Generali Sigorta A.Ş

Günlük yaşamın yoğun temposu aşırı strese ve yorgunluğa sebep olabilir. Bu tür durumlarda vücudumuz ve zihnimiz dinlenme gereksinimi duyar. Yoga yapmak bedenimizi dinlendirmenin şüphesiz en etkili yollarından birisidir. Beden ve zihin arasındaki dengeyi sağlamaya yardımcı olan bu pratik binlerce yıllık bir uygulamadır.  Stresle başa çıkmak, esneklik kazanmak, zihinsel odaklanmayı artırmak ve genel sağlığı iyileştirmek için öne çıkan yoga son zamanlarda oldukça gündemde. Eğer siz de yoga nedir gibi sorularla bu pratiğin detaylarını öğrenmek istiyorsanız doğru adrestesiniz.

Yoga Nedir?

Sanskritçe dilinde "birleşme" anlamına gelen yoga, beden ve zihin için yapılan bir tür egzersizdir. Bu uygulama beden, zihin ve ruh arasındaki dengeyi sağlamaya odaklanır. Yoga anlayışına göre zihin ve beden bir bütündür. Günlük hayatın yoğun temposunda ve yaşamdaki olumsuz durumlar bu bütünlüğün bozulmasına neden olabilir. Bu da insanlardaki stresin ve bunalımın kaynağı haline gelebilir. Yoga da beden ve zihnin tekrar bir araya gelmesini sağlayan bir araçtır. Oldukça eski bir pratik olan yoganın ortaya çıkışının Hindistan'da M.Ö 5000'li yıllara dayandığı düşünülmekte.

Yoganın Faydaları Nelerdir?

Yoga hem beden sağlığına hem de mental sağlığa birçok fayda sunar. Düzenli olarak yaptığınız takdirde görebileceğiniz faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

Güçlü Kaslar ve Esneklik: Yoga hareketleri vücut esnekliğini artıma ve kasları güçlendirme üzerinedir. Her hareket vücuttaki kasların bir bölümünüm çalışmasını sağlar. Yani yoga egzersizleriyle tüm vücut kaslarını çalıştırmak ve esneklik kazanmak mümkündür.

Stres Azaltıcı Etki: Yoga sadece fiziksel değil zihinsel olarak da gerçekleştirilen bir egzersizdir. Zira yoga yaparken odaklanmak oldukça önemli. Bu akış kişilerin stresli durumları geride bırakabilmesine yardımcı olur. Çünkü yoga sırasında stres yaratan durumları düşünmeye yer yoktur. Sadece bedenini dinlemek ve odaklanmak vardır.

Konsantrasyon: Yoga egzersizinin odaklanma gerektirdiğinden daha önce de bahsetmiştik. Bu gereklilik günlük yaşamı da olumlu etkiler. Özellikle konsantrasyon bozukluğu olan kişiler odaklanma becerisi kazanarak günlük yaşamını daha verimli sürdürebilir.

Farkındalık: Yoga pratiği beden, zihin ve ruh bütünlüğü üzerine ilerlemektedir. Düzenli olarak yoga yaptığınızda, huzurlu ve arınmış bir zihnin bedenle de ilişkili olduğu farkındalığı kazanabilirsiniz.

Yoga Çeşitleri

Yoga nasıl yapılır gibi sorulara tek bir cevap vermek mümkün olmayabilir. Çünkü birçok yoga egzersizi çeşidi vardır. Bedensel hareketlerin, zihinsel egzersizlerin ve uygulamaların değişkenlik gösterir. Yoga çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Vinyasa Yoga: Akıcı ve sürekli hareketlerle yapılan vinyasa yoga, oldukça dinamik bir yoga türüdür. Bu yoga biçiminde pozlar arasındaki geçişler nefesle senkronize edilir ve bir akış oluşturulur. Güçlenme, esneklik ve zihinsel odaklanma sağlar. Ayrıca vücut gelişimin dengeli bir biçimde ilerlemesini destekler.

Bikram Yoga: Isıtılmış bir odada yapılan bikram yoga tüm kasları hızlı bir şekilde çalıştırır. Bikram yoga genellikle 24 farklı poz ve iki farklı nefes egzersizden oluşur. Önceden belirlenmiş olan akışta bu egzersizler sırasıyla yapılır.

Yin Yoga: Bedenin 24 noktasına odaklanılan yin yogada uzun süreli pozlar söz konusudur. Bu yoga türü kasları derinlemesine rahatlatır ve güçlendirir. Ayrıca eklem hareketliliğini artırarak uzun vadede vücudun dinç kalmasını sağlar.

Restoratif Yoga: Yastık ve minder gibi araçlarla yapılan restoratif yoga genellikle dinlenme amaçlı yapılır. Bu yoga türünde uzun duruşların yanı sıra nefes egzersizleri de oldukça önemlidir.

Bu tür temel yoga pratiklerine ek olarak birçok farklı seçenek sayabiliriz. Ancak güçlü bir başlangıç için yukarıda sıraladığımız yoga pratikleri sizin için yeterli olacaktır. Eğer yoga egzersizlerini sağlıklı ve dengeli bir yaşam için yapacaksanız şunu da bilmenizde fayda var. Sağlıklı bir yaşam rutini kazanmak için beslenme de oldukça önemlidir. Eğer beslenme düzeninizi bu konuda iyileştirmek istiyorsanız şu yazımıza bir göz atın; Sağlıklı Yemeyi Sürdürmeye ve Atıştırmaktan Kaçınmaya Yönelik İpuçları

 

En Çok Okunanlar