Evde çıkan atıkları azaltmak, gezegenimizin sağlığı için olduğu kadar, yaşam tarzınız ve bütçemiz için de çok faydalıdır. Bununla birlikte, bazen, yoğun geçen bir günden sonra bunu düşünecek haliniz bile kalmaz. Halbuki, atıklarınızı azaltmayı ve geri dönüştürmeyi rutininize eklemeniz bu bilincin yerleşmesi ve çevrenize de yayılması açısından çok faydalı olabilir. Atıklar arasında organik atıkların (%54) ve kağıt/karton atıklarının (%14) en başta geldiği ülkemizde geri dönüşümün yaygınlaşmasıyla beraber çevreye büyük bir katkıda bulunmanız mümkün.

İşte hep birlikte evsel atıklarımızı azaltabilmek için yapabileceklerimiz;

Yiyecek atıklarını azaltın

Dondurucunuzu kullanın

Dünya çapında üretilen yiyeceklerin yaklaşık üçte biri çöpe atılır. Dondurucunuzu kullanarak yiyecek israfını minimuma indirmeniz mümkün, yeşillik, peynir, ekmek ve süt gibi ne kadar fazla gıdayı dondurabileceğinize şaşıracaksınız. Dondurucunuzu et ve balık gibi ürünleri toplu halde almak için de kullanabilirsiniz; böylece, fazla ambalaj kullanımının önüne geçmiş olursunuz. Tüketmediğimiz yiyecekleri saklama kaplarına koyun ve buzluğa atın.

Bir kompost cihazı kullanın

Meyve ve sebze artıkları, çay torbaları, kahve telveleri ve yumurta kabukları gibi gıda artıklarını kompostlamak, gıda atığını azaltmanın kolay bir yoludur. Et, balık ve süt ürünlerini kompostlamaktan kaçının.

Evde yeşillik yetiştirin

Fesleğen, nane ve biberiye gibi yeşillikler alın, su dolu bir kaba koyun ve bolca gün ışığı alan bir yere bırakın.

Kabukları saklayın

Meyve kabuklarını pastalarda kullanabilir veya şekerleme, marmelat ve aromalı su şeklinde değerlendirebilirsiniz. Sebze kabuklarını ise cips yapımında kullanıp, çocuklarınızı paketlenmiş ürünlerden uzak tutabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Gıda paylaşımı

CookMapp gibi gıda paylaşımı uygulamaları bireysel ve sağlıklı gıda paylaşımına ve alışverişine imkan tanır. Ya da fazla yemekleri her zaman komşularınızla veya arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Yiyeceklerinizin raf ömrünü uzatın

Son kullanma tarihi yaklaşan yiyecekleri turşu yaparak, topluca pişirerek veya dondurarak yiyecek atıklarını azaltabilir, dolabınızda kalmış birçok sebzeyi sirke ve şeker ile turşu yapabilirsiniz.

Plastik atığını ve ambalajları azaltın

Tekrar kullanılabilir kaplar alın, tek bir plastik torbanın doğada yok olması 1.000 yıl kadar sürebilir. Kahve termosları, yemek kapları ve alışveriş çantaları gibi tekrar kullanılabilir kaplar ile plastik atığını azaltıp gelecek nesillere en az bizler kadar iyi bir gelecek sağlama konusunda sizde bir adım atabilirsiniz.

Ambalajları iade edin

Pazarlardan veya çiftliklerden satın aldığınız ürünlerin iyi durumdaki kaplarını tekrar kullanması için satıcıya iade ederek plastik atıklarını azaltabilir çevre dostu bir yaşama başlayabilirsiniz.

Dökme, toptan ve donmuş ürünler alın

Toptan ve dökme ürünler alarak fazla ambalaj kullanmaktan kaçının. Dondurucunuzu meyve ve sebzeler ile doldurun; böylece, alışveriş yaptığınızda yiyemeyeceğiniz kadar meyve ve sebze alıp bozulanları çöpe atmaktan kurtulursunuz.

Kağıt kullanmayın

Kısa vadede zorlayıcı olabilir ancak kağıt kullanmamak uzun vadede hem size zaman kazandıracak, hem de kağıt atıklarını önleyecektir.

Mümkünse banka ekstrelerinizi ve tesisat faturalarınızı internet üzerinden yani e-mail yöntemi ile almayı tercih edin.

Isıtma ve Aydınlatma

Bekleme modundan kaçının

Dünya çapında karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %1’i bekleme modundan kaynaklanır. Bir cihazı kullandıktan sonra fişini çekmeyi unutmayın.

Akıllı teknolojiler kullanın

Termostat gibi akıllı teknolojiler ne zaman ve ne kadar enerji kullandığınızı göstererek alışkanlıklarınızı değiştirmenizin yolunu açar.

Evinizi gözden geçirin

Enerji genellikle kapı, pencere ve duvarlardaki boşluklar ve çatlaklardan kaybolur. Aslında, neredeyse %40’ı pencerelerden kaçar. Evinizdeki boşlukları ve çatlakları arayın ve mümkünse bunları kapatın.

Cihazların son kullanma tarihlerini kontrol edin

Eski cihazlar genellikle yeni modellerden daha fazla enerji tüketir. Cihazlarınızın son kullanma tarihlerini listeleyin ve değiştirme zamanı geldiğinde enerji değerlerini yakından inceleyin. İlk adımı atmak için enerji etiketleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İstenmeyen Eşyalar

İstenmeyen eşyaları farklı şekillerde kullanın

Karton kutular, zarflar ve eski gazeteler müsvedde veya ambalaj kağıdı olarak kullanılabilir. Eski çorapları ve tişörtleri toz almak için veya temizlik bezi olarak kullanabilirsiniz!

İstemediğiniz eşyaları veya hediyeleri satın

İşinize yaramayan eşyaları Sahibinden.com veya Letgo gibi siteler üzerinden satın.

Bir geri dönüştürme uygulaması kullanın

Kullanılmış eşyaları geri dönüştürmenizi sağlayabilecek birçok uygulama vardır. Örneğin, Freecycle ile kullanmadığınız eşyaları başkalarına verebilir ve başkalarının kullanmadığı eşyaları ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Ürünler

Kendi ürünlerinizi yapın

Tuz gibi bir eksfoliant, hindistancevizi veya zeytinyağı gibi bir yağ ve birkaç damla uçucu yağ kullanarak kendi yüz temizleyicinizi yapın. Ayrıca, sirke, su ve limon kabukları ile kendi temizlik maddelerinizi de yapabilirsiniz.

 

En Çok Okunanlar