Bir binada yaşıyorsanız, evinizde sıhhi tesisat bulunduğunu söyleyebiliriz. Tabii büyük ihtimalle sıhhi tesisat konusunda uzman olmadığınızı da ekleyebiliriz.

Yine de, bakım yapmak önemlidir. Meydana gelebilecek problemleri önlemenin veya bunlara gecikmeden müdahale etmenin faturalarınızı düşürmesini bir kenara bırakırsak, bakımsız bir sıhhi tesisat sistemi Lejyoner hastalığı gibi bazı ciddi hastalıklara yol açabilir.

Neyse ki, temel sıhhi tesisat işlerini yapmak ve sıhhi tesisat problemlerinin ilk belirtilerini fark edebilmek için fazla bilgiye ihtiyacınız yok.

İşte sıhhi tesisattan anlamayanlar için sıhhi tesisata yönelik ipuçlarımız.

Sıhhi tesisat bakımı: temel prensipler

1. Tuvaletlere veya giderlere ne attığınıza dikkat edin

Tuvalete tuvalet kağıdı dışında hiçbir şey atmamanız gerekir. Kağıt havlu, hijyenik kadın ürünleri, plastik ambalaj, hatta pamuklu çubuk ve diş ipi gibi şeyleri çöpe atmalısınız.

Özellikle mutfak evyesinde biriken yemek artıklarına özellikle dikkat etmeniz gerekir. Bir evye süzgeci alın ve bulaşık yıkarken süzgeçte biriken artıkları çöpe atın. Özellikle yemek yağları ve kahve telveleri tıkanmalara yol açabilir. Bu yüzden gidere dökmenin cazibesine karşı çıkın ve bunları gerektiği gibi çöpe atmaya özen gösterin.

2. Daha az su kullanın

Genel olarak daha az kullanmak, tasarrufun yanı sıra sıhhi tesisatınızın daha az zorlanmasını da sağlar. Bu yüzden, su kullanımınızı azaltmak için çamaşır makinesini sadece dolduğunda çalıştırmak, uzun uzun banyo yapmak yerine duş almak ve musluklarınıza, duş başlıklarınıza ve tuvaletlerinize tasarruflu armatürler takmak gibi adımlar atın.

3. Borularınızı düzenli olarak temizleyin

Tıkanmaları açmanız değil, önlemeniz gerekir. Bu yüzden, borularda korozyona yol açmamak için ağır kimyasallar içeren temizleyicileri sadece acil durumlara saklayın ve birikintileri temizlemek için düzenli olarak aşındırıcı olmayan temizlik maddeleri kullanın. Foseptik kullanıyorsanız, üç ila beş yılda bir boşaltılmasını sağlayın.

4. Sıhhi tesisatınızı her yıl muayene ettirin

Sıhhi tesisatınızı düzenli olarak kontrol ettirmek, iyi durumda kalmasına yardımcı olacaktır.

5. Ağaç veya çalı diktiğiniz yerlere dikkat edin

Yanlış yere dikim yaparsanız, bitkilerin kökleri borularınızda pahalıya patlayacak hasarlara yol açabilir. Bu yüzden, bitki dikmeden önce boruların yerini öğrenmenizde fayda var.

Sıhhi tesisat problemlerinin belirtileri

1. Su ısıtıcınız terleme yapıyor veya paslanıyor

Su ısıtıcınızın üzerinde veya çevresinde ıslaklık varsa ya da herhangi bir pas veya aşınma görebiliyorsanız, hafif bir sızıntı olabilir. Vakit geçirmeden bir tesisatçı çağırırsanız çok daha büyük bir problemi önleyebilirsiniz.

2. Su basıncında düşüş

Bir musluktaki basınç düştüyse, kendiniz tamir edebileceğiniz lokal bir problem olabilir. Musluk başlığını sökerek içinde görebileceğiniz birikintileri temizlemeyi deneyin. Bunun için biraz sirke kullanabilirsiniz.

Bu işe yaramazsa veya birden fazla muslukta basınç düşüşü varsa, kırık bir boru gibi daha ciddi bir problemle karşı karşıya olabilirsiniz, hemen bir tesisatçıyı arayın.

3. Damlatan musluk veya duş

Damlama sorunları genellikle gevşeyen armatürleri sıkarak çözülebilir ve tesisatçıya vereceğiniz para cebinizde kalabilir. Bu yüzden, bir tesisatçıyı aramadan önce kendiniz tamir etmeyi deneyebilirsiniz. YouTube’da farklı tamir türlerini size adım adım açıklayan birçok video mevcuttur.

4. Kötü kokular

Bu, genelde tesisatta kötü bir problem olduğuna işaret eder; gider borularınız tıkanmış veya düzgün havalanmıyor olabilir. Kanalizasyon kokusu alıyorsanız, hemen bir tesisatçı çağırın.

5. Suyun renginin değişmesi

Suyun kahverengi veya turuncu renk alması genellikle sıcak su deponuzda paslanmanın işaretidir. Ve bu suyu içmemeniz gerekir. Bu yüzden, problem büyümeden mutlaka bir tesisatçıyı arayın.

6. Su faturanızda beklenmeyen bir artış

Su faturanızda artış olduysa ve su tüketiminiz neredeyse aynı ise, tesisatın bir yerinde kaçak olabilir. Bu durumda, tesisatçılar bu kaçağın yerini bularak tamir edecektir.

Sıhhi tesisatınızda yaşanan problemler erken tespit edilmezse sağlık sorunlarına yol açabilir. Generali Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile her türlü sağlık ihtiyacınızda bize güvenebilirsiniz.

En Çok Okunanlar