Deprem, ülkemizin yadsınamaz bir gerçeği olarak karşımızda duruyor. Gerek bugüne kadar gerçekleşen büyük ölçekli ve yıkıcı depremler gerekse ülkemizin 3 tane önemli fay hattı üzerinde konumlanması depreme karşı her daim hazır olmamızı gerektiren bir durumu ortaya çıkarıyor. Bu durumda depremden korunmak ya da gerçekleşebilecek bir depremi en az hasarla atlatmak için aşağıdaki maddelere bir göz atmanız faydalı olacaktır.
- Evin içerisinde yapacağımız ufak değişiklikler bizi kötü sürprizlerden korumaya yarayacaktır. Sabitleyeceğiniz eşyalarınızı sabitleyin, cam parçaları ve dökülüp sorun yaratacak temizlik kimyasallarını rafların alt kısımlarına taşıyın, eşyalarınızın etrafa saçılmaması için raf kapağı sabitleyicilerini kullanın. Yatak başlarının ve oturma gruplarının yakınına ağır çerçevelere sahip ayna, fotoğraf ve tablolar asmayın.
- Evinizin sağlamlığından emin olun. Çatlakları ve duvarları inceleyin. Kötü görünen durumlarda uzman çağırıp fikrini alın ve çözüm bulmaya çalışın.
- Yaşadığınız yerin elektrik, su ve gaz düğmelerinin nerelerde olduğunu öğrenin ve öğretin, acil durum anında kapatabilme şansınız olabilir.
- Tüm aile bireylerinin afet anında ne yapacağını bildiğinden emin olun. Ailenizle acil durum planları yapın. Planınızı yaptıktan sonra uygulamaya da geçirerek herkesin deneyimlemesini sağlayın. Her ihtimale karşı farklı birkaç plan yaparsanız daha iyi olacağını unutmayın. Afet sonrasında gidilmesi gerekebilecek yerlerin listesini çıkarıp lokasyonlarını öğrenin. Ayrı kalmanız halinde buluşabileceğiniz bir nokta seçin.
- Acil yardım çantanızı hazırlayın. Su geçirmez bir çanta içerisine ailenizin gereksinimlerine göre parçalar koyun. Deprem çantasında olması gerekenler temel olarak; içme suyu, konserve yiyecekler (son kullanma tarihlerine dikkat edilerek), konserve açacağı, çok amaçlı çakı, şarj edilebilir bir radyo, şarj aletleri ya da elle enerji yaratabileceğiniz aparatlar, ilk yardım kiti, kalın yapıda çöp poşetleri, kişisel hijyen malzemeleri, kişisel bilgileri içeren belgelerin fotokopileri ve nakit para gibi hayat kurtaran malzemelerden oluşur. Bunların dışında evinizdeki çocuk, yaşlı ya da evcil hayvan bulunma durumuna göre bebek bezi, mama ve ilaç gibi eklemeler yapabilirsiniz., ilk yardım kiti, kalın yapıda çöp poşetleri, kişisel hijyen malzemeleri, kişisel bilgileri içeren belgelerin fotokopileri ve nakit para mutlaka bulunması gereken ve hayat kurtaran parçalardan. Bunların dışında evinizdeki çocuk, yaşlı ya da evcil hayvan bulunma durumuna göre bebek bezi, mama ve ilaç gibi eklemeler yapabilirsiniz.
- Sosyal medyayı kullanmak afet anında lehinize olabilir. Afet-kurtarma birimlerini takip edin ve acil durumlarda neler yapılabileceğini öğrenin. Toplanma mekanları ve diğer bilgileri paylaşmaları yararınıza olacaktır.