Küreselleşme işler için iyi olabilir ancak çalışanların dünyayı dolaşması sağlık açısından pek de iyi değildir. Bununla birlikte, risk azaltılabilir. Tek ihtiyacınız olan biraz dikkatli planlama ve doğru seyahat politikalarına ve prosedürlerine sahip olmaktır.
Seyahat eden çalışanlarınızı güvende tutmaya yönelik dört ipucu için okumaya devam edin. 

 

Riskleri anlayın

Güvenli seyahatin ilk adımı, nelerin yanlış gidebileceğini anlamaktır. Çalışanların seyahatini kapsayan genel politikalara ve prosedürlere sahip olmanın yanı sıra, her seyahatin farklı olduğunu, farklı yerlere, farklı etkinlikler için, hatta farklı çalışanların seyahat etmesinin her seferinde farklı riskler alınması anlamına geldiğini unutmayın. Bu yüzden, her çalışan seyahati için uygulayabileceğiniz bir risk değerlendirme sürecine sahip olun. 

Bu risk değerlendirmelerinin sadece kapsamlı olması değil, verimli ve standartlaştırılmış olması da gereklidir. Her seyahatte Amerika’yı yeniden keşfetmek istemezsiniz, değil mi? 


Risk değerlendirmelerine nasıl yaklaşırsanız yaklaşın, ekstra tedbirlerin ne zaman ve nasıl alınması gerektiğine ve seyahatin gereğinden fazla riskli olup olmadığına karar verecek süreçleri kapsamaları gerekir.

Günümüzde dünya çapında ortak risklerin en büyüğü olan pandemi nedeniyle, ülkeden ülkeye farklılık gösteren kısıtlamalar, karantina, aşı ve/veya test zorunlulukları söz konusu olabilir. Çalışanlarınızın hem bu gereksinimlere hazır olmasını hem de karşı karşıya olduğu riski anlamasını ve buna göre hareket etmesini sağlayın.

 

Çalışanlarınızı sigortalayın

Standart işveren sorumluluğu sigortanız personelinizi uzun süre yurt dışına göndermeyi teminat altına almayabilir. Bu durumda, ek bir iş seyahati sigortası yaptırmanız gerekir. Çalışanlarınız kaçırılma riskinin yüksek olduğu ülkelere gidiyorsa, Kaçırılma ve Fidye sigortası yaptırmayı ve çalışanlarınızı bu riski azaltmanın yolları konusunda eğitmeyi de düşünebilirsiniz. 

 

Çalışanlarınızı eğitin

Neticede bilgi güçtür. Çalışanlarınıza öncelikle genel olarak seyahat ederken güvende kalma eğitimi verin, ardından gidecekleri yere özgü güvenlik ipuçları sağlayın. Kendi eğitim programınızı tasarlayabilirsiniz ancak eğitimi sizin için tasarlayacak ve/veya verecek profesyonel bir seyahat güvenliği danışmanından yardım almanız, özellikle de çalışanlarınız riskli ülkeleri ziyaret edecekse faydalı olacaktır. 

Eğitim programınızın yanı sıra, çalışanların istediği zaman başvurabileceği, itibarlı tedarikçilerin kullanımı ve internette güvenlik gibi konuları kapsayan bir güvenli seyahat rehberi oluşturmak da iyi bir fikir olabilir. Ayrıca, seyahatte ihtiyaç duyabilecekleri, yerel konsolosluğun iletişim bilgileri ve en güncel resmi seyahat bilgileri ve uyarıları gibi tüm bilgileri çalışanlarınıza sağlamanızı öneririz. 

Her ülkenin kültürü farklıdır ve çalışanlarınız gittiği ülke hakkında bilgi sahibi değilse zorluk çekebilir. Gidecekleri yere göre kültürel alışkanlıkları, duruma göre kaçınmaları gereken davranışları ve kendi kültürünüz ile yaşanabilecek çatışmalar halinde ne yapmaları gerektiğini anlamalarını sağlayın.

 

Güvenli konaklama

Çalışanlarınız günde en az yedi – sekiz saati yatakta geçirecek. Bu yüzden güvenli bir yerde kalmaları önemlidir. Bu da çalışanlarınıza şehrin güvenli bir yerinde saygın bir markanın modern bir otelinde rezervasyon yapacak bilgi birikimini, esnekliği ve bütçeyi sunmak anlamına gelir. Hiçbir çalışanın rahatsız bir otelde veya güvensiz bir mahallede konaklaması beklenmemelidir. 

 

Masraflar lüks değil, bir araçtır 

Herkesin eğlenceli seyahat hikayeleri vardır ama hiç kimse risk altında olmak istemez. İyi bir masraf politikası sadece çalışanlarınızın seyahat sırasında iyi beslenmesini ve dinlenmesini sağlamakla kalmaz. Doğru kurallar ve bütçeler oluşturursanız, en güvenli ulaşım yöntemlerini seçerek ve düşük riskli alanlarda seyahat ederek güvende kalmalarına da imkan tanımış olursunuz. 

 

Hastalanmak suçtan daha büyük bir risktir 

Yurt dışında güvende kalmak düşünüldüğünde akla ilk gelen suç olabilir, ancak çalışanlarınızın hastalanma riski suça maruz kalmalarından çok daha yüksektir. Bu yüzden, seyahat ettikleri ülke ile ilişkili sağlık risklerini ve alınması önerilen (musluk suyundan veya bazı sokak satıcılarından uzak durmak ve önerilen tüm aşıları yaptırmak gibi) tedbirleri anlamalarını teşvik etmeniz, çalışanlarınızı güvende tutmanın en iyi yolu olabilir.

 

Riski kontrol altına almak adına mutlaka çalışanlarınıza sağlık sigortası yaptırın. Çalışanlarınız seyahat sırasında hastalanırsa faydalanabilecekleri sigorta bilgilerini, bulundukları bölgede başvurabilecekleri hastaneleri ve yaygın görülen hastalıklarla ilgili alabilecekleri tedbirleri seyahatten önce çalışanlara iletin.

 

Gereksiz seyahatlerden kaçının

Hiç risk barındırmayan tek seyahat hiç çıkılmayandır. Diğer yandan, sık sık yurt dışına seyahat etmek çalışanlarınızın ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Neyse ki, günümüzde teknoloji Skype ve FaceTime gibi video konferans türleri ile aynı odadaymış gibi bağlantı kurma imkanları sunuyor. Üstelik gelecekte çevrimiçi toplantıların ne kadar gelişeceğini kim bilebilir? Teknoloji hızla değişiyor ve günümüzde en revaçta konulardan biri dünyayı korumak. Dolayısıyla, çalışanlarınızı işlerini seyahat etme veya uçağa binme yerine dijital olarak yapıp yapamayacaklarını düşünmeye teşvik edin. 

 

En Çok Okunanlar