Geleneksel içten yanmalı motorlara sahip araçlara alternatif olarak elektrik motorları kullanarak hareket eden araç modelleri olan elektrikli araçlar, son yıllarda oldukça popüler. Daha düşük işlem maliyeti ile tasarruf etmek ayrıca çevre dostu bir araç kullanmak isteyen sürücülerin tercihi olan elektrikli araç modelleri onlarca farklı marka tarafından son teknolojik özelliklerle tasarlanarak piyasaya sunuluyor. Bu anlamda sürücü beklentilerini mükemmel şekilde karşılamayı başaran elektrikli arabalar, ilerleyen yıllarda geleneksel içten yanmalı motorlu araçları gölgede bırakacağa benziyor. Elbette henüz son birkaç yıldır sıklıkla kullanılmaya başlanan elektrikli arabalarla ilgili kafalarda hala pek çok soru işareti bulunuyor. Yazımızla bu soru işaretlerini gideriyoruz!

Elektrikli Araçların Çalışma Prensibi Nedir?

Elektrikli araç çalışma prensibi geleneksel içten yanmalı motorlardan farklıdır. Bu otomobiller bir ya da birden fazla elektrikli motor kullanarak çalışır. Elektrikli motorlar bataryadan veya başka bir enerji kaynağından gelen elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Elektrikli arabalarda çoğunlukla AC (alternatif akım) veya DC (doğru akım) motorlar kullanılır. Elektrikli araçlar içten yanmalı araçlarla kıyaslandığında %90 daha az hareketli parçaya sahiptir ve bu da onun çok daha basit bir çalışma mekanizması olduğunu gösterir. Performans açısından bir karşılaştırma yapıldığında da gücünü sadece elektrik enerjisinden alan araçların çok daha kısa sürede yüksek devirlere çıktığını söylemek mümkün olur.

Elektrikli arabalar genellikle enerji kaynağı olarak batarya kullanır. Bu bataryalar lityum iyon, lityum polimer veya bazı durumlarda nikel-metal hidrit gibi malzemelerden yapılır. Bu otomobillerde motor gücünün kontrol edilmesi ve yönetilmesi içinse karmaşık elektronik kontrol sistemleri kullanılır. Bu sistemler, sürücünün hız ve güç taleplerine göre motorların hızını ve torkunu ayarlar.

Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli araç nasıl şarj edilir sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt bulunuyor. Elektrikli aracınızı elektrikli araç şarj istasyonlarında ya da evde şarj edebilirsiniz. Elektrikli aracı şarj etmek için genellikle aracın ön veya arka tarafında, kapak altında yer alan şarj noktasına kabloyu bağlamanız ve şarj süresi boyunca da beklemeniz gerekir. Dilerseniz aracı evde de şarj edebilirsiniz bunun için elbette garajınız veya dış mekanda priz erişiminiz olmalı. Bazı elektrikli araç modellerinde kablosuz şarj özelliği de bulunuyor. Kablosuz şarj için zemine güç aktarımını mümkün kılan donanım döşenmiş alana aracınızı park etmeniz yeterli.

Elektrikli Araç Kaç Saatte Şarj Olur?

Elektrikli araçların şarj süresi birkaç faktöre bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Pilin boyutu, şarj cihazının türü, araçların nerede ve hangi tip istasyonda şarj edildiği bu faktörlerden bazıları. Tüm bu etkenlere bağlı olarak bir elektrikli aracın şarj süresi 30 dakika ila birkaç saat arası sürebilir. Elektrikli araçların şarj edilme yöntemleri Seviye 1, Seviye 2 ve Seviye 3 olarak ayrılır. 

Seviye 1: Ev prizi ile şarj etme yöntemidir. Bu yöntemle tipik bir elektrikli aracın tamamen şarj edilmesi 40 saati bulabilir.

Seviye 2: Halka açık şarj istasyonları ile şarj etme yöntemidir. Bu şarj yöntemi saatte 15-25 mil menzil sunabilir.

Seviye 3: Hızlı şarj istasyonlarını ifade eden yöntemdir. Günden güne yaygınlaşan hızlı şarj istasyonları, 31 dakika gibi oldukça kısa bir süre içinde %80'e kadar kapasite sağlayabilir.

Elektrikli Araç Kaskosu Nedir?

Elektrikli aracınızı çarpma, çarpışma, yangın, cam kırılması, hırsızlık gibi risklere karşı mali güvence altına alan kasko türüne elektrikli araç kaskosu adı verilir. Elektrikli araçlardaki riskler düşünülerek hazırlanmış olan Generali Sigorta Elektrikli Araç Kaskosu ile siz de aracınızı güvence altına alabilirsiniz. Teminat detayları ve bilgi için sayfamızı hemen ziyaret edebilirsiniz.