Hayat Kurtaran İlk Yardım Bilgileri
Keyifli ve konforlu bir yol deneyiminin tanımı herkes için farklıdır. Trafikte geçirdiğimiz zamanı günlük rutinin bir parçası olarak kabul ederken, can ve mal güvenliğimizi de her adımda korumalı, olası bir trafik kazasına meydan vermemek için üzerimize düşenleri ihmal etmemeli... Her sabah işe giderken izlediğimiz ve ‘gözüm kapalı giderim' diyecek kadar bildiğimiz bir yolda bile araç kullanırken, hayat boyu olumsuz izler bırakacak hatta can kayıplarına yol açacak kazalardan kaçınmak için global olarak kabul edilen şu söyleme kulak vermeli: ‘Aracınızı, gittiğiniz yola değil; sadece kullandığınız araca sahip olduğunuzu unutmadan kullanın.’ Güvenli bir yol deneyimi için önceliğin trafik kurallarına uymak olduğunu unutmayın. Olası kaza durumlarına karşı aracınızda İlk yardım çantasını mutlaka bulundurun. Hayat kurtaran temel İlk yardım kurallarını öğrenebileceğiniz, ilk yardım kurslarına katılın. Alınan tüm önlemlere rağmen trafikte meydana gelen bir kaza anında, kazanın şokuyla donup kalmak yerine soğukkanlılığınızı koruyarak uygulayacağınız bazı temel kurallar; sizin ve sevdiklerinizin ya da tanık olduğunuz kazada yaralananlara yardımcı olabilmek için hayati önem taşır. Zira kazalardaki can kayıplarının yüzde 10’u ilk 5 dakikada meydana gelmekte. TÜİK’in verilerine göre: 2013 yılında Türkiye’de meydana gelen 1 milyon 207 bin 354 trafik kazasında 3 bin 685 kişi hayatını kaybederken 274 bin 829 kişi de yaralandı. Beklenmedik durumlara karşı önlem almak için arabanızın araç sigortasına ve kasko sigortasına önem verdiğiniz gibi; kaza durumunda, olay yerine ambulans gelene kadar hayat kurtarabilecek İlk yardım temellerini ihmal etmemek de önemli.
- Kazaya uğrayan araç, şartlar mümkünse öncelikle güvenli bir alana alınmalı.
- Olay yeri, belirli bir mesafeden görünebilecek şekilde işaretlenmeli.
- Etrafta kalabalık yaratan, olayı izlemek için toplanan kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalı.
- Olay yerinde sağlık görevlisi yoksa, çevredeki kişileri organize ederek, yaralılara kalabalık yapılmadan, sakinlikle müdahale edilmesi organize edilmeli.
- Kaza yapan aracın kontak anahtarı kapatılmalı ve etrafında yanıcı maddelerin bulunmamasına dikkat edilmeli.
- Yaralının durumu el veriyorsa, güvenli bir pozisyona almalı. Ortam elverdiğince kaza yapan aracın etrafını güvenliğe aldıktan sonra, kazada yaralananlar için uygulanabilecekleri de unutmamalı:
- Öncelikle soğukkanlı olup, kaza geçiren kişi veya kişileri konuşarak sakinleştirin.
- Yaralı kişinin bilinci açıksa nabız ve solunum gibi hayati fonksiyonları kontrol edilmeli. Yerde yatıyorsa, dilinin gırtlağını tıkamasına engel olmak için, başını geriye doğru çevirin. Kalbi duran bir yaralıya, konuya hakimseniz kalp masajı uygulamalı. Solunumu durmuş yaralıya, yine konuya hakim olunması durumunda, yapay solunum uygulamalı.
- Kanama varsa durdurulmalı, vücuda batmış cisimler çıkarılmaya çalışılmamalı, kenarları sargı beziyle desteklenmeli.
- Kişinin bilinci açıksa ambulans gelene kadar, kronik hastalığı ya da düzenli olarak kullandığı ilaçlar öğrenilip, sağlık görevlilerine bilgi vererek yardımcı olunmalı. Trafik kazası sonrası uygulanabilecek bu adımların, hafif yaralı kişilerin profesyonel sağlık kontrolü yapılana kadar ki durumunu korumalarında önemini unutmamalı. Bilinçli bir araç kullanıcısı olarak, kaza anında da bilinçli bir yardım sunabilmek için mutlaka İlk yardım dersi almalı. Böylece beklenmedik durumlara karşı önce, kendinizi hazır hissetmeli!