- 29.11.2024
- Güncelleme : 29.11.2024
- Seyahat
Trafikte, park ederken, sürüş sırasında güvenli olarak hareket edebilmenin önemli detaylarından biri de sürücüleri çevrelerinde olan bitenlere hakim olmasıdır. Araç içerisindeyken çevrede olanları iyi bir şekilde görebilmek sürüşü hem kendiniz hem de yayalar için daha güvenli bir hale dönüştürür. Fakat her aracın sürücüler tarafından görülemeyen bir alanı vardır. Kör nokta olarak bilinen bu alan, sürücüler tarafından görülemeyen yerler arasındadır. Özellikle bu alanda şerit değiştirme ve sollama yaparken kör noktada bulunan araç veya nesneler tehlike oluşturabilir. Tüm bu sorunların önüne geçmek ve sürüşü daha güvenli kılmak için geliştirilen güvenlik sistemleri bulunur. Bunlardan biri de kör nokta uyarı sistemleridir. Kör noktaları görebilmeyi sağlayan bu sistem son zamanların da öne çıkan güvenlik sistemleri arasında yer alır. Peki bu kör nokta uyarı sistemi nedir ve nasıl çalışmaktadır? Sizin için bu yazıda araç kullanımında önemli olan kör nokta uyarı sistemine değindik.
Kör nokta uyarı sistemine değinmeden önce kör nokta nedir, sorusunu yanıtlayalım. Kör nokta, en genel tanımıyla sürücünün aynalar aracılığıyla ya da doğrudan görüş açısıyla araç çevresindeki belirli alanları göremediği yerleri ifade eder. Genellikle araçlarda arka ve yan taraflar kör nokta olarak bilinir. Bu alanlar sürücünün görmekte zorlandığı ve kolaylıkla gözden kaçabilen alanlardır. Dolayısıyla park ederken ya da şerit değiştirirken tehlike oluşturabileceği için ekstra dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde çarpışma riski oluşturabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu risklerin de önüne geçilmesi hedeflenir. Kör nokta uyarı sistemi tam olarak bunun için geliştirilmiştir. Peki tam olarak nedir? Sürücü koltuğundayken görülmesi zor olan yerleri, potansiyel risk oluşturan noktaları görebilmek için tasarlanmıştır. İngilizce, Blind Spot Warning System (BSW) olarak bilinen bu sistem, kör noktalara takılmış görüş kameraları ile bu alanları kolay bir şekilde görüp takip edebilmenizi sağlar. Kör noktalara takılan bu sistemler, kamera ve sensörlerden oluşarak herhangi bir tehlike anında tehlikeyi algılayarak uyarıda bulunur ve olası kazaların önüne geçmeyi hedefler.
Şimdi de kör nokta uyarı sistemi nasıl çalışır sorusunu yanıtlayalım. Günümüzde yeni nesil pek çok araçta yer alan kör nokta uyarı sistemi, aynalar ile görmenin mümkün olmadığı alanlar için kullanılır. Sinyal sistemiyle sürücü tarafından tehlikenin algılanmasını sağlayan bu sistemler olası kazalara karşı önlem alınmasını sağlar. Bu sistem, genellikle aracın arka tamponunun yerleştirilir. Radar sensörü veya kameralar aracılığıyla çalışan kör nokta sistemleri, aracın iki yanına doğru belirli bir mesafe alanı devamlı tarar. Bu mesafe genellikle 50 metrelik alan olmaktadır. Herhangi bir nesne tespit ettiği durumlarda sürücüyü sesli veya görsel bir şekilde uyararak dikkat etmesini sağlar. Kamera ve sensör teknolojisini kullanan kör nokta uyarı sistemi uyarıları ikaz ışığı ile de iletmektedir. Sürücülere ihtiyaç duyulan bilgileri ileten bu sensörler, toz, çamur ve kar gibi etkilere karşı korunması gerekir. Böylece daha etkili bir şekilde uzun yıllar boyunca çalışacaktır. Dilerseniz herhangi bir olumsuzluğa karşı Kasko sigortası kapsamında bu güvenlik sistemini güvence altına alabilirsiniz.
Pek çok sürücü tarafından merak edilenler arasında olan kör nokta uyarı sistemi sonradan takılır mı, sorusuna yanıt verelim. Kör nokta uyarı sistemleri günümüzde arabaların üretim aşamasında araca entegre edilmektedir. Fakat her araçta bulunmayan bu sistemler sonradan da takılabilme özelliğine sahiptir. Bunun için araç teknolojisinin bu sisteme uyumlu olması gerekir. Marka, yıl ve modele göre kör nokta sistemine olan uyumluluk değişir. Bu bağlamda araca orijinal ekipmanlar takılabileceği gibi araç için uyumlu farklı üretimler de takılabilir. Bu durum tamamen aracın kör nokta sistemi takılmasına uyumlu olup olmaması ile ilgilidir. Araç servislerinde bu sistemlerin takılıp takılmayacağına dair bilgi alabilir ve takma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Güvenli bir sürüşün nasıl olması gerektiği ile ilgili endişelerin varsa Daha İyi Bir Sürücü Olmak için 5 Basit Yöntem blog yazımıza göz atabilirsiniz.
En Çok Okunanlar