Klimalar sıcak havaların bunaltıcı etkisinden kurtulmak ve rahatlamak için oldukça etkili bir çözümdür. Öyle ki evde veya iş yerinde konforlu bir alan yaratabilmek için birçok kişinin tercihi klimalardır. Ancak çeşitli sağlık problemlerine karşı klima kullanımını dikkatli bir şekilde sürdürmek oldukça önemli. Bu sorunların başında klima çarpması gelir. Baş ağrısı ve tutulma gibi sağlık problemlerine neden olan klima çarpması yaşamamanız için bazı önlemler almanızda fayda var. Soğuk klima çarpması belirtileri ve daha diğer bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Klima Çarpması Nedir?

Klima çarpması, vücudun ani sıcaklık değişimlerine uyum sağlayamaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Klimalar soğuk olarak ayarlandığı takdirde ortak iklimini hızlıca soğutur. Bununla birlikte ortam havasının nem oranını minimum seviyeye indirir. Bu süreçte ev ikliminin hızla değişmesi vücudumuzu olumsuz yönde etkileyebilir. Klimadan yayılan soğuk hava boyun, sırt ve omuz gibi hassas bölgelerde kas spazmlarına ve tutulmalara neden olabilir. Bununla birlikte klimaların çok düşük sıcaklıklarda çalıştırılması vücut ısı dengesinin bozulması sonucunda farklı rahatsızlıklara neden olabilir. Bu tür durumlarda ortaya sağlık sorunları klima çarpması sebebiyle yaşanır.

Klima Çarpması Belirtileri

Klima çarpması birçok şekilde belirti gösterebilir. Bu belirtiler sadece grip ve tutulma olarak anlaşılabilir ancak bu sorunların klimadan kaynaklanabileceği ihtimalini göz ardı etmemelisiniz. Klima çarpması sonucunda yaşanan belirtiler genel olarak şunlardır:

 

  • Baş Ağrısı: Klima çarpmasının en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Klimaların havadaki nem oranını düşürme etkisi baş ağrısına yol açabilir.
  • Yüksek Ateş: Klimanın ortam iklimini aniden değiştirmesi vücut ısısının artmasına neden olabilir. Çünkü vücudumuz ortam havasına uyum sağlayan bir yapıya sahip. Ani ve yüksek sıcaklık değişimleri vücudumuzun tepki vermesine neden olabilir.
  • Yorgunluk: Klima etkisi ileri düzeyde yorgunluk belirtileri de yaratabilir. Çünkü vücudumuz ortam sıcaklığına adapte olurken enerji harcar. Klimanın ortamı düzensiz bir şekilde etkilemesi kişilerde yorgunluk hissinin oluşmasına neden olabilir.
  • Kas Tutulmaları: Özellikle boyun ve omuz gibi hassas bölgelerde soğuk havanın etkisiyle kaslarda tutulmalar meydana gelebilir.

 

Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir?

Klima çarpması, genellikle evde uygulanabilecek basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak, belirtiler şiddetliyse veya uzun süre devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidip muayene olmanızda fayda var. Yaşadığınız bölgenin en kaliteli sağlık kurumlarından uygun fiyatlarla muayene olmak için "Tamamlayıcı Sağlık Sigortası" hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Aşırı şiddetli olmayan klima çarpması belirtileri içinse evde uygulayabileceğiniz yöntemler şunlar:

 

  • Kas ağrıları için ılık bir duş almak ve hafif bir şekilde masaj yapmak ağrıyı gidermede etkili olabilir.
  • Yüksek ateş ve cilt kuruluğu gibi belirtiler vücudun susuz kaldığına işaret olabilir. Bu durumlarda bol su içmeye özen gösterin.
  • Halsizlik gibi durumlarda sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekir. Çünkü vücudunuz hızlı iklim değişimine adapte olmaya çalıştığından dolayı fazla enerji kaybetmiş olabilir.
  • Klima çarpması sonrasında dinlenmek için seçtiğiniz alanın sıcaklık ve nem dengesini doğru ayarlamaya özen göstermelisiniz.

 

Klima Çarpmasını Önlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Klima çarpması gibi sağlık problemleri yaşamamak için klimanızı bilinçli bir şekilde kullanmanız gerekir. Sadece klimanızın sunduğu konfordan yararlanmak için işte dikkat etmeniz gereken unsurlar:

 

  • Klima sıcaklığını dengeli bir biçimde ayarlamaya özen gösterin.
  • Klimanızı düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin.
  • Klimayı uzun süreli kullanmak yerine belirli aralıklarla çalıştırın.
  • Klima havasını doğrudan üzerinize gelmeyecek şekilde ayarlayın.

 

Gördüğünüz üzere klima çarpması aslında klimanın etkisinde fazla kalmanın sonucunda ortaya çıkıyor. Çünkü vücudumuz bulunduğumuz ortama tepki veriyor ve adapte oluyor. Aslında bu durum güneş çarpması için de geçerli. Vücudumuzu zayıf düşürebilecek bir sağlık problemi olan güneş çarpması hakkında da bilgi almak istiyorsanız sizi "Güneş Çarpması Nedir, Belirtileri Nelerdir?"" adlı yazımıza alalım!

En Çok Okunanlar