Para biriktirmek sadece emekliliğinizi planlamak anlamına gelmez. Finansal bir güvencenizin olması size özgürlük, esneklik ve seçim şansı kazandırır. Özellikle koronavirüs salgını gibi olağanüstü dönemlerde beklenen ekonomik belirsizliklerin yaşandığı durumlarda, finansal bir güvenceniz varsa işinizin rayına oturmasını beklerken geçiminizi sağlama konusunda kaygılanmazsınız. Erken başlarsanız, tasarruf etmek bir alışkanlık haline gelir. İşte harekete geçmenizi sağlamak için para biriktirmeye yönelik bazı püf noktaları...

Ne kadar para biriktirmeliyim?

Hedefleriniz birçok değişkene bağlı olduğu için, para biriktirmenin herkes için ortak bir yolu yoktur. Bu noktada, paranızın harcandığı yeri anlamanız önemlidir; çünkü kesinti yapabileceğiniz yerleri ancak bu şekilde kavrayabilirsiniz. Masraflarınızı kategoriler halinde takip etmenize ve bütçelemenize imkan tanıyarak bunu kolaylaştıran birçok mobil uygulama vardır. Bu uygulamalar gıda, ulaşım veya giysi gibi en büyük gider kalemlerinizi hızlıca tanımlamanızı sağlar.

Gelir ve giderlerinizi tüm detaylarıyla gördüğünüzde, gerçekçi bir tasarruf bütçesi üzerinde düşünmeye başlayabilirsiniz. 50/30/20 kuralı, maaşınız arttığında bile başvurabileceğiniz, iyi bir başlangıç noktasıdır. Bu kural, gelirinizin yarısının kira ve faturalar gibi ihtiyaçlar, %30’unun 'istekleriniz' ve %20’sinin tasarruflar veya borç ödemeleri için kullanılması gerektiğini ifade eder. Tasarruf konusunda sizi yönlendirebilecek başka bir kullanışlı araç ise, bir tasarruf hesaplayıcıdır. Bu amaçla kullanabileceğiniz birçok farklı uygulama bulabilirsiniz, işte bir örnek...

Para biriktirmenin püf noktaları

Bütçenizi ayarladıktan sonra, nasıl para biriktireceğinizi planlamanız gerekir. İster inanın ister inanmayın; birikiminiz çoğaldıkça para biriktirmek bağımlılık haline gelebilir. Öncelikle, size en uygun tarifeyi kullandığınızdan emin olmak için telefon veya internet faturalarınızı inceleyin. Ardından hedeflerinizi belirleyin. İster ev almaya, ister tatile çıkmaya niyetli olun, ne için para biriktirdiğinizi bilmek büyük bir motivasyon kaynağıdır. Bütçenizi dilimlere ayırmak da hesabınızı bilmenize yardımcı olur; bu yüzden, yeme-içme, alışveriş ve sosyalleşme için ayrı bütçeler oluşturun.

Bütçe hesabını tutturamayabilirsiniz ve hesap tabloları oluşturmak çok zahmetli olabilir. Tasarruf planınızı otomatiğe bağlamak için teknolojiden faydalanın. GiderimVar, bütçeler oluşturmanızı sağlar ve bu bütçeleri aştığınızda uyarı verir. Hızlı Bütçe ile maaşınızı kategoriler halinde faturalar, yatırımlar ve harcamalar arasında paylaştırabilirsiniz. Defter gibi diğer uygulamalar da para akışlarınızı ve hem kişisel hem de ticari bütçelerinizi bir yerde toplamanızı ve finansal durumunuzu bütçe hedeflerinize göre yönetmenizi sağlar.

Düşük tutarlarla başlasanız bile hiç farkına varmadan birikiminizin arttığını göreceksiniz. Peki, bozuk paralarınızın birikince tasarruflarınıza neler katabileceğini düşündünüz mü? Bozuk paralarınızı bir kumbarada biriktirebilir veya ek gelir elde etmek için düşük tutarlarla başlayarak her fırsatta üzerine para ekleyeceğiniz bir birikim hesabı açabilirsiniz. Birikimlerinizi artırmanın başka bir yolu ise ek işler yapmaktır. Artık kullanmadığınız eşyalarınızı Letgo’da satabilir ya da armut.com gibi platformları kullanarak becerilerinizi paraya dönüştürebilirsiniz.

Son olarak, paranızı nerede saklayacağınızı düşünmelisiniz. Size en uygun tasarruf şeklini bulmak için biraz araştırma yapın; ardından biriktirmeye başlayın ve teknolojinin yardımıyla farkına bile varmadan para biriktirin.

 

En Çok Okunanlar