Ağır Hasar Kaydı Nedir?

İlk Yayınlanma: 20.02.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Sürücülerin başlarına gelmesinden en çok korktuğu durumlar arasında araçlarının hasar kaydı altına alınması vardır. Birçok araç sahibi araçlarının herhangi bir hasar kaydının bulunmaması için özel bir çaba sarf eder ve bunun için trafikte dikkatli araç kullanmaya özen gösterirler. Ancak her ne kadar dikkatli olunursa olunsun, bazı durumlarda aracın hasar almasının önüne geçilemez. Yaşanan trafik kazaları sonucunda aracın aldığı hasar durumuna göre, araç için bir hasar kaydı oluşturulur. Bu hasar kayıtları arasında en çok korkulan ise “Ağır Hasar Kaydı” ve “Pert Kaydı”dır. Herhangi bir durumdan ötürü, bütünüyle hasar almış araç için oluşturulan hasar kaydına Pert Kaydı denir. Kasko sigortası yapılmış bir aracın, sigorta değerinde bir hasar almış olması, sigorta şirketleri tarafından o aracın “Ağır Hasar Kayıtlı” olarak nitelendirilmesine yol açar. Aynı durum trafik sigortası için de geçerlidir. Ağır hasar kaydı trafik sigortası tutarını da etkiler. Bir aracın ağır hasar kayıtlı olması, o aracın tehlike arz eden araçlar arasına girmesine sebebiyet vermektedir. Bu durum sonunda da en başta belirlenen kasko sigortası şartlarında da bir takım değişimler meydana gelmektedir. Bir aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığını anlamanın ise birkaç yolu vardır.

Aracın Ağır Hasar Kaydı Belirlemesi

Bu durumda sürücülerin ilk yapması gereken işlemlerden biri, anlaşma yapılan sigorta şirketi ile iletişime geçmektir. Daha sonra sürücünün beş iş günü içerisinde hasar ihbarında bulunması gerekmekte ve hasarın ne derecede olduğunu tayin etmesi için bir eksper istemesi gerekmektedir.

Kasko Fiyatını Öğren!

Hasar Bildirimi Yapılması İçin İhtiyaç Duyulan Belgeler

  • Alkol raporu
  • Kasko poliçesi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Trafik kaza raporu
  • Sürücünün ehliyet fotokopisi
  • Aracın hasarlı fotoğrafları

Sürücüler yukarıda belirtilmiş olan bu belgeleri anlaşmalı olduğu sigorta şirketine iletir iletmez; talep ettikleri eksper araçta bir hasar incelemesi gerçekleştirecektir. Eksperin yapacağı bu hasar incelemesinin ardından aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığı sürücüler tarafından öğrenilir. Eksperin yaptığı inceleme sonrasında, tespit edilen hasarın değeri, aracın kaza tarihindeki piyasa değerine denk geliyorsa ya da aracın kaza tarihindeki piyasa değerini aşıyorsa araç, ağır hasar kayıtlı olarak sınıflandırılmaktadır. Eksper hasar incelemesi sonucunda, sigorta şirketiyle iletişime geçerek aracın hasar durumunu sigorta şirketine iletir. Eğer aracın alınan hasar sonucunda perte çıkması gibi bir durum yaşanırsa, aracın kaza tarihindeki piyasa değeri kadar bir meblağ araç sahibine ödenir.

Ağır Hasar Kaydı İle Pert Kaydı Farklılıkları

Aslında ağır hasar kaydı ile pert kaydı arasında ufak farklılıklar vardır. Pert kayıtlı olan bir araç can ve mal güvenliğini riske atması gerekçesi ile trafikten men edilmektedir. Ancak ağır hasar kaydı olan bir aracın da trafikte kullanılması uygun görülmediği için o da kayıtlara pert kaydı olarak geçmektedir. Aralarındaki tek fark ise aracın aldığı hasarın boyutu ve alınan hasarın aracın o andaki piyasa değeri ile olan oranıdır. Pert araç olarak sınıflandırılan araçlar, aracın %70 ya da daha fazla oranda hasar alması sonucu bu sınıflandırılmaya girer. Ağır hasar kaydı da, pert kaydı da aracın “Tehlikeli araç” sınıfına girmesine neden olur. Ağır hasar kaydı bulunan ya da pert olan bir aracın oluşturulmuş hasar kaydını TRAMER’den sildirmenin herhangi bir yolu bulunmamaktadır. Bu yüzden ikinci el piyasasından araç alacak olan sürücülerin aracı almadan önce TRAMER sistemine göz atmaları ve almayı düşündükleri aracın hasar durumunu öğrenmeleri oldukça önemli bir konudur. Sonuç olarak “Tehlikeli araç” sınıfına giren bir aracı almak hem canınızı hem de cebinizi fazlasıyla yakabilir.