Bağırsaklarınız genel sağlığınız ve zinde olmanız açısından son derece önemlidir. Bağırsak mikrobiyotasının beyin, kalp ve bağışıklık sistemi sağlığını desteklemekten zihin sağlığını geliştirmeye, hormon seviyelerini dengelemeye, hatta cildinizin pürüzsüzlüğünü korumaya kadar formda kalmanızda hayati bir rol oynadığını kanıtlayan bilimsel çalışmaların sayısı artış göstermektedir. İşte doğal probiyotiklerin sindirim sistemi sağlığını nasıl destekleyebileceği hakkında bazı bilgiler.

Sağlıksız bağırsakların belirtileri

Yüksek stres seviyeleri, yetersiz uyku, şekerli ve işlenmiş gıdalar tüketme ve antibiyotik kullanımı gibi yaşam tarzınızın birçok unsuru bağırsaklarınızın sağlıksız olmasına yol açabilir. Dikkat edilmesi gereken bazı yaygın belirtiler arasında düzenli şişkinlik ve kabızlık, mide yanması, bitkinlik, cilt tahrişi, mide bozulması, uyku bozukluğu ve şekerli gıdalar tüketme isteğinde artış yer alır.

Probiyotikler ne işe yarar?

Bağırsaklarımızda gıdaları sindirmenize yardımcı olan ve vücudunuzun kullanabileceği besinleri açığa çıkaran bakteriler bulunur. Ancak bazen bağırsaklarımızdaki bakterilerin dengesi bozulabilir. Probiyotikler ise bu noktada faydalıdır. Probiyotikler; bağırsaklarımızdaki bakterilerin dengelenmesini sağladığı düşünülen canlı bakteriler ve mayalardır. Bunları gıdalarınızın içinde veya gıda takviyeleri şeklinde tüketebilirsiniz.

Doğal probiyotik gıdalar

Bağırsaklarınızın sağlığını desteklemek için probiyotik gıda takviyeleri de kullanabilirsiniz ancak beslenme düzeninizde birkaç değişiklikle yapabileceğiniz çok şey var. İşte bağırsaklarımızdaki dengeyi tekrar kurmanıza yardımcı olacak bazı doğal probiyotikler.

  • Lahana turşusu Lahana turşusu, birçok yemeğin yanında tüketebileceğiniz fermente bir gıdadır. Hazır alabilirsiniz ya da kolaylıkla evde yapabilirsiniz.
  • Yoğurt Birçok yoğurt faydalı bakteriler içerir. Aromalı çeşitlerden kaçının, arzu ederseniz kendiniz aroma vermek için bal ve taze meyveler ekleyebilirsiniz. Bu şekilde lif tüketiminizi artırarak bağırsaklarınızın başka bir ihtiyacını daha karşılayabilirsiniz.
  • Miso veya fermente soya fasulyesi Japon beslenme tarzının temel taşlarından biri olan, soya fasulyelerinin fermente edilmesiyle hazırlanan miso, birçok şekilde tüketilebilir. Çorbalara veya tava yemeklerine ekleyebilirsiniz ya da et ve balık gibi yiyeceklerin yanında tüketebilirsiniz. Japonya'nın güneyindeki bir ada grubu olan Okinawa’nın yerlilerinin dünyadaki en uzun ömür ortalamalarından birine sahip olduğu ve burada yaşayanların üçte ikisinin 100 yaşına ulaştığı görülmüştür. Bu durumun sağlıklı, düşük kalorili, karbonhidrat bakımından zengin Uzak doğu beslenme tarzı ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
  • Kimçi Kimçi, lahana ve havuç gibi sebzelerin keskin, baharatlı bir sos içinde fermente edilmesiyle yapılan bir tür Kore turşusudur. Et, balık ve pilav gibi yemeklerin yanında tüketilebilen leziz bir yiyecektir. 
  • Salatalık turşusu Salatalık turşusu, et veya balık yemeklerinin yanında ya da salatalar veya tava yemekleri ile kolaylıkla tüketilebilecek doğal bir probiyotiktir.
  • Kefir Kefir, kıvamlı bir ayrana benzeyen, fermente bir sütlü içecektir. Gittikçe yaygınlaşan kefiri birçok süpermarkette bulabilir ya da evinizde kolayca yapabilirsiniz.
  • Kombuça Kombuça, şekerli çay ile bakteri ve maya kültüründen üretilen bir fermente içecektir. Belirgin bir ekşi tadı vardır ve bazı süpermarketlerde ya da organik gıda mağazalarında bulabilirsiniz.
  • Bazı peynirler Mozzarella, çedar, gouda ve lor peyniri gibi bazı peynirlerde doğal probiyotikler bulunabilir. Peynirin içinde canlı ve aktif kültürler olup olmadığını öğrenmek için mutlaka etiketi inceleyin.

Doğal probiyotik gıdalara ilaveten, prebiyotikler adıyla bilinen başka gıdalar da bulunmaktadır. Bunlar, bağırsaklarımızdaki iyi bakterileri besleyen yüksek lif içerikli gıdalar olup, sarımsak, soğan, pırasa, fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagiller, kabuklu yemişler, rezene ve tam tahıllar gibi gıdaları içerirler. Sağlıklı, dengeli bağırsaklar için yapılabilecek en iyi şey, bol miktarda meyve ve sebze ile yoğurt ve turşu gibi fermente gıdaları birlikte tüketmektir.

 

En Çok Okunanlar