Generali Sigorta A.Ş

Her güne enerji dolu bir başlangıç yapmak ve yoğun tempoya karşı dayanıklı olmak için vücut sağlığı oldukça önemlidir. Öyle ki bazı durumlarda yaşanan halsizlik, yorgunluk veya huzursuzluk hissi vücut değerlerinin yetersizliğinden kaynaklanabilir. Bunun için vücut sağlığının daima güçlü tutmanın tek yolu bilinçli bir şekilde sağlık kontrollerini yaptırmaktır. Düzenli olarak gerekli testleri yaptırmak hastalıkları erken teşhis etmek, gerekli önlemleri almak ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için oldukça önemli. Peki vücut sağlığını koruyabilmek için hangi testleri düzenli olarak yaptırmak gerekli? Bu yazımızda genel sağlık durumunuzu değerlendirmenizi sağlayacak bazı sağlık testlerinden bahsedeceğiz.

Açlık Kan Şekeri Testi

 Açlık kan şekeri testi, kandaki glikoz yani şeker seviyesini ölçen bir testtir. Bu test, aç karnına yapılır ve diyabet gibi hastalıkları kontrol etmenin önemli bir yoludur. Diyabet hastalığı özellikle 45-65 yaş arasında görülen ve 65 yaş üzerinde görülme olasılığı daha da artan bir hastalık türüdür. Kalp rahatsızlıkları, uzuvlarda işlev kaybı ve görme bozuklukları gibi etkilere sebep olan bu hastalık fazla belirti göstermemekte. Sadece aşırı kilo alma veya ailedeki diyabet geçmişi gibi belirtilerin kabul edildiği rahatsızlıkta net tanı koyabilmek için kan testi yapılması gerekir.

Görme ve İşitme Testi

 Günlük yaşamda edilmesi zor olan görme ve işitme bozuklukları vücut sağlığının bozulmasına sebep olabilir. Örneğin miyop ve hipermetrop gibi göz rahatsızlıkları baş ağrısı gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu tür durumlara karşın düzenli olarak görme ve işitme testlerinin yapılması oldukça önemli. Görme testinde göz tansiyonu, görme keskinliği, renk görme ve göz kaslarının işlevleri kontrol edilir. İşitme testinde ise seslerin duyulmaması veya az duyulması gibi problemlerin varlığı incelenir.

Tansiyon ve Kolesterol Ölçümü

 Birçok hastalığın oluşumuna dolaylı olarak sebep olabilen tansiyon ve kolesterol değerleri de düzenli olarak kontrol edilmelidir. Tansiyon, kalbin vücuda kan pompalarken kan damarlarının duvarlarında oluşturduğu basınç seviyesi olarak tanımlamak mümkündür. Bu basıncın yüksek veya düşük olması kişilerde kalp, damar ve beyin sağlığı hastalıklarına sebep olabilir. Bir yağ türü olan kolesterol ise hücre sağlığı için oldukça önemli bir değerdir. Herkesin vücudunda belirli seviyede olması gereken bu değerin düşüklüğü veya yüksekliği birçok sağlık problemine sebep olabilir. İnsan sağlığı için oldukça temel olan bu iki değerin düzenli olarak kontrol edilmesi olası rahatsızlıklara karşı önlem alınabilmesini sağlar.

 Kan Değerleri

 Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan insan vücudu vitamin ve mineral besinleriyle sağlığını korur. Bunun için sağlıklı beslenmek oldukça önemli bir konudur. Vücudun hangi değerlere ihtiyacı olduğunu kontrol etmek ise daha da önemli. Zira her vitamin ve mineral çeşidinin sağlığımızda farklı görevleri bulunmakta. Örneğin demir eksikliği yorgunluk sorunlara sebep olabilirken C vitamini eksikliği ise "Skorbüt" olarak adlandırılan hastalığın temel nedenidir. Bunun için bu değerleri düzenli olarak kontrol ettirmek ve beslenme planını bu doğrultuda oluşturmak oldukça önemli. Bunlara ek olarak vücudunuzun karaciğer, böbrek ve hormonal fonksiyonlarını da kan testiyle kontrol ettirebilirsiniz.

 Diş Muayenesi

 Diş muayenesi, dişlerin ve diş etlerinin sağlık durumunu değerlendirmek için yapılan rutin kontroller arasında yer alır. Bu muayenede diş çürükleri, diş eti hastalıkları, iltihap ve plak gibi diş hastalıklarının varlığı incelenir. Bu tür hastalıklar tespit edilemediği durumlarda daha da ilerleyebilir. Bu nedenle diş muayenesi de mutlaka düzenli olarak yaptırılması gereken kontroller arasında yer alır.

 Mamografi ve Pap Smear Testi

 Mamografi, özellikle kadınlar için gerekli olan bir sağlık rutinidir. Bu test aslında meme kanseri taraması için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Uzmanlar risk grubu olarak aktardıkları her 40 yaş üstü kadının düzenli olarak mamografi çektirmesini önerir. Pap smear testi ise rahim ağzı kanseri taraması için kullanılır. Yine 40 yaş üstü kadınların bu testi rahim ağzı kanseri riskine karşı düzenli olarak yaptırması tavsiye edilir.

 

En Çok Okunanlar