Ev yangınları kontrolden çıktığında büyük hasarlara yol açabilir. O yüzden, yangın anında ilk iş olarak asla panik yapmayın. Küçük bir yangını büyümeden söndürmek için ev sahiplerinin yapabileceği pek çok şey var. Önemli olan hazırlıklı olmak ve elinizin altında doğru ekipmanın bulunmasını sağlamak.

Küçük bir ev yangınını söndürmek için yapmanız gereken 8 şey

İşte ihtiyacınız olanlar:

1. Yangın söndürücü

Bu, en bariz hayat kurtarma ekipmanı gibi görünür. Ancak bir de uyarımız var: bazı söndürücülerin yangını daha da kötüleştirebildiğini biliyor muydunuz?

Örneğin, köpüklü yangın söndürücüler kızartma tavalarında çıkan yangınlar için kullanılamaz, yemeklik yağ veya elektrikli cihaz alevlerinin ise kesinlikle su bazlı söndürücülerle temas etmemesi gerekir. Genel olarak, birçok söndürücü mutfak yangınları için uygun olmasa da, bazıları oturma odanızda veya yatak odanızda çıkan küçük yangınlar için idealdir.

Bunun sebebi, birçok söndürücünün yumuşak döşemeler ve halılar üzerinde kullanılabilmesidir. Satın almadan önce, söndürücüyü kullanmanız ve kullanmamanız gereken alanları kontrol edin. Bir yangın çıktığında, sebebini belirleyin ve uygun söndürücüyü kullandığınızdan emin olun. Ayrıca, yangın söndürücüsünü küçük çocukların erişemeyeceği yerlerde saklamayı unutmayın.

2. Yangın emniyeti battaniyesi

Bu, yangını oksijensiz bıraktığı için (birçok söndürücünün kesinlikle kullanılmaması gereken) mutfak veya elektrik yangınları için en iyi seçenektir. Ayrıca, yangın battaniyesini giysileri alev alan birinin üzerine sarabilirsiniz. Yangın battaniyesini duvara asabilir ya da mutfak dolabında saklayabilirsiniz (ancak acil durumda kolay erişebileceğiniz bir yerde durmalıdır).

Battaniyenizi sadece yangın emniyeti konusunda güvenilir sayılan markalardan alın ve yeterince etkili olmayabilecek ucuz alternatiflerden kaçının.

3. Karbonat veya tuz

Bunlar, alev alan yemeklik yağlar gibi yağ yangınlarını söndürmek için beklenmedik ancak son derece etkili malzemelerdir. Karbonat, (ısıtıldığında) yangını oksijensiz bırakan karbondioksit yaydığı için, küçük bir alevde işe yarayabilir. Ancak yangın ısıyı soğuracak kadar büyüdüyse, tuz kullanmanız gerekebilir. Yemek pişirirken mutlaka hazırda bir kap bulundurun.

4. Islak havlu

Mutfağınızda mutlaka ıslatabileceğiniz ve küçük bir alevin üzerine atabileceğiniz bir havlu bulundurun. Ayrıca, kapı eşiklerine ve havalandırma boşluklarının üzerine yerleştirilen ıslak havlular daha ciddi bir yangını uzak tutarak ölümcül dumanın yayılmasını durdurabilir. Daha büyük bir yangından kaçamıyorsanız, son çare olarak banyo küvetini doldurarak evinize su basmasını sağlayabilirsiniz.

Duman birikmeye başlarsa yüzünüze bir havlu bastırın, ağzınızı kapatın ve sadece burnunuzdan nefes almaya çalışın. Duman, solunması halinde ölümcül olabilir. Islak bir havlu kızartma tavalarında çıkan yangınlarda işe yaramayabilir; bunlar için yangın emniyeti battaniyesi ve karbonat/tuz kullanılması gerekir.

5. Çalışır durumda bir yangın alarmı

Bu, yangını durdurmasa da, kendinizi emniyete alabilmeniz için erken uyarı verecektir. Yangın alarmları, özellikle siz odada değilken veya uyurken kendiliğinden çıkan yangınlar için kritik öneme sahiptir. Alarmınız aylık olarak test edilmelidir ve pilleri çıkarılabiliyor ise altı ayda bir değiştirilmelidir.

Küçük bir ev yangınını söndürmek için yapmanız gereken 8 şey

6. Yangın merdivenleri

Bunlar, apartmanda yaşıyorsanız çok ihtiyaç duyabileceğiniz bir kaçış güzergahı sağlar. Acil durum halinde merdiveni açarak pencerenizin dışına sabitlemeniz yeterli.

7. Erişilebilir bir cep telefonu veya sabit telefon

Yangını hemen söndüremiyorsanız, itfaiyeyi aramanız gerekir. Kaçacağınız güzergahı önceden planlayın, böylece itfaiyeyi arar aramaz dışarı çıkabilirsiniz. Evinizdeki (çocuklar dahil) herkesin itfaiyenin telefon numarasını ve kaçış güzergahını bildiğinden emin olun, çünkü birbirinizden ayrıldığınız veya yaralandığınız bir acil durumda size bel bağlamadan kaçmaları gerekebilir.

8. Soğukkanlılık

Yangınlar korkutucu olabilir ve o karmaşada panik yapmak kolaydır. Ancak karşılaşabileceğiniz her tür yangın için bir eylem planınız varsa, yangınla nasıl başa çıkacağınızı ve ne zaman uzmanların devreye girmesi gerektiğini bilirsiniz.

Konut Sigortası Teklifi Al

En Çok Okunanlar