- 02.08.2024
- Güncelleme : 14.08.2024
- Güvenli Sürüş
Hem içten yanmalı bir motor hem de elektrik motoru tarafından tahrik edilen yani birden fazla enerji kaynağı kullanan otomobiller hibrit otomobiller olarak bilinir. Geleneksel benzin veya dizel motorlarıyla birlikte elektrik motoru da kullanarak çalışan hibrit arabalar, geleneksel otomobillere kıyasla daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. Hibrit araba nasıl çalışır, hibrit arabaların özellikleri nelerdir sorularının yanıtlarına gelin yakından bakalım!
Hibrit araba, şehir içi sürüşlerde yakıt ekonomisini artırmak ve çevresel etkiyi azaltmak amacıyla tasarlanmıştır. Hibrit araç modelleri, enerjisini iki farklı motordan alan otomobillerdir. Bu motorlardan ilki geleneksel benzinli ya da dizel motor, diğeri ise elektrikli arabalarda da kullanılan elektrik motorudur. Bu özelliğiyle mükemmel performans sağlayarak yüksek tork tepkisi verebilen hibrit otomobiller; şehir içi sürüşler için idealdir.
Hibrit arabaların çalışma prensibi hem geleneksel otomobillere hem de bir bakıma elektrikli otomobillere benzer. Hibrit araçlar, benzin veya dizel ile çalışan bir içten yanmalı motora sahip olduğu için geleneksel otomobillerde olduğu gibi yakıt yakarak güç üretir ve bu güç tekerleklere iletilir. Aynı zamanda elektrik motoru da bulunan hibrit araçlardaki bu motor, bataryadan aldığı elektrik enerjisini kullanarak tekerleklere güç sağlar. Elektrik motoru genellikle düşük hızlarda ve düşük hızlı sürüşlerde kullanılırken içten yanmalı motor daha yüksek hızlarda ve yüksek güç gerektiren durumlarda devreye girer. Hibrit araba modellerinde elektrikli arabalardaki gibi şarj edilme koşulu bulunmaz. Çünkü bu arabalarda elektrik motorunun güç kaynağı yine aracın kendisi tarafından üretilir. Dolayısıyla hibrit araba şarj edilir mi sorusuna “hayır” yanıtı vermek yanlış olmayacaktır. Ancak şarj edilebilen hibrit arabalar da bulunur bunlara Plug-In hibrit araba Plug-In Hybrid Electric Vehicle (PHEV) denir.
Hibrit araçlar, içten yanmalı motor ile elektrik motoru arasında güç dağıtımını yöneten karmaşık bir kontrol sistemi kullanır. Bu sistem, sürüş koşullarına ve sürücünün taleplerine göre içten yanmalı motorun, elektrik motorunun veya her ikisinin birlikte çalışmasını sağlar.
Generali Sigorta ile 1 dakikada kasko fiyatı alıp, 3 dakikada poliçe yaptırmak mümkün!
Hibrit araba alınır mı sorusuna net bir şekilde evet ya da hayır demek doğru olmayacaktır. Çünkü araba seçimi tamamen kişisel tercihlere, kullanım alışkanlıklarına ve ihtiyaçlara bağlı olarak değişir. Ancak seçim sürecinde hibrit araba avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurulabilir. Hibrit arabaların en önemli avantajlarından bazılarını şu şekilde sıralamak mümkün:
Hibrit arabaların dezavantajları da var elbette.
Bunları da şöyle sıralamak mümkün:
Kafanızdaki hibrit araba nedir nasıl çalışır sorusunu ayrıntılarıyla yanıtladık. Elektrikli araçlar hakkında da detaylı bilgi edinmek isterseniz Elektrikli Araçlar Hakkında Bilgilendirme başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
En Çok Okunanlar