Araç sahiplerinin en muzdarip olduğu konulardan biri şüphesiz ki yakıt tüketimi. Bazı araçlar çok yakıt harcarken bazıları bu hususta daha ekonomik olabiliyor. Hal böyleyken insanlar, bu soruna çözüm bulmak için türlü yollar denemekten de vazgeçmiyor. Bu çarelerden biri de araçlara LPG taktırmak. Peki, LPG kaskoyu etkiler mi? İşte, bu yazımızın ana konusunu oluşturan LPG'li araç kasko yapılır mı, sorusunun cevabı!
LPG'li Araca Kasko Yaptırılır mı?
Eğer siz de LPG'li bir araca sahipseniz ve aracınıza kasko yaptırmayı düşünüyorsanız bu konuda adım atmadan önce bilmeniz gerekenleri, sizin için aşağıda sıraladık. Okumaya devam ederek kasko LPG teminatı nedir ve LPG'li araçlara kasko yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, öğrenebilirsiniz.
- Kasko yaptırmadan önceki ilk iş, sigorta şirketine aracının LPG sistemine sahip olduğunu beyan etmek olacaktır. Bu beyan da aracın ruhsatına işlenmiş bir LPG tankı ile sağlanabilir.
- Sigorta şirketleri araçlardaki LPG sistemini bir aksesuar olarak değerlendirdiği için bu durum sigorta primlerine az da olsa yansır.
- Herhangi bir hasar durumunda sigorta firmasının size hasar ödemesi yapabilmesi için sizden sızdırmazlık raporu alması gerekir. Bu rapor da sigortalı tarafından Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden temin edilir.
LPG'yi Kaskoya Bildirme Süresi Ne Kadardır?
LPG'yi kaskoya bildirme süresi sigorta şirketlerine ve poliçe şartlarına göre değişiklik gösterse de bu süre genellikle 30 gün olarak açıklanır. Sizin için kesin bilgi, poliçenizde açıkça beyan edilmiş olmalıdır. Süreç çoğunlukla şu şekilde işler:
- LPG dönüşümü yaptırdığınızda bu değişikliği derhal sigorta şirketinize bildirmeniz gerekir. Montajı gerçekleştiren yetkili servisten aldığınız LPG dönüşüm raporu ve gerekli belgelerle birlikte sigorta şirketinize başvurmalısınız.
- Birçok sigorta şirketi, LPG dönüşümünün bildirilmesi için 30 gün gibi bir süre tanır. Ancak bu süre sigorta şirketine göre değişiklik gösterebilir. En doğru bilgiyi almak için poliçenizi gözden geçirin veya doğrudan sigorta şirketinizle iletişime geçin.
- Sigorta şirketi genellikle LPG montajı sonrasında sizden LPG montajını gerçekleştiren yetkili servisten alınan LPG dönüşüm raporu ve yapılan değişikliğin araç ruhsatına işlenmiş halini talep edebilir. Bu belgelerle sigorta şirketine beyanda bulunarak LPG dönüşümünüzü firmaya bildirebilirsiniz.
LPG'li araç kasko yapılır mı, konusunu işlediğimiz bu yazıya, bu araçların avantaj ve dezavantajlarıyla son veriyoruz.
LPG'li Araç Avantajları
- LPG, benzin ve dizelden genellikle daha ucuzdur. Dolayısıyla LPG'li araçlar, sürücülere, yakıt maliyetlerinde önemli tasarruf sağlar.
- LPG, benzin ve dizele kıyasla daha temiz yanan bir yakıttır. Yani LPG'li araçlarda karbon dioksit, karbon monoksit, ve azot oksit gibi zararlı gazların emisyonu daha düşük olur.
- LPG'nin temiz yanma özelliği sayesinde motor içinde daha az karbon birikimi olur, bu da motor ömrünü uzatır.
- LPG sistemi, aracın hem LPG hem de benzin ile çalışabilmesine olanak tanır. Böylece sürücüler, uzun yolculuklarda yakıt sıkıntısı yaşadığında benzine geçme esnekliğine sahip olur.
- LPG daha temiz yandığı için motor yağı daha az kirlenir ve daha uzun süre kullanılabilir.
LPG'li Araç Dezavantajları
- LPG dönüşüm sisteminin montajı ve ruhsata işlenmesi başlangıçta maliyetli olabilir.
- LPG tankı, genellikle aracın bagajında yer kaplar ve bagaj alanını azaltabilir.
- Bazı LPG sistemlerinde, benzine kıyasla hafif bir güç kaybı yaşanabilir. Özellikle düşük devirlerde performans kaybı fark edilir boyuttadır.
- LPG'li araçların belirli aralıklarla özel bakımları gerekebilir. Ayrıca LPG sistemi olan araçların bakımı için özel bilgi ve ekipman gerekebilir.
- LPG, benzin ve dizele kıyasla daha az yaygındır. Özellikle kırsal alanlarda LPG istasyonu bulmak zor olabilir.
- LPG'nin yanıcı bir gaz olması nedeniyle sızıntı ve patlama riskleri vardır. Ancak modern LPG sistemleri yüksek güvenlik standartlarına sahiptir ve bu riskler minimize edilmiştir.
- Son olarak LPG sistemine sahip araçların çoğu kapalı otoparka girişi yasaktır.
Bu yakıt türü hakkında kafanızı kurcalayan sorular varsa LPG Nedir? başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.