- 09.08.2024
- Güncelleme : 09.08.2024
- Sağlık
Yaz aylarının gelişiyle hem çocuklar hem de yetişkinler serinlemek için sık sık havuzları tercih ediyor. Havuza girmek ve havuz aktiviteleri her ne kadar keyifli ve serinletici olsa da beraberinde birtakım hastalıkları da getirebiliyor. Havuz enfeksiyonu olarak bilinen rahatsızlık, genellikle yüzme havuzlarında veya küvetlerde bulunan suyun içindeki mikroorganizmalardan bulaşır. Bu mikroorganizmalar genellikle insan sağlığına zararlı olabilen bakteri, virüs veya parazitlerdir. Havuz enfeksiyonları genellikle suyun yutulması veya su ile temas eden açık yaralar veya mukoza zarları aracılığıyla bulaşabilir. Peki havuz enfeksiyonu olduğumuzu nasıl anlarız? Havuz enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Havuz enfeksiyonlarına maruz kalındığı durumda ortaya kulak enfeksiyonu, göz enfeksiyonu, cilt enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar çıkabilir. Dolayısıyla havuz enfeksiyonu belirtileri enfeksiyonun türüne ve vücudun hangi bölgesinin etkilendiğine bağlı olarak değişebilir. İşte yaygın havuz enfeksiyonlarının belirtileri:
Bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı, havuz enfeksiyonlarının en çok görülen belirtileridir. Eğer söz konusu ishal 5 günden fazla sürmüşse, kanlı ve sümüklü ise; kişi gün içinde 8-10 kereden fazla kusmuşsa mutlaka bir hastaneye başvurmalıdır.
Kulak enfeksiyonu, özellikle yüzerken kulaklarını suya sokanlar veya suda uzun süre kalan kişilerde ortaya çıkar. Havuz kulak enfeksiyonu belirtileri şunlardır: Kulakta ağrı veya hassasiyet, kaşıntı, sıvı akıntısı veya kulakta dolgunluk hissi. Ciddi enfeksiyonlarda işitme kaybı görülebilmektedir, bu belirti varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Havuz sularında bulunan klor veya mikroorganizmalar gözlere temas ettiğinde konjonktivit gibi göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Havuz suyu enfeksiyonları göz enfeksiyonuna yol açtıysa şu belirtiler görülür: Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma veya batma hissi, göz kapaklarında şişlik, gözlerde iritasyon veya hassasiyet. Havuz göz enfeksiyonu kişinin görme sağlığını olumsuz etkileyebilir bu yüzden önlem ve uygun tedavi için bir göz doktoruna gitmek gerekir.
Havuz suyuyla temas eden ciltte bakteriyel veya mantar enfeksiyonları gelişebilir. Bu durumda ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü veya su kabarcıkları, ciltte yanma ya da ağrı, yara veya enfeksiyon bölgesinde iltihaplanma meydana gelebilir.
Özellikle kapalı havuzlarda su buharının neden olduğu mikroplar solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Solunum yolu enfeksiyonu öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Önlem alınmadığında ve hastalık ilerlediğinde zatürre hastalığı görülebilir.
Havuz enfeksiyonundan korunmak için şunlara dikkat edilmeli:
Sağlığınızı önceliklendiren Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile her nerede tatilde olursanız olun, anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında tedavi görebilirsiniz. Hemen bilgi alın!
En Çok Okunanlar