Generali Sigorta A.Ş

Elektrikli araçlar çeşitli donanımları ve çalışma prensipleriyle klasik araç modellerinden ayrılmaktadır. Bu araçlar, benzinli veya dizel modellere göre oldukça farklıdır. Bu durum araç modelleri arasındaki bakım ve onarım rutinlerini farklılaştırsa da söz konusu muayene olduğunda durum aynı. Tıpkı dizel ve benzinli araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da düzenli olarak muayeneye ihtiyaç duyar. Elektrikli araçların uzun ömürlü ve hasarsız bir biçimde kullanılması için oldukça gerekli olan muayene sürecine dair tüm detaylar yazımızda.

Elektrikli Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Elektrikli araç muayenesi bir aracın genel durumunun ve donanımlarının sağlıklı bir şekilde çalıştığının kontrol edildiği bir rutindir. Bu muayene rutininde aracın teknik aksamları, özellikleri ve performansı değerlendirilir. Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla daha az hareketli parça içerirler. Bu durum, arıza yapma olasılıklarını azaltır, ancak düzenli bakım ve muayenenin önemini ortadan kaldırmamaktadır. Elektrikli amaç muayenesinde uygulanan adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

Araç Kimliği

Elektrikli araç muayenesine geçilmeden önce ilk olarak aracın kimliği incelenir. Bu doğrultuda söz konusu aracın bulunduğu şehir, ruhsat numarası, araç plakası ve sürücü bilgileri kontrol işlemi öncesinde incelenen ilk bilgilerdir. Eğer söz konusu elektrikli aracın üzerinde herhangi bir cezadan ötürü borç bulunuyorsa muayene süreci başlamamaktadır. Çünkü bir elektrikli aracın kontrol sürecinin başlaması için üzerinde ceza bulunmaması şarttır. Bundan dolayı söz konusu aracın muayene sürecini başlatmadan önce MTV ve otoyol borçlarının sorgulanması oldukça önemlidir.

 Genel Değerlendirme

Tıpkı dizel ve benzinli araç modellerinde olduğu gibi elektrikli araç modellerinde de ilk olarak genel bir değerlendirme yapılır. Bu süreçte aracın kimliği doğrultusunda çeşitli özellikler ve aksamlar inceleniyor. Araç güvenliği için oldukça önemli olan aydınlatma sistemleri, bağlantı kabloları, emniyet kemerleri, camlar ve korna gibi aracın temel kullanımında etkin olan aksamlar değerlendirilir.

Teknik Değerlendirme

Aracın genel değerlendirmesi tamamlandıktan sonra performansını etkileyebilecek diğer aksamlar detaylı olarak incelenir. Elektrikli aracın fren sistemleri, lastik rotasyonu ve batarya gibi aksamları muayene sürecinde dikkatle değerlendirilir. Örneğin araç kullanımında sağa veya sola doğru yatıyorsa bu durum lastiklerde probleme işaret ediyor olabilir. Bununla birlikte batarya yapısındaki aşınma ve sızıntı gibi sorunların kontrolü de muayene sürecinin önemli bir parçasıdır. Tüm bunlara ek olarak elektrikli araçların birer yazılıma sahip olduğunu da unutmamak gerekir. Muayene sürecinde araç yazılımlarının güncellik durumları da göz önünde bulundurulmaktadır.

Elektrikli Araç Muayenesi Hangi Periyotlarda Yaptırılmalıdır?

Ülkemizde elektrikli araç muayenesi tıpkı benzinli ve dizel araçlarla olduğu gibi belirli periyotlarda yaptırılmalıdır. Bu alanda yetkili olan tek kuruluş ise TÜVTÜRK'tür. Yani elektrikli aracınızın muayene vakti geldiğinde TÜVTÜRK'ün muayene noktalarından süreci başlatabilirsiniz. Elektrikli araçların muayene süreleri içten yanmalı araçlarda olduğu gibi farklı unsurlara göre belirlenir. Araç modeli ve yaşı gibi faktörlere göre belirlenen muayene periyotlarını şu şekilde aktarabiliriz:

İlk muayene aracın trafiğe çıkışından itibaren 3 yıl sonra yaptırılır.

İkinci muayene ve sonrası her 2 yılda bir düzenli olarak yaptırılmalıdır.

Bu süreç yıl içerisinde değişkenlik gösterebilir. Bunun için güncel trafik yönetmeliğini kontrol etmeniz gereklidir. Daha öncede belirttiğimiz gibi elektrikli araç muayenesi sürüş güvenliği için oldukça önemlidir.

En Çok Okunanlar