- 07.06.2024
- Güncelleme : 05.11.2024
- Yaşam
Sağlıklı beslenmek hem fiziksel hem de genel sağlık durumunu etkileyen önemli bir unsurdur. Kişilerin sağlıklı bir beslenme rutinine sahip olmaları birçok sağlık probleminin önüne geçebilir. Mide rahatsızlıkları ve birçok mental problem sağlıklı beslenme ile aşılabilir. Zira vücudun ikinci beyninin sindirim ve bağırsaklar olduğunu unutmayın. Bunun için sağlıklı beslenmenin hem fiziksel hem de mental açıdan faydaları mevcut. Bazen kişiler sağlıklı beslenmenin oldukça fazla efor gerektirdiğini düşünebilir. Aslında yaşamınızda düzenli ve sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak oldukça kolaydır. Sizin de sağlıklı beslenme nasıl olur gibi sorularınız varsa doğru adrestesiniz. Bu yazımızda beslenme rutiniyle sağlıklı bir yaşama yelken açmanızı sağlayacak besinler sunacağız.
Meyveler sağlıklı bir beslenme rutininin temelidir. Her biri doğanın bir armağanı olan bu besinler vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar açısından zengin değerlere sahiptir. Vücut sağlığı için bu değerlerin mutlaka düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Örneğin portakal ve mandalina gibi meyveler C vitamini açısından zengin besinler iken muz gibi meyveler ise adeta bir potasyum deposudur. Beslenme düzeninde mutlaka yer vermeniz gereken diğer besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Gördüğünüz gibi vücut sağlığına çeşitli faydalar sunan birçok farklı meyve seçeneği mevcut. Bu besinleri mevsiminde tüketerek vücut sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Doğanın insan sağlığına sunduğu değerlerden birisi olan sebzeler de düzenli bir beslenme rutininin olmazsa olmazlarındandır. Tıpkı meyveler gibi sebzelerin de her biri vücut sağlığı için birçok faydası vardır. Her sebzenin içerdiği değerler farklıdır. Ancak sağlıklı beslenme için önerilen temel sebze gruplarını şu şekilde sıralamamız mümkün:
Bu sebze çeşitlerine ek olarak sınıflandırılmamış besinler de bulunur. Örneğin yazın yetişen enginar ve mısır gibi sebze çeşitleri her herhangi bir grupta yer almamaktadır. Beslenme düzeninize sağlık katmak için bu sebzelerle birbirinden lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.
Tahıllar da meyve ve sebze çeşitleri gibi oldukça zengin besin değerlerine sahiptir. Vücut sağlığı için önerilen B vitaminleri, demir ve magnezyum gibi lif gruplarını bu besinlerden edinmek mümkündür. Ancak rafine edilmiş tahıllardan ziyade tam tahılları tercih etmek kaydıyla. Zira tam tahıllı besinler rafine tahıllara göre daha zengindir. Beyaz ekmek ve beyaz pirinç yerine, tam buğday ekmeği ve esmer pirinç gibi tam tahıllı ürünler tercih edilebilir. Tahıl grubuyla sağlıklı bir rutin oluşturmak için tam buğday, yulaf ve kinoa gibi lezzetleri tercih edebilirsiniz.
Protein, hem zihinsel sağlık hem de vücudun kas sağlığı için oldukça önemli bir değerdir. Buna ek olarak protein içeren besinler tokluk hissi sağlama konusunda da oldukça başarılıdır. Bunun için yumurta, et, tavuk ve balık çeşitlerini neredeyse her öğünde tüketmeye özen göstermelisiniz. Kolay yoldan protein tüketimi için süt, yoğurt ve peynir gibi lezzetleri de düzeninize dahil edebilirsiniz. Sağlıklı yağlar ise vücuda enerji sağlayan ve bağışıklık sistemini destekleyen besinler arasındadır. Zeytinyağı, avokado yağı ve tohum yağları sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak için birebir.
Yukarıda sıraladığımız besinler sağlıklı bir beslenme rutini için dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Örneğin sağlıklı bir kahvaltı öğünü için kaynamış yumurta, peynir, domates ve yeşilliklerle bir sofra hazırlamanız yeterli. Bu besinlerle vücut sağlığı için ihtiyacınız olabilecek besin değerlerini edinebilirsiniz. Bunlara ek olarak vücut sağlığı için beslenme düzeninin yanında su tüketimi de oldukça önemli bir konudur. Sağlıklı bir beslenme düzeni için günde en az 2.5 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca düzenli olarak sağlık kontrollerinizi de yaptırmadan geçmeyin. Ayrıcalıklı ve kapsamlı bir sağlık hizmeti almak için tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetimizi tercih edebilirsiniz.
En Çok Okunanlar