Güneş altında uzun süre kalma sonucu vücudun aşırı ısınması olarak bilinen güneş çarpması ciddi bir sağlık sorunudur. Genellikle yüksek sıcaklığın olduğu durumlarda uzun süre güneşlenmek, güneş altında çeşitli aktivitelerde bulunmak, egzersiz yapmak güneş çarpmasının nedenleri olabilir. Havaların ısındığı yaz günlerinde güneş çarpmasına karşı dikkatli olmak ve gerekli tüm önlemleri almak oldukça önemlidir. Güneş çarpması belirtileri ve güneş çarpması ile ilgili tüm merak edilenler yazımızın devamında sizleri bekliyor!
Güneş Çarpması Nedir?
Güneşin altında uzun süre kalındığında vücut ısısını ayarlayan mekanizmalar bozulur ve bunun sonucunda da halk arasında sıcak çarpması ya da güneş çarpması olarak bilinen klinik bir durum ortaya çıkar. Özellikle hava sıcaklıklarının ani olarak yükseldiği günlerde pek çok kişi güneş çarpması şikayetiyle hastanelere başvurmaktadır. Bu yüzden güneş çarpmasına karşı dikkatli olmak önemlidir.
Güneş Çarpması Neden Olur?
Vücut, aşırı sıcaklık nedeniyle kendi ısı düzenleme mekanizmalarını yitirdiğinde, güneş çarpması meydana gelir. Güneş çarpmasının belli başlı sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkün:
- Güneş altında özellikle korumasız bir şekilde uzun süre kalmak, güneş çarpmasına neden olabilir.
- Eğer bulunduğunuz yerde yüksek sıcaklık ve nem seviyeleri söz konusuysa bu durum, vücudun terleme yoluyla kendini soğutma yeteneğini engeller. Dolayısıyla yüksek sıcaklığın yanı sıra yüksek nem oranı da güneş çarpmasına zemin hazırlayan etkenlerdendir.
- Güneş altındayken, yeterince su içmemek ve sıvı tüketmemek de vücudun soğutma mekanizmalarını olumsuz etkiler.
- Özellikle güneşin tepede olduğu saatlerde ve sıcak havalarda ağır fiziksel aktiviteler yapmak, vücudun aşırı ısınmasına yol açabilir. Bunun sonucunda da güneş çarpması gerçekleşebilir.
Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?
Güneş ve sıcak havaya uzun süre boyunca maruz kalındığında vücutta su ve tuz kaybı meydana gelmeye başlar. Bunun sonucunda da olası şu belirtiler görülür:
- Vücut sıcaklığı 40°C veya daha yükseğe çıkar.
- Cilt kuru, kızarmış ve sıcak; bazen de nemli bir görünümdedir.
- Kalp atışları hızlanır ve güçlenir.
- Şiddetli ve zonklayıcı baş ağrıları görülür.
- Bilinç bulanıklığı, yön bulmada zorlanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
- Mide bulantısı ve kusma yaşanabilir.
- Kaslarda ağrılı kramplar olabilir.
- Bayılma ve bilinç kaybı yaşanabilir.
- Konfüzyon, ajitasyon veya deliryum gibi davranış değişiklikleri görülebilir.
- Nefes darlığı yaşanabilir.
Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir?
Güneş çarpması durumunda ilk yardım olarak kişiye şu müdahalelerde bulunulabilir:
- Güneş çarpmasına maruz kalan kişi hemen serin ve gölgeli bir yere alınmalı,
- Eğer üzerinde sıkı giysiler varsa gevşetilmeli,
- Kişi, kusma riskine karşı yan pozisyonda yatırılmalı,
- Kişinin vücut sıcaklığını hızla düşürmek için soğuk suyla ıslatılmış bezler kullanılabilir. Bu bezler kişinin koltuk altlarına, kasık bölgesine ve boynuna uygulanmalı,
- Kişinin ayaklarını yüksekte tutmak, kan dolaşımını başa doğru yönlendirmek açısından faydalı olabilir.
- Eğer mümkünse duş aldırılmalı,
- Eğer müdahale edilen kişinin bilinci açıksa ve yutkunma sorunu yoksa, soğuk su veya çeşitli sıvılar verilmeli. Kişinin bilinci yerinde değil ise kesinlikle su içirilmemelidir.
- Güneş çarpması durumunda yaygın uygulanan yöntemlerden biri de kişiye alkol koklatmaktır. Ancak bu, doğru değildir; kişiye kesinlikle alkol koklatılmamalıdır.
- Durum ciddiyse hemen 112'yi aranmalı ve acil tıbbi yardım istenmelidir.
Olası tüm sağlık sorunlarına karşı, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile sağlığınızı güvence altına alın! Tamamlayıcı Sağlık Sigortası teklifi almak Generali ile artık çok kolay! Detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edin.
Sağlıklı bir yaşam için yaptırılması gereken testlerin neler olduğunu biliyor musunuz?