Yaz aylarının gelişiyle hem çocuklar hem de yetişkinler serinlemek için sık sık havuzları tercih ediyor. Havuza girmek ve havuz aktiviteleri her ne kadar keyifli ve serinletici olsa da beraberinde birtakım hastalıkları da getirebiliyor. Havuz enfeksiyonu olarak bilinen rahatsızlık, genellikle yüzme havuzlarında veya küvetlerde bulunan suyun içindeki mikroorganizmalardan bulaşır. Bu mikroorganizmalar genellikle insan sağlığına zararlı olabilen bakteri, virüs veya parazitlerdir. Havuz enfeksiyonları genellikle suyun yutulması veya su ile temas eden açık yaralar veya mukoza zarları aracılığıyla bulaşabilir. Peki havuz enfeksiyonu olduğumuzu nasıl anlarız? Havuz enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Havuz Enfeksiyonu Belirtileri

Havuz enfeksiyonlarına maruz kalındığı durumda ortaya kulak enfeksiyonu, göz enfeksiyonu, cilt enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar çıkabilir. Dolayısıyla havuz enfeksiyonu belirtileri enfeksiyonun türüne ve vücudun hangi bölgesinin etkilendiğine bağlı olarak değişebilir. İşte yaygın havuz enfeksiyonlarının belirtileri:

  • Mide ve Bağırsak Rahatsızlıkları

Bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı, havuz enfeksiyonlarının en çok görülen belirtileridir. Eğer söz konusu ishal 5 günden fazla sürmüşse, kanlı ve sümüklü ise; kişi gün içinde 8-10 kereden fazla kusmuşsa mutlaka bir hastaneye başvurmalıdır.

  • Kulak Enfeksiyonları

Kulak enfeksiyonu, özellikle yüzerken kulaklarını suya sokanlar veya suda uzun süre kalan kişilerde ortaya çıkar. Havuz kulak enfeksiyonu belirtileri şunlardır: Kulakta ağrı veya hassasiyet, kaşıntı, sıvı akıntısı veya kulakta dolgunluk hissi. Ciddi enfeksiyonlarda işitme kaybı görülebilmektedir, bu belirti varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

  • Göz Enfeksiyonları

Havuz sularında bulunan klor veya mikroorganizmalar gözlere temas ettiğinde konjonktivit gibi göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Havuz suyu enfeksiyonları göz enfeksiyonuna yol açtıysa şu belirtiler görülür: Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma veya batma hissi, göz kapaklarında şişlik, gözlerde iritasyon veya hassasiyet. Havuz göz enfeksiyonu kişinin görme sağlığını olumsuz etkileyebilir bu yüzden önlem ve uygun tedavi için bir göz doktoruna gitmek gerekir.

  • Cilt Enfeksiyonları

Havuz suyuyla temas eden ciltte bakteriyel veya mantar enfeksiyonları gelişebilir. Bu durumda ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü veya su kabarcıkları, ciltte yanma ya da ağrı, yara veya enfeksiyon bölgesinde iltihaplanma meydana gelebilir.

  • Solunum Yolu Enfeksiyonları

Özellikle kapalı havuzlarda su buharının neden olduğu mikroplar solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Solunum yolu enfeksiyonu öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Önlem alınmadığında ve hastalık ilerlediğinde zatürre hastalığı görülebilir.

Havuz Enfeksiyonundan Korunmanın Yolları Nelerdir?

Havuz enfeksiyonundan korunmak için şunlara dikkat edilmeli:

  • Nasıl bir yerde havuza girdiğiniz son derece önemli. Diğer tüm önlemleri alsanız bile temiz bir havuza girmemek çeşitli havuz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu sebeple düzenli olarak temizlendiğinden ve dezenfekte edildiğinden; havuz suyunun pH ve klor seviyelerinin kontrol edildiğinden emin olduğunuz havuzları tercih etmelisiniz.
  • Havuza giren herkes kişisel hijyenine dikkat etmelidir. Bunun için havuza girmeden önce ve sonra duş almak, özellikle genital bölge ve cilt temizliğine özen göstermek gerekir.
  • Havuzda su yutmamaya dikkat etmelidir.
  • Küçük çocukların havuzlara tuvaletini yapmaları engellenmeli ve eğer aile tarafından durum fark edilirse görevlere haber verilerek suyun filtrelenmesi talep edilmelidir.
  • Göz enfeksiyonuna ve kulak enfeksiyonuna karşı önlem almak için havuza girerken deniz gözlüğü ve kulak tıkacı tercih edilebilir.
  • Ateşli hastalık, ishal gibi hastalıkların olması ya da ciltte açık yara bulunması durumunda havuza girilmemelidir.
  • Doğal probiyotiklerle hem bağırsak sağlığınızı koruyun hem de bağışıklığınızı güçlendirin. İşte zinde kalmanızı sağlayacak doğal probiyotikler!

Sağlığınızı önceliklendiren Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile her nerede tatilde olursanız olun, anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında tedavi görebilirsiniz. Hemen bilgi alın!

En Çok Okunanlar