Türkiye’de yıllar öncesinde araç sahibi olmak lüks sayılırken artık doğrudan doğruya ihtiyaç haline geldi. Araç sahibi olmanın yanında araç vergisi ve yakıt giderleri de araç sahiplerini zorlayan gider kalemlerinden biri oldu. Buna ek olarak her yeni yılda zamlanan ehliyet harcı ve ehliyet ücretleri de insanların merak ettiği konular arasında yer alıyor. 2024 yılında ehliyet harcı ne kadar oldu diye merak ediyorsanız, tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz. İşte 2024 ehliyet harcı ücretleri!

Ehliyet Harç Ücreti Nedir?

Ehliyet harç ücreti, sürücü belgesi alırken devletin sunduğu hizmetler karşılığında ödenen zorunlu bir mali bedeldir. Ehliyet başvurusunda bulunan kişilerin sürücü belgesini çıkarabilmeleri için ehliyet harcını ödemeleri gerekir. Harç ücreti, ehliyetin sınıfına ve belge türüne göre farklılık gösterebilir ayrıca genellikle her yıl yenilenir.

Ehliyet Harç Ücretleri

Ehliyet çıkarma sürecinde ödenmesi gereken ücretler ehliyet harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı ödemesidir. Bu ödemelerin üçü de ilk defa ehliyet çıkaracak olan kişilerin tamamından istenmektedir. Yeni ehliyet çıkaracak olanlar ve farklı sebeplerden dolayı ehliyet değiştirme işlemi yapacak kişilerden ise sadece değerli kağıt ve hizmet bedeli alınmaktadır. Buna ek olarak yeni ehliyet alan ve araç sahibi olan kişilerin Karayolları Trafik Kanunları gereğince alınması zorunlu olan Trafik Sigortası ani ve beklenmedik kazalar sonucunda üçüncü şahıslara verilen zararı karşılar. Kasko ise kendi aracınıza gelen hasarları güvence altına alan sigorta kapsamında olduğu için yaptırılmalıdır.

Ehliyet Harcı Nasıl ve Nereden Yatırılır?

Ehliyet harcı yatırma sırasında sürücü adayının TC kimlik ve ehliyet sınıfı bilgileri istenmektedir. Ehliyet harç ücretleri Maliye Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalara ya da Gelir İdaresi’nin internet vergi dairesine yatırılır. Eğer bankaya gitmeyip zamandan kazanmak isterseniz anlaşmalı bankaların internet bankacılığı sistemi üzerinden de ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

2024 Ehliyet Harç Ücretleri Ne Kadar?

Ehliyet harcı ücreti yıllara ve ehliyet sınıflarına göre değişiklik gösterir. Ehliyet sınıfları; A, A1, A2, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F, M, G olmak üzere 17 gruba ayrılmıştır. B ehliyet harcı ne kadar, A ehliyet harcı ne kadar gibi sorular sürücüler tarafından sıklıkla merak edilir. 2024 ehliyet harcı ne kadar sorunuza yanıt olması için şu dağılımı inceleyebilirsiniz:

  • A, A1, A2 ve F sınıfı ehliyet harç bedeli: 1.308,40 TL
  • B sınıfı harç bedeli: 3.945,40 TL
  • B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F, M, G ve M sınıfı harç bedeli: 6.583, 50 TL’dir.

2024 yılında değerli kağıt bedeli 990 TL ve vakıf payı bedeli ise 230 TL olarak belirlenmiştir. Değerli kağıt bedeli ve vakıf payı bedelinde ehliyet sınıfları içerisinde fiyat değişikliği yoktur.

Ehliyet Yenileme Harcı Nedir?

Ehliyet değiştirme, çalınma veya kaybetme durumunda çeşitli sebeplerden dolayı yapılan ve eski tip ehliyetin yenilenmesi halinde yapılan işlemdir. Bu işlemler yapılırken belirli bir harç ücreti yatırılır. Ehliyet yenileme ücreti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Trafik Vakfı ile anlaşmalı bankalara yatırılır. Süre dolumu, kaybetme ya da başka bir nedenle yeni tip ehliyetinizi yeniletmek için değerli kağıt bedeli ve vakıf payı bedeli olan toplam 1220 TL’lik harç ödemesi yapmanız gerekir. Yani 2024 ehliyet yenileme harcı 1220 TL olarak belirlenmiştir. Ehliyet değiştirme harç ücreti de her yıl değişiklik gösterir. Ehliyet yenilemek için gerekli tüm belgeleri topladıktan ve harç ücretini yatırdıktan sonra Nüfus Müdürlüğü’ne giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Ehliyetin Çalınması ya da Kaybolması Halinde Yapılması Gerekenler başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

En Çok Okunanlar