Generali Sigorta A.Ş

Geçmişte pandemi gibi sokağa çıkmaya ve ulaşıma engel olabilecek durumlar iş dünyasının farklı çözümler yaratmasına neden oldu. Zira bu tür durumlarda iş süreçlerinin ilerlemesi bir hayli zorlaşabilir. İşte uzaktan çalışma sistemi tam da bu durunlar için ortaya çıktı. Dijitalleşme ile gelen iletişim ve yenilikçi sistemler iş süreçlerinin uzaktan sürdürülebilmesine imkan tanıdı. Artık evden çalışan binlerce insan olduğunu söyleyebiliriz. Durum böyle olunca şu soru gündeme geldi; Evden çalışmak gerçekten avantajlı mı? Aslında her çalışma sisteminde olduğu gibi evden çalışma düzeninin de hem avantajlı hem de dezavantajlı yanları var. Evden çalışma avantajları ve dezavantajlarını öğrenmek isteyenler için tüm detaylar yazımızda.

Uzaktan Çalışma (Remote Work) Nedir?

Evden çalışma olarak da bilinen uzaktan çalışma modeli çalışanların ofis dışında iş süreçlerini yürüttüğü bir sistemdir. Bu sistemle çalışanlar bilgisayar veya telefon gibi iletişim araçlarıyla iş süreçlerini yönetme imkanına sahiptir. Bu süreçte çalışanlar dijital iletişim sayesinde birbirileriyle senkronize halinde çalışır. Böylece işler tıpkı ofis ortamındaki gibi ilerler. Bu süreçte teknolojik cihaz desteği ve iş yönetimi tamamen işverenin sorumluluğundadır. Çalışanlar işverenlerin sunduğu sisteme uyarak iş süreçlerini uzaktan yürütürler.

Evden Çalışmanın Avantajları

Evden çalışma modeli, birçok kişi tarafından olumlu olarak görülmekte. Çalışanlar bu model sayesinde özel hayatlarındaki acil durumları daha rahat bir şekilde yönetebilir. Ayrıca ofis koşullarının getirdiği zorluklar da evden çalışma sayesinde geride bırakılabilir. Genel olarak şu açılardan evden çalışmanın avantajlı olduğunu söyleyebiliriz:

Esnek Çalışma İmkanı

Söz konusu uzaktan çalışma modeli olduğunda esnek çalışma imkanından da söz etmek mümkün. Bazı işverenler çalışanlara çalışma saatlerini belirleme imkanı tanıyor. Böylece çalışanlar gün içerisindeki diğer işlerine göre çalışma saatlerini belirleme konforuna sahip olabiliyorlar.

Zaman ve Maliyet Tasarrufu

Klasik çalışma düzeninde işe gidip gelmek için gereken hazırlık ve katedilen yol için harcanan zaman efor kaybına sebep oluyordu. Ayrıca işe gidip gelmek için yolculuk giderleri de cabası. Uzaktan çalışma modeliyle artık bu tür gereksinimlere gerek kalmıyor. Çünkü çalışanlar bu tür efor ve maliyet gerektiren durumları geride bırakarak diledikleri yerden rahatlıkla çalışma konforuna sahipler. Bu durumun hem çalışanlar hem de işverenler için oldukça avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Stressiz Bir Çalışma Ortamı

Gürültülü ofis ortamları ve bitmek bilmeyen toplantı sesleri... Bu tür durumlar çalışan verimliliğini ve motivasyonunu büyük oranda düşürebilir. Uzaktan çalışma modelinde bu problemleri düşünmeye gerek yoktur. Zira çalışanlar evlerinde istedikleri alanda çalışma imkanına sahipler. Yani evden çalışma düzeninde yer aldığınız takdirde evinizin bir bölümünü ofis olarak kullanarak stressiz bir ortam yaratabilirsiniz.

Evden Çalışmanın Dezavantajları

Evden çalışma modelini deneyimlememiş çalışanlara sorduğunuzda olumlu cevaplar almanız muhtemel. Ancak uzaktan çalışma modelinin de bazı dezavantajlarının bulunduğunu söylemek mümkün. Zira evden çalışma sisteminde yer almanız iş süreçleriniz için uygun çalışma ortamını dışarıda oluşturmanızı gerektirir. Evden çalışma, yani uzaktan çalışma modelinde karşılaşabileceğiniz dezavantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

Sosyalleşme Sorunu

Geleneksel çalışma biçimi olan ofisten çalışma düzeninde iş süreçleri boyunca sosyalleşmek mümkündür. Diğer çalışanlarla mola saatlerindeki sohbetler, ekip çalışması ve iş çıkışı aktiviteler ofis yaşamının bir parçasıdır. Uzaktan çalışma modeline baktığımızda sosyalleşme süreçlerinin oldukça kısır olduğunu söyleyebiliriz. Evden çalışma iş arkadaşlarıyla iletişim kurma ve ekip çalışması yapma becerilerini etkileyebilir ve sosyal izolasyona neden olabilir.

Disiplin ve Düzen Problemleri

Evde çalışırken, ev işleri, aile üyeleri veya evcil hayvanlar gibi faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız. Bu durumlar çalışma sürecinde dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Ayrıca çalışma disiplinini de olumsuz yönde etkileyebilir. Çalışma verimini korumak ve iş planını yönetebilmek için ev yaşamının getirdiği durumları da dikkate almakta fayda var.

Teknolojik Donanım Yetersizlikleri

Uzaktan çalışma düzeninde teknolojik araçların önemli rol oynadığından daha önce de bahsetmiştik. Bunun için evden çalışma modelinde internet bağlantısı ve bilgisayar gibi araçlar iş süreçlerinin temel noktasıdır. Çalışırken bu araçlarda meydana gelene hasarlar iş süreçlerinin aksamasına neden olabilir. İş akışının kusursuz bir şekilde ilerlemesi için teknolojik donanımların her daim hazır ve yeterli olması gerekir. Gördüğünüz gibi evden çalışma modelinin de avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Eğer evden çalışma sürecine başlamayı düşünüyor veya zaten bu şekilde çalışıyorsanız dezavantajlı durumlara düşmemek için hazırlıklı olmalısınız. 

Mesela evden çalışırken gerçekleştireceğiniz ufak yürüyüş molaları veriminizi artırabilir. Düzenli yürüyüşün yararlarını da öğrenmek isterseniz Yürüyüşün Faydaları Nelerdir? adlı yazımızı inceleyin!

En Çok Okunanlar