- 06.08.2015
- Güncelleme : 13.03.2024
- Sigorta Hakkında
Hayatın hemen her alanında meydana gelebilecek risklere karşı önceden ödenen prim karşılığında risklerin sigorta şirketine transferini kapsayan iki taraflı sözleşmeye sigorta denir. Peki sigorta primi nedir ve neden yükselir? Sigortacılık sisteminde prim, sigortanın satışını yapan yetkili tarafından verilen teminatı satın almak için sigorta ettiren veya sigortalının ödediği sigorta ücretine denir.
Prim her sigorta branşına göre farklı riziko şartlarına göre belirlenir, değişiklik gösterir. Sigorta primleri branş dışında poliçedeli teminatlar ve kişinin özellik ve ihtiyaçlarına göre de değişkenlik gösterir. Bu sebeple her sigorta şirketinin sunduğu farklı türlerde farklı içeriklerle tasarlanmış hizmetlerin primleri de değişkendir. Sigorta satın alan kişinin önceden belirlenen bir süre zarfında ya da hayat boyu periyodik olarak değişiklik gösteren prim ödemelerinde de değişikliklere rastlanır.
Sigorta primleri risk primlerine ek genel giderler, komisyonlar, sigorta şirketinin sigorta ederken karşılamak zorunda olduğu tüm maliyet ve faaliyet karını içerir ve sigorta sözleşmesinin en önemli parçasıdır. Zira satın aldığınız sigorta hizmetinde yer alan tüm şartler uygulansa bile sistematik olarak belirlenen primleri ödememeniz durumun sigorta sözleşmesi devreye girmez ve sigorta satın alan kişi bu sebeple, karşılaşabileceği risklere karşı sigorta koruması kapsamında bulunamaz.
Sigorta primlerini yükselten ilk ve önemli değişken sigorta kapsamında yer alan teminatlardır. Sigorta şirketlerinin tasarladığı hizmetlerin içeriğinin gösterdiği değişiklikle gelen teminatlarla birlikte yer alan ek teminatlar; prim ödemesinin yükselmesine sebep olur. Sigorta primlerini yükselten değişkenler arasında öne çıkan bir diğer madde ise hasar talepleridir. Hasar aldığınız ve bu hasarın tazmini için talepte bulunduğunuz her an bir sonraki yılın primini yükseltmiş olursunuz.
Bunlar gibi değişkenler sebebiyle yükselen sigorta primlerinin ödenme amacı unutmayın ki yine sigorta yaptıran kişilerin karşılaşabileceği risklere karşı güvence sunmaktır.