Arabanızda Kendi Kendinize Yapabileceğiniz Küçük Tamirler

İlk Yayınlanma: 04.06.2018 Generali Sigorta Son Düzenleme : 13.12.2018

Gözümüz gibi baktığımız arabamız için bazı durumlarda iş başa düşer; uzman olmayı gerektirmeyecek bazı konularda arabada yapılması gereken bazı küçük tamirler ya da bakım işleri bize kalır. Aslına bakarsanız her işte olduğu gibi bu konuda da işi uzmanına bırakmak her zaman daha evladır. Nasıl yolda başınıza gelebilecek kötü sürprizlere karşı araç kaskosunun bize sunduklarından faydalanıp, işi garantiye alıyoruz; tamirat konusunda da anlaşmalı teknik servislerden şaşmamalı. Ne var ki araçtaki çizikleri gidermenin yolları başlıklı yazımızda da paylaştığımız gibi, arabamız için düzenli bakım ve bazı küçük tamirleri kendimiz de halledebiliriz. İşte hava filtresi değişiminden arabanın lastik basıncını ayarlamaya kadar arabanızda kendi kendinize yapabileceğiniz küçük tamirler neler, nasıl yapılır sorularının cevapları…

Araba Tamiri

Ancak unutmamalı ki arabanızda kendi kendinize yapabileceğiniz küçük tamirler konusunda önce bilgi sahibi olup, arabanızı ve arabanın parçalarını iyi tanımalısınız. Araba tamiri konusunda ne kadar yetenekli olursanız olun yapabileceğiniz noktaları aşan durumlarda işin uzmanına danışmak ve arabanızı anlaşmalı teknik servise teslim etmek hem arabanızın ömrü hem de sizin yol güvenliğiniz açısından hafife alınmaması gerekir.

Arabanızda kendi kendinize yapabileceğiniz küçük tamirler ve düzenli bakımlar neler?

Daha önceki bir yazımıza da konu olduğu üzere aracın ana taşıyıcı organı olan lastikler aniden patlayıp, yolda kalmanıza neden olabilir. Ne var ki lastik değişimi için sadece tekerleğin patlaması gerekmez. Her tekerleğin kullanım süresi dolmadan önce lastiklerin değişmesi güvenli sürüş için önemli öğelerden biridir. Ayrıca kış mevsimine özel kış lastiklerinin kullanımı da atlanmaması gerekir. Bunun için arabanızın lastik değişimi konusunda kendiniz işe el atabilirsiniz. Ayrıca arabanızın lastik basıncını araçta bulunduracağınız hava basınç saati ile ölçebilir ve böylece yola çıkmadan önce güvenliğinizi bir kere daha garantiye almış olursunuz. Araba aküsünün kutup başları oksitlenebilir ya da yeterince sıkı bağlanmamış olabilir. Akünüzün boşalması veya akım iletmemesi aracın çalışmasına engel olabilir. Böyle bir durumda akünüzü gres yağı ile temizleyebilirsiniz. Ayrıca arabanızın soğutma sıvının düzenli değişimini de kendiniz yapabilirsiniz. Bunu yaparken sıvıyı hiçbir yere değdirmeden kaba boşaltmak gerekir çünkü bu sıvı toksiktir. Arabanızın yağ değişimi konusunda da bilgi sahibi olup, düzenli kontrollerini yapabilir, gerektiğinde sıvı değişimi için çalışabilirsiniz. Her yıl değişmesi gereken hava filtresinin tıkalı olması durumunda arabanıza zarar verir, performansını düşürür. Filtre değişimi de sizin üstesinden gelebileceğiniz bir bakım yöntemidir. Soğuk havalarda aracınızın ızgarası tıkanabilir. Bunun için buz çözücü bir malzeme kullanabilirsiniz. Arabanız için edineceğiniz full kasko sigortası gerekli durumlarda mini onarım konularında yardımınıza koşacağı gibi küçük hasarlar mevcut Hasarsızlık indiriminizi etkilemeden belirlenen limitler kapsamında anlaşmalı servislerde tamir edilebilmektedir.