Araç şase numaraları, 1981 yılından beri her aracın kimliği niteliğinde olan ve 17 özel karakterden oluşan numaralardır. Numaralar her bir araç için tek olarak yaratılır ve kesinlikle değiştirilemez. Bilinen diğer adı ile VIN (Vehicle Identification Number) olan bu numaralar araç ruhsatında, sigorta poliçesinde, aracın farklı noktalarında ve servis kayıtlarında yer alabilmektedir. Aracın şase numarasındaki her bir rakam farklı bir bilgiyi ifade etmektedir. Şase numarasıyla araç motor tipinin ve diğer parçalarının da belirlenebilmesi mümkündür. Hukuki sebeplerle bile kullanılabilen şase numaraları özellikle çalıntı araçlar mevzu bahis olduğu zaman ön plana çıkmaktadır.
Şase Numaraları Neyi İfade Ediyor?
17 karakterden oluşan özel şase numaraları pek çok farklı bilgiyi içerisinde barındıran numaralardır. Bu numaralar;
- Aracın hangi ülkede üretildiğini
- Aracın hangi yılda üretildiğini
- Motor ve dış görünüm detaylarını
- Aracın hangi fabrikadan üretildiğini
Sizlere sunabilmektedir.
Şase Numarasındaki Karakterlerin Anlamları Nelerdir?
Şase numarasındaki ilk üç karakter aracın hangi ülkede üretildiğini sizlere belirtir. Ayrıca ilk üç karakter hangi firma tarafından aracın üretildiğini de belirtebilmektedir. Dördüncü karakter aracın modeli ile ilgilidir. Beşinci karakter ise gövde özelliklerini vurgular. Altıncı karakter aracın motor tipinin ne olduğunu gösterir. Dokuzuncu karakter kontrol hanesi görevi görür. Aracın güvenlik numarası dokuzuncu hanede yer alır. Onuncu karakter ise aracın model yılına ait bilgiler verir. Geri klan diğer karakterler ise seri numarasıdır.
Araç Şase Numarası Nerede Bulunur?
Araçlara ait olan şase numaraları araç ruhsatında yer alabilmektedir. Şase numarasını göz ile görebileceğiniz en belirgin kısım burasıdır. Burası haricinde sigorta poliçesi ve servis kayıtlarında da şase numaralarına rastlayabilirsiniz. Şase numarası ülkelere ve markalara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ülkelerin kendi bünyesinde üretimini üstlendiği araçlar mevcuttur. Bu sebeple, şase numaraları ülkelere özel numaralardır. Aracın üretim yılı ve üretildiği ülkeye göre numaralar değişebilmektedir. Şoför kapı aralığı ve motor bölgesiyle birlikte ön silecek panelinde de şase numarası yer alabilmektedir. Kaput altı, motor üzeri ve teker boşluklarına yazılmış olabilecek şase numaraları da mevcut olabilmektedir. Bu durum tamamen aracın üretildiği ülke ve fabrikasıyla doğru orantılı olarak değişebilmektedir. Şase numaraları çoğu zaman trafik cezalarına ait olan evraklarda da yer alabilmektedir. Yasal olarak yapılması zorunlu olan ve olası kazalarda üçüncü şahıslarda maddi ve fiziksel hasara sebep olabilecek zorunlu trafik sigortası, şase numaralarına en kolay ulaşabileceğiniz yerler arasında yer almaktadır.
Şase Numarası Değiştirilebilir mi?
Şase numarası araçlara özel olarak atanır ve asla değiştirilemez. Değiştirmeye yönelik yapılabilecek olan girişimler ise kanunlar çerçevesinde suç olarak sayılmaktadır. Şase numarası araç alım satımlarında araçlara ait bütün geçmişi gösterebilen numaralardır. Aracın kaza ve tramer kayıtları şase numarası sayesinde ortaya çıkabilmektedir. Hırsızlık ve çalıntı gibi durumlar yaşandığı zaman şase numarası sayesinde aracın kime ait olduğu kolay bir şekilde ortaya çıkartılabilmektedir. Araç yetkili servislerinde, şase numarasına bakıldığı zaman yedek parça tespiti daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Yedek parça için gerekli olan parçalar garanti bir şekilde tanımlanır ve yenileriyle kolay bir şekilde değiştirilebilmektedir. Trafik sigortası ya da kasko sigortası işlemleri sırasında da size verilen kod ile aracın motor tipi pratik bir şekilde ortaya çıkartılabilmektedir. Koleksiyoncuların işine de yarayabilecek olan bu kod ile aracın ne kadar orijinal olup olmadığı ortaya çıkartılabilmektedir.
Aracınıza ait motorlu taşıtlar vergisini kolayca öğrenmek için MTV hesaplama sayfamızı ziyaret edin, güncel vergi tutarınızı hızlıca hesaplayın!