Generali Sigorta A.Ş

Pert Araç Ne Demek?

 Pert araç terimi, bir aracın kazadan ya da herhangi başka bir olaydan sonra tamir edilemeyecek kadar ağır hasar görmesi anlamına gelir. Eğer araç pert olursa, ekonomik olarak tamir edilemez. Yani aracın tamir maliyeti, aracın mevcut piyasa değerinden daha yüksek olduğunda veya aracın onarımı teknik olarak mümkün olmadığında o araç pert olarak kabul edilir. Eğer aracın tamir maliyeti mevcut piyasa değerinden daha fazlaysa buna “ekonomik pert”, aracın onarımı teknik olarak mümkün değilse “teknik pert” olarak adlandırılır.

Aracım Perte Çıktı Ne Yapmalıyım?

Eğer aracınız perte çıktıysa izleyeceğiniz adımlar şunlar olmalıdır:

•    Aracınızın Kasko Sigortası varsa sigorta şirketinizle iletişime geçin ve hasar ihbarında bulunun. Sigorta şirketi aracınızın pert olup olmadığını değerlendirecek ve size konuyla ilgili dönüş yapacaktır.

•    Sigorta şirketleri anlaşmalı olduğu eksperler aracılığıyla araç için değer tespitinde bulunur. Tamir maliyetlerinin aracın değerinden yüksek olduğu durumlarda araç pert olarak kabul edilir.

•    Aracın pert olduğu kabul edildikten sonra ise araca hurda belgesi alınır ve bu aracın trafiğe çıkamayacağı belgelenmiş olur.

 Araç Perte Çıkınca Ne Yapılmalı? başlıklı yazımızdan konuyla ilgili daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.

Kaskosuz Araç Pert Olursa Ne Olur?

 Eğer aracınızın Kasko Sigortası yoksa masraflar, belli limitler çerçevesinde karşı tarafın Trafik Sigortası ya da kaskosu tarafından karşılanır. Ancak sigortalının kendi aracının pert olması durumunda masraflar araç sahibine aittir. Yani kaskosu bulunmayan araçlar pert olursa, masrafları araç sahibi karşılar. Zorunlu Trafik Sigortası, üçüncü şahıslara verilen maddi ve fiziki zararları karşılar. Ancak aracınızın hasarını veya pert olmasından meydana gelen zararları karşılamaz. Dolayısıyla aracınızın hasarını trafik sigortasından karşılayamazsınız.

 Kazanın Karşı Tarafının Durumu

 Eğer gerçekleşen kazada karşı taraf tamamen kusurlu ise ve karşı tarafın Trafik Sigortası varsa, karşı tarafın sigortasından hasar bedeli tahsil edilebilir. Karşı tarafın da sigortası yoksa bu durumda tamamen bireysel olarak hasarınızı talep etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu da hukuki süreçleri beraberinde getirir. Karşı tarafın kusurlu olduğu durumlarda, zararın tazmini için mahkemeye başvurmanız gerekebilir. Bu süreç zaman alabilir ve ek maliyetler doğurabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

 Perte çıkan araç kimde kalır?

 Bu soruya iki farklı yanıt sunulabilir. Sigorta şirketi, araç sahibine ödeme yaptıktan sonra genellikle pert olan aracın mülkiyeti sigorta şirketine geçer. Sigorta şirketi, aracı hurda olarak satabilir veya parçalarını değerlendirebilir. Ancak bazı durumlarda, araç sahibi pert olan aracı sigorta şirketinden belirli bir bedel karşılığında geri alabilir.

 Engelli araç pert olursa kasko ne kadar öder?

 Engelli aracın pert olması durumunda sigorta şirketleri ÖTV haricindeki bedelinin ödemesini gerçekleştirir.

 Perte çıkan araç plakası ne olur?

 Aracın pert olduğuna dair gerekli belgeler ile birlikte Trafik Tescil Kurumu'na başvurulur. Aracın plakası ve ruhsatı teslim edilir. Bu işlemler sonucunda araç kayıtlardan düşülür ve plaka iptal edilir. Pert olan aracın plakası, genellikle araç kayıtlardan düşüldükten sonra yeniden kullanılabilir duruma gelir. Ancak, bu plaka genellikle belirli bir süre sonra veya belirli prosedürlerle başka bir araçta kullanılabilir.

 Araç hangi durumlarda perte çıkar?

 Bir araç trafik kazası ya da başka bir sebep sonrasında ağır şekilde hasar alırsa ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybederse perte çıkar.

 

En Çok Okunanlar