- 06.08.2020
- Güncelleme : 17.07.2024
- Sağlık
Bağırsaklarınız genel sağlığınız ve zinde olmanız açısından son derece önemlidir. Bağırsak mikrobiyotasının beyin, kalp ve bağışıklık sistemi sağlığını desteklemekten zihin sağlığını geliştirmeye, hormon seviyelerini dengelemeye, hatta cildinizin pürüzsüzlüğünü korumaya kadar formda kalmanızda hayati bir rol oynadığını kanıtlayan bilimsel çalışmaların sayısı artış göstermektedir. İşte doğal probiyotiklerin sindirim sistemi sağlığını nasıl destekleyebileceği hakkında bazı bilgiler.
Yüksek stres seviyeleri, yetersiz uyku, şekerli ve işlenmiş gıdalar tüketme ve antibiyotik kullanımı gibi yaşam tarzınızın birçok unsuru bağırsaklarınızın sağlıksız olmasına yol açabilir. Dikkat edilmesi gereken bazı yaygın belirtiler arasında düzenli şişkinlik ve kabızlık, mide yanması, bitkinlik, cilt tahrişi, mide bozulması, uyku bozukluğu ve şekerli gıdalar tüketme isteğinde artış yer alır.
Bağırsaklarımızda gıdaları sindirmenize yardımcı olan ve vücudunuzun kullanabileceği besinleri açığa çıkaran bakteriler bulunur. Ancak bazen bağırsaklarımızdaki bakterilerin dengesi bozulabilir. Probiyotikler ise bu noktada faydalıdır. Probiyotikler; bağırsaklarımızdaki bakterilerin dengelenmesini sağladığı düşünülen canlı bakteriler ve mayalardır. Bunları gıdalarınızın içinde veya gıda takviyeleri şeklinde tüketebilirsiniz.
Bağırsaklarınızın sağlığını desteklemek için probiyotik gıda takviyeleri de kullanabilirsiniz ancak beslenme düzeninizde birkaç değişiklikle yapabileceğiniz çok şey var. İşte bağırsaklarımızdaki dengeyi tekrar kurmanıza yardımcı olacak bazı doğal probiyotikler.
Doğal probiyotik gıdalara ilaveten, prebiyotikler adıyla bilinen başka gıdalar da bulunmaktadır. Bunlar, bağırsaklarımızdaki iyi bakterileri besleyen yüksek lif içerikli gıdalar olup, sarımsak, soğan, pırasa, fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagiller, kabuklu yemişler, rezene ve tam tahıllar gibi gıdaları içerirler. Sağlıklı, dengeli bağırsaklar için yapılabilecek en iyi şey, bol miktarda meyve ve sebze ile yoğurt ve turşu gibi fermente gıdaları birlikte tüketmektir.
En Çok Okunanlar