde buharlaşır ve eksilmiş gaz miktarını yeniden üretmeye başlar. LPG basınç altına girmiş sıvılaştırılmış bir gaz olduğu için ve kaynama noktası ortalama 0 derece olduğu için oda sıcaklığında gaz fazında yer alır. Basınç altında sıvılaşabilen LPG, çelik tüplere kolay bir şekilde depolanabilir ve çelik tüpler ile taşınabilir. Kolay buharlaşan ve düşük sıcaklıklarda da bu özelliğini koruyabilen LPG’ler diğer yakıtlara göre bu özelliği sayesinde daha avantajlıdır.

Kasko Fiyatını Öğren!

LPG Donar Mı?

LPG’nin kimyasal özellikleri yaşadığımız şartlar dahilinde donmasını imkansız kılar. Sıvı LPG, 0 derecelik sıcaklıkta bile dış ortamdan ısı enerjisi transfer edebildiği için kaynar ve gaz fazına geçiş yapar. Tüpün yer aldığı ortam sıcaklığı 0 derecenin altına düştüğü zaman yeterli enerji dışarıdan alınamayacağı için LPG kaynama konusunda zorluk yaşar. Tüp çeperinden ısı transferi yapılacağı zaman tüpün yüzey kısmındaki hava su buharını çiğleştirmeye başlar. Bu durumda donma ortaya çıkabilir. Donma olayının sebebi tüpün çeperindeki suyun donması ile alakalıdır. Tüp yeterli gaz üretemediği zaman gaza ihtiyaç duyan cihazlar çalışmayacaktır. Bu sebeple, tüplerin kullanım yeri ve havalandırması gibi detaylar mutlaka dikkatli bir şekilde araştırılmalıdır. Doğru şekilde montajı yapılmış bir LPG’nin araçlar içerisinde donması mümkün değildir. Ülkemizdeki LPG fiyatları toptancı marjı, ürün fiyatı, dağıtıcı ve bayii marjı vergi öncesindeki fiyatların belirlenmesindeki ana bileşenlerdir. Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi’nin de bu detaylara eklenmesi ile birlikte LPG fiyatları belirlenir.

LPG Güvenilir Mi?

LPG zehirli bir gaz değildir. LPG içeriğinde yer alan propan ve bütanın solunmasının bile insan vücudunu zehirleyebilecek bir etkisi bulunmamaktadır. LPG kaçağı sonunda meydana gelen ölümler LPG’nin zehirli olmasından kaynaklanmaz. Bu durum, havadan ağır olması sebebiyle ortamdaki oksijen miktarının azalmasından kaynaklanmaktadır. Üretim standartlarına uygun bir şekilde üretilmiş LPG tüpleri ve LPG ile çalışan cihazlar yüksek emniyet katsayıları ile tasarlanır. LPG, araçlarınızda ve evlerinizde kullanabileceğiniz diğer enerji kaynakları kadar güvenilir bir enerji kaynağıdır. Yine de LPG’li araç kullanımının birtakım tehlikeleri meydana getirebilmesi gerçeği de mevcuttur. Bu sebeple, LPG’li araç sahiplerinin mutlaka kasko sigortası yaptırması tavsiye edilmektedir.