Günümüzde artan nüfusla beraber araç sayısı da artmaktadır. Trafiğe çıkan araba sayısının artması trafik kazalarını da beraberinde getirmektedir. Trafikte meydana gelen bu kazalar sonucu oluşan hasarın telafi edilmesi için araç sahiplerinin sigorta şirketlerine bildirilmesi gerekir. Bunun için de bir kaza tespit tutanağı tutulur. Bu tutanak emniyet mensupları tarafından tutulabileceği gibi araç sahipleri tarafından da doldurulabilir. Peki kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Bu yazımızda kaza tespit tutanağının ne olduğuna ve nasıl doldurulduğu hakkında detaylara değiniyoruz. Haydi gelin birlikte inceleyelim.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

İlk olarak kaza tespit tutanağı nedir, sorusunu yanıtlamakla başlayalım. Kaza tespit tutanağı, yaşanan trafik kazası sonucu tarafların birbirleriyle anlaştığını ve kazayla ilgili detayları yazılı ve görsel olarak kayıt altına aldıkları bir belgedir. 1983 yılında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince 81. maddesinde yer alan trafik kazalarına ilişkin hükümler doğrultusunda yeniden değerlendirilmiş ve 2007'de 27 sayılı Genelge kapsamında yalnızca maddi hasalar ile sonuçlanan trafik kazalarında kaza tespit tutanağının taraflarca tutulması ve anlaşma hakkının sağlanmasına yönelik bir yöntem oluşturulmuştur. Böylece yaşana trafik kazalarına istinaden sürücüler aralarında anlaşarak kaza tespit tutanağı tutması gerekmektedir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Şimdi de geldik kaza tutanağı nasıl tutulur sorusunun cevabına. Kaza tespit tutanağı, gerçekleşen bir kaza sonucu kazayı her iki araç sürücüsü tarafından da tüm detaylarıyla açıklayan bir form olarak biliniyor. tutanak doldurulurken izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde detaylandırılabilir.

  • Kaza tespit formu üzerinde ilk olarak kaza yeri, tarihi ve adres bilgilerinin belirtilmesi gerekmektedir.
  • Ardından kazaya karışan araçların bilgileri kaza tutanağına detaylı bir şekilde yazılması gerekiyor. Araçların marka, model, plaka numarası ve hangi amaçlarla kullanıldığı mutlaka yazılmalıdır.
  • Sürücü bilgileri de bu noktada önemli. Kaza tutanağında mutlaka her iki tarafın sürücüsünün de bilgileri yer almalıdır. Dolayısıyla tutanak üzerinde sürücü bilgilerini ilgili alanlara ad soyadı belge numarası T.C. kimlik numarası iletişim bilgilerini ilgili alanlara eklemelisiniz.
  • Bir diğer adımımız ise trafik sigortası poliçe bilgileri. Sigortalının adı soyadı acente numarası şirket adı poliçe gibi detayları poliçe bitiş ve başlangıç tarihlerini eklemelisini. Aynı zamanda belge numarasını da eklemeyi unutmayın.
  • Kişisel ve araç bilgilerinin yazılması tamamlandıktan sonra tutanağın ilgili alanlarına kazanın nasıl gerçekleştiğine dair bilgiler yazılmalıdır. Burada kazanın hangi açıdan gerçekleştiğine dair çizimlerde istenebilmektedir. Dolayısıyla görsel olarak da anlatım önemlidir. Dilerseniz bu noktada kazanın fotoğrafını da çekebilirsiniz.
  • Kaza tespit tutanağı doldurulurken kazaya karışan araçlar A, B veya C olarak isimlendirilir. Bunun haricinde kazanın yaşandığı cadde, sokak, hareket edilen yön olduğu gibi yazılmalıdır. Kazaya karışan her iki sürücü tarafından kendi perspektiflerini anlattığı bölüm detaylıca doldurulmalıdır.
  • Kaza tespit tutanağı üzerindeki 8 alan kazada yabancı plakalı bir araç varsa boş bırakılabilir.
  • Son olarak kaza tespit tutanağı her iki sürücü tarafından da imzalanır.

Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi beş gündür. Dolayısıyla tutanak doldurulduktan sonra ehliyet, ruhsat, kazaya dair fotoğraflar ve kaza tespit raporuyla birlikte sigorta şirketine teslim edilmesi gerekmektedir.

Kaza Tespit Tutanağı Tutarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kaza tespit tutanağı iki ya da daha fazla aracın kazaya karıştığı ve maddi hasarın meydana geldiği durumlar başta olmak üzere yaralanma veya ölüm gibi durumlar yaşandığında gibi çeşitli senaryolarda tutulması gereken belgeler arasındadır. Fakat kaza tespit tutanağı tutarken dikkat edilmesi noktalar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğer siz veya karşı taraf alkollü, ehliyetsiz veya araç sigortası yok ise tutanak tutmak için polis çağırmanız gerekir.
  • Tutulan kaza tutanağı iki nüsha olarak doldurulmalıdır. Her iki sürücü birer nüshayı saklamalıdır.
  • Kaza tutanağında doğru bilgi vermek önemlidir. Aksi halde sigorta şirketleri tarafından problem olabilmektedir.

En Çok Okunanlar